Το fund που είχε περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού φέρεται να ακύρωσε το προγραμματισμένο ραντεβού που είχε με την ομάδα διοίκησης μίας εκ των δύο εταιριών, χωρίς μάλιστα να έχει ορίσει νέα συνάντηση, γεγονός που εκλαμβάνεται ως απόσυρση του ενδιαφέροντος.
Μνηστήρες
Ωστόσο, συνεχίζουν τη μάχη της διεκδίκησης οι υπόλοιποι επτά ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντας στις one to one παρουσιάσεις των δύο προς πώληση εταιριών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Στην επόμενη λοιπόν φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν οι:
1 Amerra Capital Management LLC, το fund με έδρα τη Νέα Υόρκη που το 2016 εξαγόρασε την εταιρία Ανδρομέδα από την Global Finance.
2 Diorasis, το ελληνικών συμφερόντων fund που πριν από περίπου 3 χρόνια προχώρησε στην απόκτηση της εταιρίας «Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος».
3 Harvard Investment Group (HIG. Capital), το αμερικανικό fund που έχει εξαγοράσει από το 2014 τον όμιλο Μαΐλλη.
4 Cooke Group, καναδικός όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών με εγκαταστάσεις στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Σκοτία.
5 Oaktree Capital Management, το αμερικανικό fund που δραστηριοποιείται στον εγχώριο τουριστικό τομέα μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Sani S.A. Ikos S.A.
6 Rhone Capital, το αμερικανικό fund με έδρα στη Νέα Υόρκη.
7 Duet Group, το διεθνές fund που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει στην Credicom.
«Πακέτο»
Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές και για τις δύο εταιρίες, καθώς, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, και η Νηρέας και η Σελόντα θα περάσουν στον έλεγχο του ίδιου ιδιοκτήτη, ο οποίος έπειτα θα τις συγχωνεύσει σε μια κοινή εταιρία. Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 13η Δεκεμβρίου, ωστόσο εκτιμάται ότι θα δοθεί μια μικρή παράταση.
Δανειακές υποχρεώσεις
Υπενθυμίζεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του management της Σελόντα (εξαγόρασαν το 82% των μετοχών της διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ) και της Νηρέα (απέκτησαν το 75% «κουρεύοντας» δάνεια ύψους 58,6 εκατ. ευρώ). Συνολικά, οι δανειακές υποχρεώσεις των τεσσάρων εταιριών του κλάδου (Σελόντα, Νηρέας, Δίας κι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες) υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ώστε όταν έρθει η ώρα των stress tests να είναι απαλλαγμένες από τα NPL’s των ιχθυοκαλλιεργειών.
Ωστόσο, η επιλογή του τελικού επενδυτή θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως οι προσφορές που θα έχουν καταθέσει για τα δάνεια, η διάρκεια της επένδυσης, αλλά και το μοντέλο λειτουργίας των δύο εταιριών. Οι ενδιαφερόμενοι παίκτες φέρεται να προτιμούν τη συγχώνευση ώστε να δημιουργήσουν ένα μεγάλο σχήμα, ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
Τα μεγέθη
Οι προς πώληση εταιρίες εξάγουν το 85% της παραγωγής τους κυρίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε μικρότερο ποσοστό στη Β. Αμερική. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στην Ε.Ε., παράγοντας το 17,8% του όγκου και το 15,4% της αξίας της ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, η παραγωγή τους το 2015 έφτασε τους 115.000 τόνους με συνολικό κύκλο εργασιών στα 600 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, η Νηρέας στο εννεάμηνο του 2017 παρουσίασε θετικό πρόσημο σε σχέση με το 2016. Οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 159,1 εκατ. (+6,8%), ενώ το λειτουργικό EBITDA διαμορφώθηκε σε 19 εκατ. ευρώ (+21,7%). Μείωση κατέγραψε ο καθαρός δανεισμός της στα 156,9 εκατ. ευρώ έναντι 171,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016.
Αντίστοιχα, και ο όμιλος Σελόντα στο ίδιο διάστημα αύξησε τον τζίρο του στα 134,1 εκατ. ευρώ από 127,4 εκατ. στο εννεάμηνο του 2016, ενώ το λειτουργικό ΕBITDA διπλασιάστηκε.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου