Από τις θριαμβολογίες του Αλέξη Τσίπρα ότι θα φορέσει γραβάτα, η κυβέρνηση πέρασε σε μια πολύ δυσάρεστη θέση, αντιμετωπίζοντας πλέον ακόμη και τον κίνδυνο, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, να μη λάβει την επόμενη δόση του Ιουλίου που είναι απαραίτητη για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, που φθάνουν τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παρά τις νέες κυβερνητικές υποσχέσεις, η «καθαρή λύση» που αναζητεί για το χρέος ο πρωθυπουργός απομακρύνεται από τον ορίζοντα. Υπουργός της κυβέρνησης υποστηρίζει, μάλιστα, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως «πριν από τις γερμανικές εκλογές δεν θα πρέπει να περιμένουμε καμία σημαντική εξέλιξη στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους».
Δεν θέλει ρήξη
Τις επόμενες τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα υποχώρηση και πιθανότατα ένα νέο επώδυνο συμβιβασμό για να κλείσει, επιτέλους, η αξιολόγηση, καθώς ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση θα σηματοδοτούσε απρόβλεπτες καταστάσεις για τη χώρα και ο πρωθυπουργός τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν φαίνεται να επιθυμεί τη ρήξη.
Η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι ο στόχος θα επιτευχθεί είτε πάρει μια λύση «σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός και αρνηθήκαμε είτε πάρουμε μια ακόμη καλύτερη λύση», φανερώνει ότι η κυβέρνηση τελικά πιθανότατα θα συρθεί σε έναν ακόμη συμβιβασμό και θα υπογράψει όποια συμφωνία τής… σερβίρουν οι δανειστές.
Ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του για εξεύρεση μιας καλύτερης λύσης, θα συνεχίσει τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, γνωρίζοντας όμως πως, αν στις 15 Ιουνίου δεν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η δόση του καλοκαιριού των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ θα βρεθεί «στον αέρα» και η χώρα θα μπει σε νέα περίοδο αβεβαιότητας, η οποία θα προκαλούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς και στην κυβέρνηση. Συνεπώς, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η κυβέρνηση να δεχθεί τελικά την πρόταση Σόιμπλε, δηλαδή να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρήματα και το θέμα του χρέους να μεταφερθεί για αργότερα.
Η τελευταία αρνητική εξέλιξη στο θέμα της διευθέτησης του χρέους προκάλεσε απογοήτευση σε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ουσιαστικά κλήθηκαν να ψηφίσουν τα νέα σκληρά μέτρα επί τη βάσει μιας αυταπάτης και χωρίς να λάβουν κανένα πραγματικό αντάλλαγμα.
Πολιτικός παράγοντας που έχει πλήρη γνώση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές υποστηρίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως «ουδέποτε οι εταίροι έδωσαν στην κυβέρνηση τη δέσμευση ότι στις 22 Μαΐου επρόκειτο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους. Δεν υπήρχε καμία τέτοια δέσμευση πάνω στην οποία να βασιστεί η αδικαιολόγητη αισιοδοξία που εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό».
Ερευνα ΕΤ: Λίγο πιο φθηνά φέτος τα κρέατα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Σε άμυνα
Η κυβέρνηση μπροστά στο αδιέξοδο, που η ίδια δημιούργησε με τις προσδοκίες που καλλιέργησε για το χρέος, αναμένεται να στηρίξει την άμυνά της σε 4 σημεία.
1 Θα υποστηρίξει ότι η χώρα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της με την ψήφιση των μέτρων και θα δεσμευθεί -για μία ακόμη φορά- ότι το ζήτημα του χρέους θα λυθεί με καθυστέρηση τους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος της τετραετίας.
2 Θα στραφεί εναντίον των δανειστών και, κυρίως, κατά της Γερμανίας, που ευθύνονται για το νέο αδιέξοδο και δεν σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα αναδείξει τη σημασία που έχουν οι μεταξύ τους διαφωνίες εις βάρος της χώρας μας.
3 Θα υποστηρίξει ότι πέτυχε τουλάχιστον μία από τις δύο προϋποθέσεις για την ψήφιση των μέτρων, δηλαδή την εφαρμογή των λεγόμενων αντιμέτρων, χάρη στην επιτυχημένη διαπραγμάτευση που έκανε με τους δανειστές.
4 Θα προβάλει ως προτεραιότητα τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές που θα επιχειρηθεί τους επόμενους μήνες, ανεξάρτητα από την πρόοδο που θα έχει γίνει στο θέμα του χρέους.
Αναβρασμός
Την ίδια στιγμή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με «καζάνι που βράζει», καθώς ολοένα και περισσότεροι βουλευτές αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο δρόμος για την κυβερνητική πλειοψηφία από εδώ και στο εξής θα είναι στρωμένος με αγκάθια και όχι με… ροδοπέταλα, όπως ορισμένοι πίστευαν πριν από λίγο καιρό. Τα μέλη της ομάδας των «53+» τηρούν στάση αναμονής, αν και ήδη ορισμένοι βουλευτές έκαναν επίδειξη ισχύος με την «ανταρσία» στην οποία προχώρησαν την Πέμπτη, ζητώντας κατάργηση διάταξης του Μνημονίου για τα ιδιωτικά σχολεία, την οποία βέβαια… οι ίδιοι είχαν ψηφίσει λίγες μέρες πριν. Οι περισσότεροι βουλευτές, πάντως, θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή οι εξελίξεις επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Νίκου Φίλη σε συνομιλητές του ότι οι εξελίξεις με τη διευθέτηση του χρέους «αποτελούν πλέον εθνικό θέμα» και για αυτόν το λόγο τηρεί και εκείνος στάση αναμονής.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνεχείς διαψεύσεις των προσδοκιών του πρωθυπουργού δημιουργούν αμηχανία σε πολλά κομματικά στελέχη που αδυνατούν να διαχειριστούν τις πιέσεις που δέχονται από τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τα νέα μέτρα. Η λαϊκή δυσαρέσκεια αποτυπώνεται και στην πρόσφατη δημοσκόπηση (Pulse για το Action 24), όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 13 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρήστος Μαντάς, σε δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής παραδέχεται ότι η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη, ωστόσο υποστηρίζει ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει συμπαγής και ενωμένη.
«Εργαζόμαστε εντατικά και με προσήλωση στο στόχο να δοθεί συνολική λύση αντίστοιχη με τις θυσίες του ελληνικού λαού, που είναι και εφικτή και αναγκαία. Οπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν μέτρα και δεν θα υπάρξουν, αν δεν έχουμε ουσιαστική λύση για το χρέος. Η Κ.Ο. είναι συμπαγής και με απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας της περιόδου και θα αντιμετωπίσει, με συλλογικότητα και ενότητα, την όποια άλλη εξέλιξη, που μπορεί να θέσει δυσκολίες στον οδικό χάρτη που έχει χαράξει η κυβέρνηση για οριστική έξοδο από τη σκληρή επιτροπεία στο τέλος του προγράμματος και την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών από τις αγορές», τονίζει ο κ. Μαντάς.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής