Με τις πιέσεις από το εξωτερικό για τακτοποίηση του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου να πυκνώνουν, μιας και οι στόχοι για τη διετία είναι μάλλον φιλόδοξοι και ενόσω οι πλειστηριασμοί αργούν να «ρολάρουν», τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να ανεβάσουν ρυθμούς στο κομμάτι των πωλήσεων.
Τους αμέσως προηγούμενους μήνες, άλλωστε, εξάντλησαν τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης με τους επίμαχους δανειολήπτες, αποδεχόμενες ακόμη και «κούρεμα» έως 90%. Ειδικότερα, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν περισσότερα σε σχέση είτε με την πώληση είτε με την εκκίνηση όλων των ενεργειών, που προβλέπει ο νόμος (μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης), αντιπρότειναν την εξαγορά των οφειλών σε πολύ χαμηλές αξίες. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν ήταν τα αναμενόμενα, με συνέπεια όσα έμειναν εκτός ρύθμισης να πωλούνται στα funds. Eτσι, μετά τη Eurobank, η οποία ήταν και η πρώτη, που ολοκλήρωσε τη σχετική διαδικασία, μεταβιβάζοντας στην Intrum 220.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, σειρά παίρνουν και οι υπόλοιπες συστημικές.
Πιο αναλυτικά, η Πειραιώς έχει ήδη δρομολογήσει τη μεταβίβαση δύο χαρτοφυλακίων. Το πρώτο (project Arctos) αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (200.000 στον αριθμό) και το δεύτερο (project Amoeba) σε περίπου 700 επιχειρηματικά, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον ανώτερο γενικό διευθυντή του Ομίλου, κ. Γιώργο Γεωργακόπουλο, η Πειραιώς αποδίδει μεγάλη σημασία στις πωλήσεις, τόσο ως μέσο μείωσης των προβληματικών δανείων, όσο και ως μοχλό εξυγίανσης των ισολογισμών. «Η σημασία του Amoeba είναι μεγάλη και, μάλιστα, θεωρείται καταλύτης για την εγχώρια αγορά. Πρόκειται για την πρώτη πώληση δανείων με εξασφάλιση εμπορικά ακίνητα, η οποία θα αποτελέσει βάση τιμολόγησης, επιπλέον δε, θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να εξετάσουν την αγορά μέσα από την ενδελεχή αξιολόγηση, που έχει γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς και να εμπεδωθεί το ενδιαφέρον τους γενικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 30 finds, που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, στην επόμενη φάση της διαδικασίας προκρίθηκαν τέσσερις, μεταξύ των οποίων τα Apollo και Bain.
Η Alpha Bank, από την πλευρά της, βγάζει προς πώληση 240.000 παλαιά καταναλωτικά, κάρτες και δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Το project Venus, όπως ονομάζεται, συγκέντρωσε τα βλέμματα αρκετών επενδυτών, με τις πληροφορίες να θέλουν την τσεχική APS και τη νορβηγική B2Holding να καταθέτουν εντέλει βελτιωτικές προσφορές. Επισημαίνεται πως ο «νικητής» του διαγωνισμού θα μπορεί να λάβει ως bonus και ένα εξτρά χαρτοφυλάκιο, ύψους ενός δισ. ευρώ.
Τέλος, στον… χορό των πωλήσεων έχει εισέλθει και η Εθνική Τράπεζα. Το «project Earth», όπως αποκαλείται, περιλαμβάνει πάνω από 300.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις. Πρόκειται, ουσιαστικά, για οφειλές από καταναλωτικά και κάρτες (1,1 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), καθώς και από δάνεια, που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (ελεύθερους επαγγελματίες), συνολικού αρχικού κεφαλαίου δύο δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στον ισολογισμό της ΕΤΕ εξακολουθεί να εμφανίζεται το ένα εκατ. ευρώ, με τις αντίστοιχες προβλέψεις, ωστόσο, να «αγγίζουν» το 90%, ενώ το υπόλοιπο ποσό έχει διαγραφεί λογιστικά. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια.
Ως σύμβουλος πώλησης ενεργεί η Morgan Stanley και η συναλλαγή υπολογίζεται ότι θα έχει «κλείσει» μέσα στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Αγγελική Βελεσιώτη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]