Μιλώντας χθες στο MEGA, o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο θέμα, περιέγραψε ένα δύσκολο περιβάλλον για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Τόνισε αρχικά ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράνκο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο στις περισσότερες χώρες έχει αφεθεί ως έχει. Θύμισε, επίσης, την απόφαση του Αρειου Πάγου, σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογείται να γίνει οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση για τους δανειολήπτες, αφού τα συγκεκριμένα δάνεια είναι όπως όλα τα άλλα δάνεια, εκ των πραγμάτων έχουν ένα παράγοντα κινδύνου, τον οποίον αποδέχθηκαν οι λήπτες με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Σε ό,τι αφορά στα σχέδια του υπουργείου, είπε ότι το ΥΠΕΘΟ βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες οι οποίες έχουν δώσει τέτοια δάνεια και στοχεύει σε μια δίκαιη συμφωνία.
«Από την πλευρά μας προσπαθούμε, βλέποντας τι έχει γίνει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και μιλώντας με τις τράπεζες, να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι δίκαια και ρεαλιστική», είπε, για να προσθέσει ότι «στόχος θα είναι η συμφωνία να προσφέρει μία κάποια ανακούφιση στους δανειολήπτες. Χρειάζονται ακόμα περαιτέρω συζητήσεις, τόσο με τις τράπεζες όσο και με την ΤτΕ και με την ΕΚΤ».
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει εφαρμοστεί η ίδια ρύθμιση σε όσες χώρες έχουν αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς είναι διαφορετικές οι περιπτώσεις των δανείων και διαφορετικές οι αντοχές των τραπεζικών συστημάτων. Και κατέληξε: «Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν αυτοί οι δανειολήπτες, είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για μια παρέμβαση ανακούφισης, η οποία επιδιώκουμε να είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025».
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες καταλήγουν σε πρόταση με την οποία τα υπόλοιπα των δανείων θα μετατραπούν σε δάνεια με ευρώ και με σταθερό επιτόκιο.
Το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει και ρύθμιση που θα επιμερίζει τη ζημία από τη μετατροπή του δανείου σε ευρώ μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών στους νέους όρους του δανείου.
Τα δάνεια αυτά, τα οποία αρχικά δόθηκαν κατά κανόνα με τα φθηνότερα επιτόκια της αγοράς, οι δόσεις ήταν εξαιρετικά συμφέρουσες για ένα διάστημα. Στην πορεία όμως έγιναν δυσβάστακτα για τους δανειολήπτες, όταν το ευρώ άρχισε να διολισθαίνει έντονα έναντι του φράγκου. Ως αποτέλεσμα από εκεί που ένα ευρώ αγόραζε 1,50-1,68 ελβετικά φράγκα, πλέον το ελβετικό φράγκο έφθασε να κινείται στο parity ίσο με το ευρώ και μετά το 2023 είναι πλέον ακριβότερο του ευρώ.
Οι τράπεζες ρύθμισαν τα δάνεια αυτά ενώ η ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράνκου είχε καταστήσει αδύνατη την εξόφλησή τους. Καθώς όμως η διολίσθηση του ευρώ συνεχίζονταν, έγινε φανερό ότι η μοναδική λύση ήταν η μετατροπή των δανείων σε ευρώ, καθώς το ελβετικό φράγκο επιβεβαίωσε τη φήμη του και αποδείχθηκε το πιο σταθερό νόμισμα διαχρονικά.
Εναλλακτικά οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με κούρεμα της οφειλής και ρύθμιση του δανείου.
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΘΟ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΘΟ θα στοχεύσει σε μια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να μειώνει το βάρος των δανειοληπτών, χωρίς να επιβαρύνει τις τράπεζες. Τούτο διότι στην οποία οικονομική κατάσταση που βλάπτει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αντίθετη τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός των τραπεζών (SSM).