Όπως αναφέρει το Reuters η Ελλάδα προχώρησε στην πρόσληψη έξι τραπεζών, για να οργανώσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Μία πηγή ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Ελλάδα ανέθεσε στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της έκδοσης πενταετούς ομολόγου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς αναμένεται η έγκριση των δανειστών.
Δύο άλλες πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η έκδοση θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος άσκησης διαχείρισης παθητικού. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι οι επενδυτές να επεκτείνουν τις προθεσμίες λήξης μέσω δημοπρασίας για τα ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο του 2019. Αλλη επιλογή θα ήταν η υποβολή προσφορών, ή επαναγορά, των λεγόμενων «strip», που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012.
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα πάντως παραμένει η διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση (και κάποιους Ευρωπαίους) από τη μια πλευρά και στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν από την άλλη. Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον σήμερα, Πέμπτη, το αυστηρό «ταβάνι» χρέους εμπνεύσεως Πολ Τόμσεν προκάλεσε «ηλεκτροσόκ» στην Αθήνα.
Ο λόγος είναι ότι κάτω από τη μύτη του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Τόμσεν προσέθεσε στο τεχνικό Μνημόνιο ένα πολύ αυστηρό όριο για την ονομαστικό ύψος του χρέους το οποίο εμφανίζεται να συνομολογεί και η ελληνική πλευρά (ενδεχομένως επειδή δεν το αντιλήφθηκαν μέσα στο πλήθος των σελίδων του κειμένου).
Έτσι αυτή η αναφορά στο τεχνικό Μνημόνιο δημιούργησε αμφιβολίες (με βάση έγκυρο δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη) για το αν θα μπορούσε η Ελλάδα να εκδώσει νέα ομόλογα χωρίς να ξεπεράσει το χαμηλό όριο του χρέους που «τρύπωσε» δια χειρός Τόμσεν στις σελίδες που υπέγραψαν οι Έλληνες αξιωματούχοι.
Η Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα ανακοινώσει σήμερα το ΔΝΤ θα είναι οριακά καλύτερη από αυτή που παρουσίασε το Ταμείο τον Φεβρουάριο, αλλά η ουσία θα είναι η ίδια δηλαδή ότι ακόμη και μετά τη νέα δέσμευση των Ευρωπαίων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου το χρέος παραμένει «μη βιώσιμο». Τις ισορροπίες πάντως αναμένεται να επαναφέρει η πιθανότητα αναβάθμισης της οικονομίας από την Standard and Poor’s την Παρασκευή.