Η επιχείρηση-σκούπα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν αφορά μόνον τους δήμους για τους οποίους έγινε η φασαρία των τελευταίων ημερών, αλλά όπως αποκαλύπτεται στα επίσημα έγγραφα που εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, η κυβέρνηση σαρώνει τα πάντα και ζητά από όλα τα υπουργεία να φροντίσουν για τη μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων από ΝΠΔΔ, οργανισμούς και ασφαλιστικά ταμεία σε δύο λογαριασμούς της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η προθεσμία λήγει σήμερα 29 Σεπτεμβρίου και όσοι φορείς δεν το πράξουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και τη διακοπή κρατικής χρηματοδότησης!
Το θέμα σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος (σ.σ.: τα οποία ουδέποτε αναρτήθηκαν στη Διαύγεια αλλά πήγαν μέσω e-mail σε δήμους, νομαρχίες και σε όλα τα υπουργεία) ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι μεγάλος αριθμός κρατικών οργανισμών και κυρίως δήμων δεν μετέφεραν τα λεφτά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά τα κράτησαν στις εμπορικές τράπεζες, με τις όποιες αποδόσεις δίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ετσι είχαν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη ρευστότητα για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, έστω και με μικρή τοκοφόρο απόδοση.
Οι δήμοι δεν έστειλαν αποθεματικά που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εφάρμοσαν κατά γράμμα το νόμο, διατηρώντας μέρος των ταμειακών τους διαθεσίμων εκτός Τραπέζης της Ελλάδος.
Το ίδιο έργο
Η κυβέρνηση, όμως, όπως έπραξε και τον Μάρτιο του 2015, μαζεύοντας τα αποθεματικά με εσωτερικό δανεισμό, έρχεται να κάνει το ίδιο και τον Σεπτέμβριο του 2017. Με το πρόσχημα ότι δεν μετέφεραν όλοι οι φορείς τα αποθεματικά τους στην κεντρική Τράπεζα, έρχεται να σαρώσει τα πάντα στραγγίζοντας δήμους, νομαρχίες, περιφέρειες και Ταμεία για να έχει τον πλήρη έλεγχο των αποθεματικών τους. Το 2015 η επιχείρηση-σκούπα, που είχε και τότε αποκαλύψει με έγγραφα ο «Ε.Τ.» έγινε λίγους μήνες προτού ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει σε ρήξη με την τρόικα που στοίχισε στη χώρα ένα νέο δάνειο άνω των 85 δισ. ευρώ, με το 3ο Μνημόνιο που έχει μειώσεις συντάξεων και αύξηση φόρων. Το 2017 και έχοντας απέναντί της μια πιο δύσκολη 3η αξιολόγηση και μια υπερ-αξιολόγηση του Ιουλίου του 2018, το «έργο» επαναλαμβάνεται και καθώς φαίνεται ετοιμάζουν μια νέα «περήφανη» διαπραγμάτευση σαν και αυτή του 2015. Τα λεφτά περνάνε στον έλεγχο του κράτους και αυτά που μένουν στους κρατικούς φορείς θα είναι μόνον για τις ανάγκες του επόμενου δεκαπενθημέρου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών που στάλθηκε από τις 13 Σεπτεμβρίου στους ΟΤΑ, και σε όλα τα υπουργεία.
ΕΝΦΙΑ 2025: Αντίστροφη μέτρηση – Οι σημαντικές ημερομηνίες και όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Αφήνουν τους φορείς του Δημοσίου με χρηματοδότηση μόλις 15 ημερών. Μεγάλος αριθμός κρατικών οργανισμών δεν μετέφεραν τα λεφτά τους στην ΤτΕ, αλλά τα κράτησαν στις εμπορικές τράπεζες
Ακολούθησε ένα δεύτερο -όσον αφορά τους δήμους- που στάλθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Εσωτερικών προς όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις του κράτους.
Τελεσίγραφο
Και τα δύο αναφέρουν ότι δήμοι αλλά και εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων (ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ και εκατοντάδες άλλοι μικρότεροι κρατικοί φορείς) πρέπει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή μέχρι και σήμερα, να μεταφέρουν χρήματα που τους περισσεύουν στους λογαριασμούς 250 και 260 της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο λογαριασμός 250 είναι το λεγόμενο «Κοινό Κεφάλαιο» όπου τα ευρώ που κατατίθενται μετατρέπονται αυτοστιγμή σε ομόλογα και όταν ζητηθούν έχουν την τρέχουσα αξία των ομολόγων, που συνήθως είναι χαμηλότερη. Ο λογαριασμός 260 είναι «ταμειακής διαχείρισης» και εκεί τα κατατεθειμένα ποσά έχουν αντίκρισμα σε ρέπος, δηλαδή σε έντοκα γραμμάτια Δημοσίου, με απόδοση εξαμήνου 3,15%.
Το πρόβλημα που ενδέχεται να ανακύψει έχει να κάνει με τη ρευστότητα της οικονομίας και της αγοράς, γιατί το κράτος χρωστά αυτή τη στιγμή κοντά στα 6 δισ. ευρώ, που δεν επαρκούν να πληρωθούν από το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ενέκρινε η τρόικα! Επιπρόσθετα η στέρηση ρευστότητας καθιστά ανεφάρμοστο και τον όρο της τρόικας ότι για να παίρνουν επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς στους πολίτες οι φορείς που τα χρωστούν θα βάζουν το 50% από την τσέπη τους! Πώς θα γίνουν άραγε πληρωμές, όταν τα διαθέσιμά τους θα είναι στην Τράπεζα Ελλάδος και θα χρειάζεται αίτημα και έγκριση εκταμίευσης;
Οι δήμοι διαθέτουν ως ρευστότητα που αγγίζει αν δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Τα δε ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη μεταφέρει περί τα 10 δισ. ευρώ αποθεματικά στους δύο λογαριασμούς και αυτό θα κάνουν και τώρα με τα ποσά που τους «περισσεύουν», αφού πληρώσουν συντάξεις.
Πολλά από αυτά τα χρήματα είναι οι συντάξεις που καθυστερούν, τα εφάπαξ που δεν βγαίνουν και οι επικουρικές που περιμένουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και το 2015!!!
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τα αποθεματικά όχι προς όφελος των πολιτών αλλά εις βάρος τους, μόνο και μόνο για να «κατασκευάσει» ένα πλεόνασμα που δεν υπάρχει, αφού τα χρήματα που μαζεύει είναι χρωστούμενα του κράτους στους πολίτες.
Κώστας Κατίκος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου