Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2016.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2016 ανέμενε ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018 η οποία θα γέμιζε τα ταμεία του κράτους με έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Στο μεταξύ ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, με βάση τις οριακές αυξήσεις κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό εννέα ετών τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της IHS Markit, την τελευταία βελτίωση υπογράμμισαν οι αυξήσεις των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τους πελάτες του εξωτερικού. Στηριζόμενες στην αύξηση της ζήτησης, οι εταιρείες προσέλαβαν πρόσθετο προσωπικό στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2000, καθώς η αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε σε υψηλό εννέα ετών. Με τη σειρά του, το ενισχυμένο λειτουργικό εργατικό δυναμικό συνέβαλε στη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί σε διάστημα 40 μηνών. Εν τω μεταξύ, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων μειώθηκε, παρέμεινε ωστόσο η πλέον θετική στην ιστορία της έρευνας.
Η ανάπτυξη του Αυγούστου υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers? Index ? PMI) ?έναν σύνθετο δείκτη που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας?, ο οποίος κατέγραψε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων. Κλείνοντας στις 52,2 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή υψηλότερη από τις 50,5 μονάδες του Ιουλίου, η πρόσφατη μέτρηση υπέδειξε την τρίτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και την εντονότερη από τον Αύγουστο του 2008.