Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι παρεμβάλλονται μεταξύ των σωμάτων των σπονδύλων και ο ρόλος τους είναι να απορροφούν τους κραδασμούς, να προσδίδουν σταθερότητα και να διευκολύνουν τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Η εκφύλιση των ανατομικών στοιχείων του δίσκου (πηκτοειδής πυρήνας και ινώδης δακτύλιος) (εκφυλιστική δισκοπάθεια), εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και η διατροφή, μπορεί να οδηγήσει στη δισκοκήλη. Η δισκοκήλη έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού (κάκωση ή/και συμπίεση του νωτιαίου μυελού). Η βαρύτητα των συμπτωμάτων από τον τραυματισμό του νευρικού ιστού εξαρτάται από το είδος, τον βαθμό και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ασκήθηκαν οι «καταστροφικές» δυνάμεις στον νωτιαίο μυελό.
Οι χονδροδυστροφικές φυλές σκύλων (Dachshund, French Bulldog, Pekingese, Beagle, Lhasa Apso, Maltese, Shih Tzu κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στη δισκοκήλη (έκθλιψη δίσκου), με τα Dachshund να συναντώνται στο 45-70% όλων των περιστατικών. Σε αυτές τις φυλές η έναρξη των συμπτωμάτων είναι μεταξύ 2-8 ετών. Οι μη χονδροδυστροφικές φυλές σκύλων (Labrador Retrievers, German Shepherd Dogs, Dalmatian κ.λπ.) συνήθως παρουσιάζουν δισκοκήλη (πρόπτωση δίσκου) αργότερα μεταξύ 5-12 ετών.
Κλινική εικόνα
Το συχνότερο κλινικό σημείο της δισκοκήλης είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται και από νευρολογικά ελλείμματα (μέχρι και πλήρη παράλυση των οπίσθιων άκρων). Η κάκωση του νωτιαίου μυελού παρουσιάζει συγκεκριμένη ακολουθία των συμπτωμάτων ανάλογα με τον βαθμό και την τοποθεσία της νευρικής βλάβης (αυχενική, αυχενοθωρακική, θωρακοσφυϊκή και οσφυϊοιερά μοίρα του νωτιαίου μυελού):
- Αυχενικός ή οσφυϊκός πόνος, ο σκύλος δυσκολεύεται ή αρνείται να κινηθεί.
- Αταξικό βάδισμα (τα οπίσθια άκρα «σταυρώνουν» μεταξύ τους).
- Απώλεια της λειτουργίας των οπίσθιων άκρων. Κατά την ίδια χρονική στιγμή ο σκύλος δυσκολεύεται να ουρήσει και αδυνατεί να κενώσει πλήρως την ουροδόχο κύστη του.
- Απώλεια της βαθιάς αίσθησης του πόνου, είναι ένδειξη σοβαρού τραυματισμού του νωτιαίου μυελού και έχει αρκετά επιφυλακτική έως δυσμενή πρόγνωση.
Η δισκοκήλη γενικά αποτελεί επείγον περιστατικό και η πρόγνωση εξαρτάται από τη νευρολογική εικόνα του ζώου κατά την προσκόμιση σε κλινική μικρών ζώων, αλλά και από την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Διάγνωση
Η απλή ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης στον σκύλο βοηθά, κυρίως, στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων με παρόμοια κλινική εικόνα της δισκοκήλης (π.χ. δισκοσπονδυλίτιδα, νεοπλασίες σπονδύλων, κατάγματα σπονδύλων). Σε μερικές, μάλιστα, περιπτώσεις, όμως, όπου ο δίσκος έχει ασβεστοποιηθεί μπορεί να διαγνωσθεί και η εκφυλιστική δισκοπάθεια.
Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία αποτελούν τις τεχνικές εκλογής και προτιμώνται για τη λεπτομερή και ευκρινή απεικόνιση τόσο των δίσκων όσο και του νωτιαίου μυελού.
Θεραπεία
Η συντηρητική αγωγή (αυστηρός περιορισμός άσκησης και φαρμακευτική αγωγή) συνιστάται μόνο σε ζώα με ήπια συμπτωματολογία (πόνο που ανταποκρίνεται στην αγωγή, απουσία νευρολογικών ελλειμμάτων) και με επιφύλαξη για περαιτέρω υποτροπή της πάθησης.
Η άμεση χειρουργική αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις με πιο σοβαρή κλινική εικόνα.
Διάφορες προσπελάσεις και χειρουργικές τεχνικές αποσυμπίεσης επιλέγονται με γνώμονα την ανατομική περιοχή, το είδος και την κλινική εικόνα της δισκοκήλης. Μερικές από αυτές που εφαρμόζουμε στην πράξη είναι η κοιλιακή αποσυμπίεση στην αυχενική μοίρα (ventral slot), κοιλιακή θυριδωτή δισκεκτομή (fenestration), διάφοροι τύποι πεταλεκτομής ή σωματεκτομής στη θωρακοσφυϊκή μοίρα (hemilaminectomy, mini hemilaminectomy, partial corpectomy).
Μετεγχειρητική φροντίδα για τον σκύλο
Η μετεγχειρητική φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει:
- Τη μηχανική κένωση της ουροδόχου κύστης 3-4 φορές ημερησίως.
- Τη φυσική αποκατάσταση των μυών και των αρθρώσεων.
- Περιορισμό άσκησης για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.
- Το lifestyle του ζώου μπορεί να χρειαστεί αλλαγές, όπως αλλαγή διατροφής και απώλεια βάρους, χρησιμοποίηση επιστήθιου κολάρου και περιορισμό μεγάλης έντασης ασκήσεων.
Η πρόγνωση εξαρτάται σημαντικά από τον βαθμό κάκωσης του νωτιαίου μυελού στον σκύλο και την ανατομική περιοχή της βλάβης. Ζώα με πλήρη έλλειψη της αίσθησης του πόνου μπορεί, δυστυχώς, να μην περπατήσουν ξανά. Στα περιστατικά αυτά ενδείκνυται η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου για την ευζωία τους. Η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση, σε συνδυασμό με την υπεύθυνη μετεγχειρητική φροντίδα, εξασφαλίζει αρκετά καλή πρόγνωση σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών.
*Από το ένθετο My Pet που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Eιδήσεις σήμερα
Το meeting point των Χριστουγέννων είναι το Cookie Spot
10 μπαχαρικά που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά πριν τις γιορτές
Αυτά τα ζαμπονοτυροπιτάκια θα σας μείνουν αξέχαστα
Grand Hotel: Φινάλε για το 2024 με καθηλωτικές σκηνές – Ο Πέτρος απειλείται με θανατική καταδίκη
Νίκος Μουτσινάς, Κατερίνα Καινούργιου και το «βασίλειο» του Κοκλώνη που καταρρέει