Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όσες από τις περίπου 20 δράσεις απαιτούν νομοθέτηση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή ενώ, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και «δύσκολες» ασφαλιστικές-εργασιακές ρυθμίσεις που, αν και η κυβέρνηση σχεδίαζε να ικανοποιήσει με υπουργικές αποφάσεις, οι δανειστές απαίτησαν να περάσουν από το Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε και για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το χρέος, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση παλεύει για μια καλή λεκτική διατύπωση, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Κάτι ανάλογο έγραψε και το Bloomberg, λέγοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε βουλευτές, υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει ως στόχο μία «κατάλληλη φρασεολογία» αναφορικά με το χρέος, ούτως ώστε να «λυθούν τα χέρια» της ΕΚΤ και τα ομόλογα της χώρας μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Υπενθυμίζεται πως στα εκκρεμή προαπαιτούμενα -σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες- περιλαμβάνονται:
– H παροχή από ελληνικής πλευράς νομικής γνωμοδότησης ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και λεπτομερών ποσοτικών στοιχείων για το αν οι αλλαγές αυτές θα έχουν αναδιανεμητικό αντίκτυπο.
– Η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018. Με το ζήτημα αυτό σχετίζεται η επίθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κυβέρνηση, καθώς κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «υποσχέθηκε κατάργηση των προνομίων των εφοπλιστών, αλλά δεν έκανε τίποτα».
Πέρα από την αντίδραση της κυβέρνησης, στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης. Ο τελευταίος έκανε λόγο για αδικαιολόγητη επίθεση του κ. Σόιμπλε, καταλογίζοντάς του ότι «αγνοεί» το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία.
– Η έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
– Εκκρεμεί επίσης ο επανυπολογισμός και η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τους νέους κανόνες (δηλαδή τις μειώσεις) που θα ισχύουν για τις συντάξεις που θα εκδίδονται σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν.
– Για το Ελληνικό εκκρεμεί η ολοκλήρωση ενός σύνθετου προαπαιτούμενου που περιλαμβάνει: την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, την οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών καζίνο στην Αττική και τον ορισμό ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.
– Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύει ένα εξαμηνιαίο δελτίο τιμών (κάθε Μάιο και Νοέμβριο) για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
– Στο πλαίσιο του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εκκρεμεί ένα μέρος της δευτερεύουσας νομοθεσίας, που θα ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.
– Εκκρεμούν επίσης ενέργειες για τα οικονομικά της ΔΕΗ, καθώς και η προώθηση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
– Εκκρεμεί, τέλος, μια υπουργική απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές των χωροταξικών σχεδίων.
Σημειώνεται πως αύριο θα υπάρξει νέος γύρος ενημερώσεων από τον κ. Τσακαλώτο και την κυρία Αχτσιόγλου προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.