Υπό αυτή την έννοια, παραμένει καθαρά πολιτική απόφαση ο χρόνος κατά τον οποίο θα ανακοινωθεί η απόφαση για την πρώτη δοκιμαστική έκδοση της Ελλάδας στις αγορές. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες, οι θεσμικοί επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά τίποτα, εκτός ίσως από την ενίσχυση του θετικού μομέντουμ και των εντυπώσεων, δεν πιέζει για έκδοση ομολόγου.
Ετσι, παρά την έντονη φημολογία που κυριάρχησε με τη συνδρομή κυβερνητικών στελεχών αλλά και ατόμων της αγοράς μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι όλα ήταν έτοιμα και αναμενόταν χθες η ανακοίνωση της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, τελικά η ανακοίνωση αναβλήθηκε. Μάλιστα, το Μαξίμου έσπευσε να εκδώσει το μεσημέρι μια από τις γνωστές αόριστες ανακοινώσεις, λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν ότι αναμένεται μια καλύτερη διατύπωση της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την έκθεση του ΔΝΤ που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που θα εγκριθεί καταρχήν για την Ελλάδα την Πέμπτη έχει μια βάση αλήθειας.
Ωστόσο, η επανεπιβεβαίωση της μη βιωσιμότητας του χρέους έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, καθώς ανώτατα στελέχη του Ταμείου μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν έκρυψαν τη θέση τους ότι και οι νέες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων δεν επαρκούν. Συνεπώς δεν ήταν δεδομένο ότι η έκθεση του Ταμείου θα ήταν αρνητική.
Η επικείμενη αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s, που αναμένεται, ή εναλλακτικά η αναθεώρηση της αξιολόγησης από σταθερή σήμερα σε θετική έχει επίσης μια έννοια.
Τούτο διότι η S&P έχει σήμερα την υψηλότερη βαθμολογία στα ελληνικά ομόλογα (η Moody’s που μας αναβάθμισε τον Ιούνιο έχει δύο βαθμίδες χαμηλότερη αξιολόγηση) και οι αγορές ποντάρουν σε κρατικά ομόλογα με βάση την υψηλότερη βαθμολογία ενός από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, όπου περιλαμβάνεται και η Fitch. Και οι αναβάθμιση όμως της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι λίγο-πολύ προεξοφλημένη από τις αγορές.
Οι συνθήκες
Την ίδια ώρα, οι θεσμικοί επενδυτές είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις μόλις η ελληνική κυβέρνηση ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο συνέχισε την αργή αλλά σταθερή πτώση που έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και φτάνοντας χθες το πρωί στο 5,17% από 5,23%-5,30% όλη την περασμένη εβδομάδα. Για να γίνει η σύγκριση, τον Απρίλιο του 2014 η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς λίγο πριν από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου ήταν στο 6%.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Η ρήση του πρωθυπουργού περί μη προστατευμένης έκδοσης αναιρείται από το σχεδιασμό που έχει γίνει για την περίφημη έξοδο και μάλλον δεν αλλάζει. Αποδέκτες του μεγαλύτερου μέρους της έκδοσης (των 3 από τα 4 δισ. που αναμένεται να είναι η έκδοση) θα είναι οι σημερινοί κάτοχοι των 5ετών ομολόγων του 2014, οι οποίοι πληρώνονται εδώ και τρία χρόνια ένα κουπόνι 4,75%. Τέτοια απόδοση δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην ευρωζώνη λόγω της λειτουργίας του QE που μειώνει σημαντικά τις αποδόσεις ακόμη και των τίτλων των πρώην «μνημονιακών» κρατών.
Η δυνατότητα που τους δίνεται να πληρώνονται ένα λίγο μικρότερο ετήσιο κουπόνι (4,25% – 4,35%) για άλλα πέντε χρόνια είναι μια ευκαιρία που δεν θα έχανε κανείς.
Οι προοπτικές των επιτοκίων που θα είχε ένα νέο πενταετές ομόλογο που θα αντικαθιστούσε την έκδοση του Απριλίου του 2014 είναι να πετύχει ένα επιτόκιο 4,40%- 4,50%, περίπου 0,50% χαμηλότερο από την έκδοση του 2014, η οποία πέτυχε επιτόκιο 4,95% σε αρκετά χειρότερες δημοσιονομικές συνθήκες, καθώς υπήρχε η απειλή πρόωρων εκλογών και η χώρα παρουσίαζε ακόμη δημοσιονομικό έλλειμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι επαφές που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο Λονδίνο με θεσμικούς επενδυτές ήταν σημαντικά καλύτερες από αυτές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο τέλος Ιουνίου.
Δεν πιέζονται
Η αλήθεια είναι ότι η δοκιμαστική έκδοση μπορεί να γίνει θεωρητικά σε οποιονδήποτε χρόνο μέχρι και το τέλος του έτους. Το πρώτο χρονικό παράθυρο κλείνει στις αρχές Αυγούστου, όταν οι αγορές ομολόγων και μετοχών ατονούν λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα πλήρωσε χθες τα 2,1 δισ. ευρώ του τριετούς ομολόγου έκδοσης του Ιουλίου του 2014 μετά τα χρήματα της δόσης των 6,9 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν στις αρχές του μήνα από τον ESM, ενώ διαθέτει και τα χρήματα ύψους 5,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τις δόσεις του ΔΝΤ (περίπου 450 εκατ. ευρώ συνολικά), τα ομόλογα της ΕΚΤ (3,9 δισ. ευρώ) και τα 800 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει για τόκους.
Τα χρήματα της έκδοσης, όποτε και αν γίνει, θα μπουν σε έναν «κουμπαρά», ο οποίος με τις αυξημένες δόσεις που αναμένεται να πάρει από τον ESM μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018 θα προστεθεί στα 9 δισ. ευρώ που θα δοθούν από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μέχρι και το φθινόπωρο του 2019.
Συνεπώς η έξοδος στις αγορές, όποτε και αν γίνει, θα εξυπηρετεί μόνο τις εντυπώσεις και όχι την ουσία.
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου