Συγκεκριμένα, για το 2018 ο προϋπολογισμός προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 3,7% του ΑΕΠ και (το πιθανότερο) 3,8% του ΑΕΠ, έναντι του ήδη υψηλού στόχου του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ. Επομένως, προβλέπεται υπέρβαση του στόχου κατά 0,2%-0,3% του ΑΕΠ (350-500 εκατομμύρια ευρώ).
Για φέτος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο πριν από μόλις ενάμιση μήνα για 2,2% του ΑΕΠ (ήτοι 350 εκατ. ευρώ περισσότερα) και έναντι στόχου του προγράμματος για 1,75% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι στην εκτίμηση για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ δεν περιλαμβάνεται το κοινωνικό μέρισμα του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ. Επομένως, συνολικά το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος φτάνει στο 3,2% του ΑΕΠ, σημειώνοντας υπέρβαση έναντι του στόχου 1,45% του ΑΕΠ, περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Από την υπέρβαση αυτή, αφού αφαιρεθεί το 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, απομένει 1,2 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι» ρευστότητας ενόψει της εξόδου στις αγορές.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Δεν αποκλείεται, πάντως, η κυβέρνηση να επιδιώξει να δώσει ένα μέρος του, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ως επιπλέον μέρισμα δεδομένου ότι οι θεσμοί, σύμφωνα με πηγές τους, έχουν προσδιορίσει το απαιτούμενο ποσό για «μαξιλάρι» στα 900 εκατομμύρια με 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Οι υπερεπιδόσεις αυτές, μάλιστα, καταγράφονται την ώρα που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υποχωρούν. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,6% έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο για ανάπτυξη 1,8% (και έναντι πρόβλεψης πριν από ένα χρόνο, στον προϋπολογισμό του 2017, για 2,7%). Για το 2018 η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι ελαφρώς βελτιωμένη και διαμορφώνεται στο 2,5% έναντι 2,4% που ανέφερε το προσχέδιο.
Σημειώνεται ότι, παρά την υπερφορολόγηση, τα έσοδα του προϋπολογισμού το 2017 προβλέπονται μειωμένα κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, όπως είπε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Κι αυτό, γιατί πολλοί φορολογούμενοι εξάντλησαν τη φοροδοτική τους ικανότητα και δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους. Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι –κατόπιν αυτού– το υπερπλεόνασμα οφείλεται βασικά στην υπεραπόδοση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης τόσο στα έσοδα (αυξημένες εισφορές) όσο και στις δαπάνες (λιγότερες συντάξεις). Παράλληλα, έπεσε «μαχαίρι» σε δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού.
Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2018 ενσωματώνει μέτρα –ήδη θεσμοθετημένα– που θα αποδώσουν συνολικά 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον εξοικονόμηση (με αύξηση εσόδων ή περικοπή δαπανών). Μεταξύ αυτών, η περαιτέρω μείωση του ΕΚΑΣ, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες και η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου.