Για το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης όσον αφορά στο νόμο μίλησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης. Κατά τα λεγόμενά του, σκοπός είναι πριν από το τέλος Οκτωβρίου να έχει προκηρυχθεί ο δεύτερος κύκλος των εξής τεσσάρων καθεστώτων: «Γενική επιχειρηματικότητα», «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού», «Νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και «Επενδύσεις μείζονος μεγέθους». Αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά όλο τον Νοέμβριο και μέρος του Δεκεμβρίου.
Σχετικά με τον πρώτο κύκλο τους, επισήμανε: «Σε περίπου 15 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αξιολογήσεις. Αρχές έως μέσα Νοεμβρίου το αργότερο θα βγάλουμε, τουλάχιστον, τις προσωρινές λίστες υπαγωγής». Οπως εξήγησε ο ίδιος, βάσει του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, αν κάποιος, ο οποίος έχει υποβάλει πρόταση στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου, αντιληφθεί ότι έχει κοπεί σε κάποιο στάδιο της αξιολόγησης, θα έχει άμεσα μια «δεύτερη ευκαιρία», αφού θα μπορεί να καταθέσει εκ νέου αίτηση στον επόμενο κύκλο.
Από εκεί και πέρα, στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν «ανοίξει» και τα υπόλοιπα τέσσερα καθεστώτα του νόμου, δηλαδή οι «Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί – ταμεία συμμετοχών», οι «Συνέργειες και δικτυώσεις clusters», τα «Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – αλυσίδες αξίας» και οι «Επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Τη στιγμή που -8,5 μήνες μετά- υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες από τον πρώτο κύκλο το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ανοίξει και το δεύτερο
Σύμφωνα, μάλιστα, με διασταυρωμένες πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την εξασφάλιση χρηματικών πόρων. Αυτοί θα διοχετευτούν στην υλοποίηση σχεδίων, που θα μπουν στο ν. 4399/2016.
Αλλαγές στο νόμο
Στο μεταξύ, τροποποιούνται οι αρχικές ρυθμίσεις του ν. 4399/2016, αναφορικά με την τμηματική καταβολή της επιχορήγησης των επενδυτικών σχεδίων δύο προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων (ν. 3299/2004 και ν. 3908/2011). Με τα νέα δεδομένα θα ισχύουν τα εξής:
● Αυξάνεται από 20.000 σε 300.000 ευρώ το υπολειπόμενο ποσό ενίσχυσης ή τελευταίας δόσης που καταβάλλεται άπαξ ή προστιθέμενο στην προηγούμενη δόση.
● Δίνεται η δυνατότητα, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, να συγχωνεύονται οι δόσεις που καταβάλλονται με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου (ήτοι από την 3η μέχρι και την 7η δόση).
● Ορίζεται ότι καταβάλλεται πλέον άπαξ μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης το σύνολο του υπολειπόμενου ποσού της επιχορήγησης για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε ορεινές, παραμεθόριες, νησιωτικές περιοχές, σε όσες παρουσιάζουν πληθυσμιακή μείωση, σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, καθώς και σε εκείνες που τεκμηριωμένα έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Το «προφίλ» των καθεστώτων που θα προκηρυχθούν έως τέλος Οκτωβρίου
1. «Γενική επιχειρηματικότητα»: Περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, leasing και επιχορήγηση μισθολογικού κόστους. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, καθώς επίσης σε περιοχές με μείωση πληθυσμού πάνω από 30%, αλλά και σε παραμεθόριες και νησιωτικές θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση έως 70%.
2. «Νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις»: Προβλέπεται 70% επιχορήγηση, φοροαπαλλαγές στο 100%, leasing και κάλυψη μισθολογικού κόστους.
3. «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού»: Προβλέπει μόνο φοροαπαλλαγές για μηχανολογικό εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα, με συνοπτικές διαδικασίες.
4. «Επενδύσεις μείζονος μεγέθους»: Περιλαμβάνει σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 χρόνια ή φοροαπαλλαγή έως 5 εκατ. ευρώ. Αφορά σε επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, θέτοντας ως προϋπόθεση για κάθε 1 εκατ. ευρώ να δημιουργείται έως 1 θέση εργασίας.
Ποια θα πάρουν σκυτάλη
1. «Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί – ταμεία συμμετοχών»: Περιλαμβάνει χρηματοδοτικά εργαλεία για κεφαλαιουχική συμμετοχή, δάνεια, εγγυήσεις δανείων κ.λπ.
2. «Συνέργειες και δικτυώσεις clusters»: 100% επιχορήγηση για τη δημιουργία κοινών υποδομών. Ακόμη προβλέπονται φοροαπαλλαγές, leasing και κάλυψη μισθολογικού κόστους.
3. «Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – αλυσίδες αξίας»: Θα γίνει προκήρυξη, προκειμένου ομάδα επιχειρήσεων σε συνεργασία με την περιφέρεια στην οποία βρίσκεται ή κάποιο πανεπιστήμιο να καταθέτουν πρόταση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος.
4. «Επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις»: Η επιχορήγηση φθάνει το 70% για μηχανήματα και εγκαταστάσεις, προβλέπονται φοροαπαλλαγές, ενώ ενισχύονται το leasing και το μισθολογικό κόστος.
Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι πριν από το τέλος Οκτωβρίου θα έχει προκηρυχθεί ο δεύτερος κύκλος για τέσσερα καθεστώτα.
Στοιχεία από τον πρώτο κύκλο
Στο πλαίσιο του ν. 4399/2016 υποβλήθηκαν 821 προτάσεις συνολικά, με προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ, διεκδικώντας χρηματοδότηση. Η πλειονότητα, συγκεκριμένα 496 επενδυτικά σχέδια, αφορά στο καθεστώς «Γενική επιχειρηματικότητα», 271 υπάγονται στο καθεστώς «Νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και 54 στο «Μηχανολογικό εξοπλισμό». Αξιοσημείωτο είναι πως δεν υπήρχε καμία πρόταση για το καθεστώς «Επενδύσεις μείζονος μεγέθους».
Σημαντικό τμήμα των υποψήφιων επενδυτών (41,3%) αιτήθηκε φορολογική απαλλαγή και λιγότεροι επιχορήγηση ή leasing ή ενίσχυση μισθολογικό κόστους. Μάλιστα, το 75% των προτάσεων και το 51,3% του συνολικού προϋπολογισμού των επενδύσεων είναι στη βιομηχανία (κυρίως αγροτοδιατροφή). Στον κλάδο του τουρισμού υπάγεται το 35% των σχεδίων, τα οποία αντιστοιχούν στο 48,7% του ύψους των επενδύσεων.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από το ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής