Αφορμή για την επίσκεψη εν μέσω θέρους των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) θα είναι το συνέδριο του Economist με τίτλο «Η Ευρώπη ξεμπερδεύεται, η Ελλάδα σταθεροποιείται» όπου θα μετέχουν όλοι μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη.
Υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «Ο οικονομικός μαραθώνιος της Ελλάδας συνεχίζεται», οι τρεις από τους τέσσερις επικεφαλής των ομάδων που είναι υπεύθυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα, δύο εβδομάδες μετά την επίσημη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα θέσουν τις απαιτήσεις τους μέχρι και την εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο. Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα περιγράφονται άλλα 113 μέτρα και δράσεις -πολλά από τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση- τα οποία θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα για να μη ζήσουμε άλλη μια ετήσια αξιολόγηση.
Η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου θα συμμετέχει από απόσταση (θα συνδεθεί μέσω skype) σε ένα εξίσου σημαντικό για την Ελλάδα θέμα που αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον ένα χρόνο μετά το προηγούμενο αντίστοιχο συνέδριο του Economist στο τέλος Ιουνίου του 2016. Αν κρίνει κανείς από τις παρατηρήσεις που γίνονται συχνά πυκνά από τον σκληρό του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν για τις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών, ούτε και αυτή η συνεδρία θα είναι ευχάριστη για τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Επί τάπητος και το χρέος
Στην αυριανή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συζητήσει δημόσια με τον επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγλινγκ σε ένα σαφώς πιο αβανταδόρικο περιβάλλον. Διπλός τίτλος της δημόσιας συζήτησης είναι: Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει σε ένα ογκούμενο κλίμα δυσαρέσκειας για τη συνεχή λιτότητα αλλά και ένα συμπέρασμα: «Η μισοτελειωμένη δουλειά για την Ελλάδα».
Παράλληλα ως επιμέρους θέμα υπάρχει και η ελάφρυνση του χρέους, όπου ο κ. Τσακαλώτος θα επιμείνει στη θέση για ελάφρυνση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ αναμένεται να μείνει στη γερμανική γραμμή περί των κερδών που είχαν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού του ESM.
Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει επίσης την ευκαιρία να επαναλάβει τη ρητορική του για μια περισσότερο δίκαιη κοινωνικά Ευρώπη που βασίζεται στην αναδιανομή μέρους τους εμπορικού πλεονάσματος των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά με αυτές του ευρωπαϊκού Νότου.
Από την άλλη, ο κ. Ρέγκλινγκ θα επαναλάβει με τη σειρά του τα επιχειρήματά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που χρηματοδότησε ο ESM και συνεχίζει να βρίσκεται σε πρόγραμμα σταθεροποίησης.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου