Η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας (Central Statistics Office, CSO) ανακοίνωσε μία τεράστια αναθεώρηση των παγίων κεφαλαίων στους εθνικούς λογαριασμούς της, από την οποία προκύπτει ότι η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 26,3% και όχι 7,8%, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Χαρακτηριστικά, ο ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής Τζιμ Πάουερ, είπε ότι: «Δεν ξέρω πως να πω ότι η ιρλανδική οικονομία γνώρισε ανάπτυξη της τάξης του 26%. Δεν έχει νόημα και θα γελούσαμε αν αυτά τα νούμερα καταγράφονταν στην Κίνα».
Η μεγάλη αυτή αναθεώρηση οδήγησε σε αντίστοιχη αναθεώρηση προς τα κάτω του χρέους της Ιρλανδίας (ως ποσοστό στο ΑΕΠ), το οποίο μειώθηκε ελαφρά κάτω από το 80% του ΑΕΠ από το 93,8% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της CSO, Μάικλ Κόνολι.
Η αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών που εισήχθησαν στην Ιρλανδία για να δοθούν με δανεισμό στο εξωτερικό και οι αναταξινομήσεις ολόκληρων ισολογισμών, όπως ξένων επιχειρήσεων που μεταφέρουν την έδρα τους στην Ιρλανδία για φορολογικούς σκοπούς (corporate inversions), ήταν μεταξύ των κύριων λόγων αυτής της αναθεώρησης, ανέφερε η ιρλανδική στατιστική υπηρεσία.
Οι μεταφορές έδρας αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν τον φόρο που πληρώνουν για τα κέρδη τους (σ.σ.: η Ιρλανδία έχει πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή κερδών), ενώ οι βασικές δραστηριότητες και η διοίκησή τους παραμένουν εκεί που ήταν η αρχική έδρα τους.
«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι ένας ολόκληρος ισολογισμός μίας εταιρείας που μεταφέρει την έδρα της στην Ιρλανδία, από κάπου αλλού, περιλαμβάνεται στο απόθεμα παγίου κεφαλαίου μας ή στη διεθνή επενδυτική θέση μας», δήλωσε ο Κόνολι.
«Η πολύ μεγάλη αύξηση ενίσχυσε τη δυνατότητα παραγωγής της οικονομίας και επηρεάζει τους λογαριασμούς του 2015 στην αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών… Η απασχόληση δεν έχει αλλάξει πολύ από τον λόγο αυτό».
Τα αποτελέσματα έχουν συνταχθεί σε συμφωνία με το τελευταίο στατιστικό πλαίσιο της ΕΕ, το ESA 2010, αναφέρει η CSO στην ανακοίνωσή της. Αναφέρει, επίσης, ότι ο τομέας της βιομηχανίας (περιλαμβανομένων των κατασκευών) αυξήθηκε 87,3%, ενώ οι άλλοι βασικοί τομείς σημείωσαν ετήσιες αυξήσεις από 5,7% έως 10,4%.
O Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, επεσήμανε πως η μεγάλη ανάπτυξη μειώνει το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της.
Η εξήγηση για αυτή την εκτίναξη είναι η μετεγκατάσταση στην ιρλανδική επικράτεια μεγάλου αριθμού ξένων επιχειρήσεων που προσβλέπουν στο δέλεαρ της εξαιρετικά χαμηλής εταιρικής φορολογίας. Ο εξαιρετικά χαμηλός συντελεστής εταιρικής φορολογίας του 12,5%, μονίμως ακανθώδες θέμα ανάμεσα στο Δουβλίνο και τους εταίρους του από την Ε.Ε., λειτούργησε σαν μαγνήτης για πολλές μεγάλες πολυεθνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις.
Οπως, όμως, τόνισε το ίδιο το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών, το παραπλανητικό στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι όταν οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζουν ως έδρα τους την Ιρλανδία, το σύνολο των κερδών τους σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να εγγράφεται στο ΑΕΠ της χώρας
Από το 2008 η αύξηση του αριθμού των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα έχει προσθέσει στα έσοδα της Ιρλανδίας περίπου 7 δισ. ευρώ, χωρίς όμως αυτά να ανταποκρίνονται ουσιαστικά στην πραγματικότητα της ιρλανδικής οικονομίας και προπαντός χωρίς να προσφέρουν καμία αύξηση της απασχόλησης. Λειτουργούν, αντιθέτως, και ως επιβάρυνση για την Ιρλανδία, καθώς εξωθούν ανοδικά τις υποχρεωτικές εισφορές της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
(Πηγή: Bloomberg)