Διορία 80 ημερών προκειμένου να βρει λύση που θα της επιτρέψει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της έχει η Μαρινόπουλος, μετά τη θετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για προστασία από τους πιστωτές μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, στις 21 Σεπτεμβρίου.
Οπως ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, «η έγκριση της υπαγωγής της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση».
Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής της λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.
Αλλωστε, τις τελευταίες μέρες υπήρξε πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ της Μαρινόπουλος, των τραπεζών, των εργαζομένων και φυσικά και της κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο «κανόνι» που θα έχει συνταρακτικές συνέπειες στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι τα «ανοίγματα» του ομίλου πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ που σε συνδυασμό με τον κύκλο εργασιών της αντιπροσωπεύουν το 1% του ΑΕΠ της χώρας!
Παράλληλα, απασχολεί 12.500 εργαζομένους, ενώ συνεργάζεται με περίπου 1.000 μικρότερες εταιρίες, οι οποίες, αν δεν εισπράξουν τις απαιτήσεις τους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Σύμφωνα δε με την αίτηση της Μαρινόπουλος για προστασία από τους πιστωτές, οι οικονομικές υποχρεώσεις της μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 ανέρχονταν σε 1,324 δισ. ευρώ!
Οι οφειλές της προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 100,839 εκατ. ευρώ, προς τους εργαζομένους τα 4,289 εκατ. ευρώ, προς τους ενέγγυους πιστωτές εμπράγματων εξασφαλίσεων, δηλαδή δάνεια, οι οφειλές φτάνουν τα 126,679 εκατ. ευρώ.
Τα χρέη προς τους ανέγγυους πιστωτές φτάνουν το 1,092 δισ. ευρώ. Τα δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 211,072 εκατ. ευρώ, σε Leasing 159,018 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) σε 722,783 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι σε αυτά τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των υπόλοιπων τριών συνδεδεμένων εταιριών, που επίσης προσέφυγαν στο άρθρο 99.
Για να καταστεί βιώσιμο το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, σύμφωνα με την εταιρία, πρέπει αρχικά οι πωλήσεις της να αγγίξουν το 1,227 δισ. ευρώ και σε βάθος 15ετίας το 1,766 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, τα EBITDA από -13 εκατ. ευρώ την πρώτη περίοδο, θα πρέπει να «γυρίσουν» σε κέρδη ύψους 184,369 εκατ. ευρώ στη 15ετία και τα αποτελέσματα προ φόρων, από ζημιές 60,487 εκατ. ευρώ να ανέλθουν σε κέρδη 152,736 εκατ. ευρώ στο τέλος της 15ετίας.
Αν και το σχέδιο χαρακτηρίζεται υπερβολικά φιλόδοξο από στελέχη της αγοράς, ήταν σχεδόν βέβαιη η λήψη μέτρων προσωρινής διαταγής, καθώς είχε τη στήριξη των τραπεζών, των εργαζομένων και μερίδας των προμηθευτών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «από την κατάθεση του αιτήματος της Μαρινόπουλος για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης στις 28 Ιουνίου 2016 μέχρι και την 1η Ιουλίου 2016 η εταιρία εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του 45% των πιστωτών της, ποσοστό το οποίο, εάν συμφωνηθούν οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών, μεταβάλλεται σε ποσοστό πάνω από 50%».
Κατά τάχθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, απόφαση που προκάλεσε σοκ ακόμα και στην κυβέρνηση! Σενάριο… σωτηρίας Αν και κυριολεκτικά στο… παρά πέντε της συζήτησης, εμφανίστηκε εντέλει η Σκλαβενίτης ως «από μηχανής θεός», επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, ωστόσο η επιστολή που απέστειλε δεν έχει κανέναν απολύτως δεσμευτικό χαρακτήρα.
Αλλωστε, όπως σημείωνε, «η τελική συμμετοχή εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες».
Οι προϋποθέσεις, όπως τις περιέγραψε η Σκλαβενίτης, αφορούν στη διενέργεια ικανοποιητικού οικονομικού, φορολογικού και νομικού ελέγχου (due diligence), στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στη διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και σε άλλες συνθήκες, που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.
Το σενάριο πάντως που έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται ενδελεχώς αφορά στη συμμετοχή της Σκλαβενίτης με ποσοστό 75% στη νέα εταιρία και τη διατήρηση ποσοστού 25% από τη Μαρινόπουλος. Επιπλέον, η Σκλαβενίτης σκέφτεται σε πρώτη φάση να τοποθετήσει νέα κεφάλαια ύψους 75 εκατ. ευρώ και σε βάθος τριετίας 50 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος προβλέπεται να μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα 20ετή δάνεια, ενώ ο «από μηχανής θεός» Σκλαβενίτης εξετάζει να λάβει από τις τράπεζες νέο δάνειο ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, με χαμηλό επιτόκιο (φημολογείται ακόμα και 1%) και 20ετή διάρκεια αποπληρωμής.
Ως προς το σκέλος των προμηθευτών, δεν αποκλείεται να υπάρξει «κούρεμα» των οφειλών συνολικού ύψους 770 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό που μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 40%.
Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει εκτός από τις τράπεζες και τους δυο ομίλους, να συμφωνήσουν και οι ίδιοι οι πιστωτές, σε ποσοστό τουλάχιστον 60%-70%.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων, αλλά και ρύθμιση των πληρωμών για τα ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος.
Σχετικά με τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στόχος είναι να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης και να αποπληρωθούν σε βάθος δεκαετίας, χωρίς προσαυξήσεις.
Αν και το εγχείρημα είναι δύσκολο, πρέπει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου να έχει βρεθεί λύση που θα κρίνει όχι μόνο την τύχη για τους χιλιάδες εργαζόμενους και τους προμηθευτές της αλυσίδας, αλλά και της ελληνικής αγοράς και της οικονομίας γενικότερα.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής