Μιλώντας χθες σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε το αυτονόητο: Οτι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα θέμα τέτοιας ρήτρας στον εφαρμοστικό που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα περιέχει τα 80 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τούτο παρά το γεγονός ότι πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι «δεν θα υπάρχουν μέτρα εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος».
Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια απάντησης σειράς επίκαιρων ερωτήσεων, αν και είχε πολλές φορές την ευκαιρία να αναφερθεί στα μέτρα και τα αντίμετρα που θα έρθουν για ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου, αυτό το απέφυγε επιμελώς. Αντίθετα, αναλυτικός ήταν στις απαντήσεις που έδωσε γιατί «είναι αναγκαίο να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη». Αίσθηση πάντως προκάλεσε η ουσιαστική ομολογία του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι μεγάλες επενδύσεις κινούνται στον «αυτόματο» πιλότο και στους ρυθμούς των διαθέσεων των υπηρεσιών, όπως αυτή του Ελληνικού, παρόλο που και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η έναρξη των εργασιών της συγκεκριμένης επένδυσης θα προσφέρει 70.000 νέες θέσεις εργασίας και κύκλο εργασιών όσο το 2% του ΑΕΠ!
Με τον… αραμπά
Ο υπουργός Οικονομικών επίσης επιβεβαίωσε ότι σε ρυθμούς αραμπά… κινείται και το θέμα του νοικοκυρέματος των δαπανών μεγάλης κλίμακας του Δημοσίου, όπως με τα ενοίκια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που καταβάλλονται για τη στέγαση υπηρεσιών. Μάλιστα, σε μια έξαρση ειλικρινείας, έφτασε στο σημείο να παραδεχθεί πως «και εγώ όταν ήμουν βουλευτής το ίδιο έλεγα για τις δαπάνες αυτές του Δημοσίου, όμως όταν πήγα στο υπουργείο διαπίστωσα ότι οι μεταστεγάσεις υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς οικονομικές μελέτες και σχεδιασμό…».
Για τη «βαλτωμένη» εδώ και 9 μήνες επένδυση του Ελληνικού, ο υπουργός Οικονομικών, αφού αναγόρευσε το Δασαρχείο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε «ανεξάρτητες αρχές», δεν δεσμεύτηκε σε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα παραδοθεί ο χώρος στον επενδυτή για να ξεκινήσει το έργο, απλά αρκέστηκε σε μια γενική αναφορά πως «όλα πάνε καλά…»(!) και σύντομα θα υπάρξουν οι αποφάσεις του Δασαρχείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που εκκρεμούν.
Κατηγόρησε επίσης την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τόνισε ότι ο ίδιος ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί… όμως έριξε την ευθύνη στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που θεωρεί ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τις εταιρίες του κλάδου όταν μια εταιρία ανήκει σε μια τράπεζα που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί.
«Αύξησε» το αφορολόγητο
Αργότερα σε ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βρει επιχειρήματα για την ψήφιση των σκληρών μέτρων του νομοσχεδίου που θα ξεκινούν από το 2017 και θα φτάνουν μέχρι και το 2020.
Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο τόνισε ότι ναι μεν το 2020 θα μειωθεί για άγαμους και συνταξιούχους από τα 8.636 στα 5.681 ευρώ αλλά, αν εφαρμοστεί το αντίμετρο της μείωσης του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%, τότε αυτομάτως οι ίδιοι φορολογούμενοι θα πληρώνουν φόρο με αφορολόγητο στα 6.250 ευρώ.
Εριξε επίσης μεγάλο βάρος στην εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία, όπως είπε, θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τη Ν.Δ., που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα.
Πάντως από τις χθεσινές δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος δεν έδειξε καθόλου αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου ή του Ιουνίου για το χρέος, καθώς το θέμα απασχολεί και τη συνεδρίαση των G-7. «Συζητάμε όλοι για όλα…», ήταν η χαρακτηριστική φράση που είπε ο υπουργός Οικονομικών παραπέμποντας κατ’ ουσία την απόφαση για το χρέος το νωρίτερο μέχρι και το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
ΔΝΤ: Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία για χρέος
«Είμαστε σε συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και έχουμε μια προκαταρκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Θα χρειαστούμε μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους για να πάμε στο Συμβούλιό μας», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Μάρι ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.
Προς επίρρωση της τοποθέτησής του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης κ. Πόουλ Τόμσεν στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. Είχε τονίσει ότι «η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνει χέρι χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ο κ. Μάρι παραδέχθηκε πάντως ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει στο περιθώριο της συνάντησης του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας σε συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ και του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα παρακολουθήσουν τη σύνοδο.
Οι υπ. Οικονομικών είχαμε συμφωνήσει για Grexit
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα συμμετέχει στη σύνοδο των G7, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Repubblica» τόνισε ότι σε αυτή τη φάση όλοι προσπαθούν να έχει επιτυχία το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας αν «ήταν λάθος η πρότασή του να βγει, προσωρινά, η Ελλάδα από το ευρώ τον δραματικό Ιούλιο του 2015», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά: «Γνωρίζετε αυτό που είπε δημόσια ο Ιταλός υπουργός Πιερ-Κάρλο Πάντοαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών ήταν πεπεισμένη πως θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα έβγαινε προσωρινά από το ευρώ. «Είναι η Ελλάδα η οποία αποφάσισε κάτι το διαφορετικό. Τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας να έχει επιτυχία».
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου