Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, οι Βρυξέλλες προσέφυγαν στον ΠΟΕ αναφέροντας ότι δεν δέχονται τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι η επιβολή δασμών έγινε για λόγους ασφαλείας. Αντιθέτως, η ΕΕ τους θεωρεί “προστατευτικούς δασμούς”, με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ.
“Μολονότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν αυτά τα μέτρα ως “μέτρα ασφαλείας”, στην ουσία είναι προστατευτικά μέτρα” αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.
Οι προστατευτικοί δασμοί είναι δυνατόν να επιβληθούν στις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων αν η βιομηχανία μιας χώρας κινδυνεύει να πληγεί σοβαρά από μια αιφνίδια αύξηση των εισαγωγών. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι επικριτές της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια απειλή.
Ερευνα ΕΤ: Λίγο πιο φθηνά φέτος τα κρέατα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Η ΕΕ σημείωσε ότι θέλει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατόν.
Οι χώρες μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από πολλούς κανονισμούς αν μπορούν να αποδείξουν ότι επιβάλλουν δασμούς για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλειά τους. Αυτές οι εξαιρέσεις δεν ισχύουν για τις προστατευτικές κυρώσεις.
Η ΕΕ και άλλες χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ ανησυχούν όχι μόνο επειδή θα περιοριστούν οι εξαγωγές τους αλλά και ότι ο χάλυβας που δεν θα καταλήγει στην αμερικανική αγορά θα επιστρέφει στις δικές τους, προκαλώντας κορεσμό.
Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα απαντήσει επιβάλλοντας δασμούς ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και κρασί.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]