Η καθυστέρηση της αξιολόγησης από την κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς να αποσπάσει ουσιαστικά ανταλλάγματα, παρασύρει προς το χειρότερο όλους τους βασικούς δείκτες της οικονομίας: έλλειμμα, χρέος, απασχόληση, ανεργία, επενδύσεις.
Μάλιστα, στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα γίνεται ειδική αναφορά στο θέμα αυτό, ενώ και ο επίτροπος οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, το επισήμανε ζητώντας να κλείσει η αξιολόγηση στο Εurogroup της 22ας Μαΐου.
Η Κομισιόν λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους αναθεώρησε την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Φεβρουάριο για αύξηση 0,3%, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη το 2016 ήταν μηδενική. Για φέτος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,1% και το 2018 αύξηση 2,6%, ενώ τον Φεβρουάριο προέβλεπε αύξηση 2,7% και 3,1% αντίστοιχα.
Για το δημόσιο έλλειμμα προβλέπεται ότι το 2017 θα κυμανθεί στο 1,2%, ενώ το 2018 η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα ύψους 0,7% του ΑΕΠ. Και για φέτος και για του χρόνου τα νέα στοιχεία είναι ελαφρώς χειρότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου.
Το χρέος επίσης επηρεάζεται αρνητικά κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες φέτος και 4 μονάδες του χρόνου και θα κυμανθεί στο 178,8% του ΑΕΠ και 174,6% αντίστοιχα.
Αρνητική θα είναι η επίπτωση της καθυστέρησης και στην ανεργία, η οποία θα κυμανθεί στο 22,8% του ενεργού πληθυσμού φέτος και 21,6% το 2018 έναντι 22,0% και 20,3% προέβλεπε τον Φεβρουάριο για φέτος και του χρόνου.
Η αύξηση της απασχόλησης που θα περιοριστεί το 2017 στο 1,4% (2,1% η προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 1,7% το 2018 (2,2% η πρόβλεψη του Φεβρουαρίου).
Σημαντική πτώση και στις επενδύσεις σε σχέση με την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου. Φέτος θα αυξηθούν κατά 6,3% και το 2018 κατά 10,8%, ενώ τον Φεβρουάριο προβλεπόταν αύξηση 12,0% και 14,2% αντίστοιχα.
Καμπανάκι από Μοσκοβισί
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι σημαντική το 2017 και 2018, ωστόσο αναγνώρισε ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έχει επιβραδύνει την άνοδο του ΑΕΠ.«Εάν θέλουμε να συνεχιστεί η δυναμική ανάκαμψη θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την αξιολόγηση και νομίζω ότι έχουμε τα μέσα», είπε, ενώ κάλεσε και τους εταίρους να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.
Για το θέμα αυτό πρόσθεσε ότι έχει επενδυθεί πολλή ενέργεια, ενώ το κλίμα έχει αλλάξει (προς το καλύτερο) μετά την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. «Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε μια ευρεία συμφωνία που θα καλύπτει και το χρέος, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν, όπως πάντα, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για μια συμφωνία ευρεία και φιλόδοξη που θα βάλει την Ελλάδα σε σωστή τροχιά, ώστε να επωφεληθούν και οι πολίτες της, οι οποίοι το αξίζουν.
Για τις δημοσιονομικές επιδόσεις υπογράμμισε ότι ξεπέρασαν τους στόχους το 2016, ενώ εκτίμησε ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα το 2017 και το 2018 θα επιτευχθούν.
Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα με τίτλο «Ενώπιον της ανάκαμψης και δημοσιονομικών επιδόσεων καλύτερων του αναμενομένου», η Κομισιόν σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη το 2017 αναμένεται πιο συγκρατημένη εξαιτίας των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Τονίζει ότι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών να καθυστερήσει. Χαρακτηρίζει κακή την οικονομική επίδοση το τέταρτο τρίμηνο του 2016, αλλά θεωρεί σημαντικά τα δημοσιοοικονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας και τις προοπτικές θετικές.
Για το 2017 και την πορεία της οικονομίας επισημαίνει ότι η βελτίωση της κατανάλωσης και του επενδυτικού κλίματος αναμένεται να αποτελέσουν τον βασικό μοχλό ανάπτυξης. Υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2017, το επιχειρηματικό κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί, προσελκύοντας επενδύσεις, ενώ η αύξηση της ζήτησης στον τουριστικό τομέα ωθεί τις εξαγωγές υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, η οποία σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 9 φορές μεγαλύτερη από τον στόχο. Η έκθεση προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018).
Σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αυτοί σχετίζονται με το ενδεχόμενο οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν λιγότερο από το αναμενόμενο εξαιτίας μιας μεγαλύτερης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου