Πρωτοεκδόθηκε ως όργανο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), εκφράζοντας και τις θέσεις του παράνομου, τότε, ΚΚΕ, καθώς είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» από το 1947. Αρχικά κυκλοφόρησε ως εβδομαδιαία και κατόπιν ως ημερήσια εφημερίδα. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, το ΚΚΕ Εσωτερικού επανεκδίδει, στις 4 Αυγούστου του ίδιου έτους, την «Αυγή» ως κομματικό του όργανο, ενώ στη συνέχεια η εφημερίδα υποστήριζε κυρίως τις θέσεις του Συνασπισμού και αργότερα, έως σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτος εκδότης και διευθυντής (1952-1956) ήταν ο Βασίλειος Ευφραιμίδης. Στην «Αυγή» ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά ως ρεπόρτερ ο Λεωνίδας Κύρκος, ο οποίος αργότερα διετέλεσε διευθυντής (1959-62) και εκδότης της (1962-67). Μεγάλα ονόματα της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, αλλά και του λογοτεχνικού κόσμου συνδέθηκαν άρρηκτα με την «Αυγή», όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Πότης Παρασκευόπουλος, ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης, ο Γρηγόρης Γιάνναρος, ο Δημήτρης Ψυχογιός, ο Νίκος Φίλης κ.ά. Από τις τάξεις των συντακτών της είχε περάσει και ο ποιητής Κώστας Βάρναλης, ο οποίος για πολλά χρόνια έγραφε το καθημερινό χρονογράφημα με τον γενικό τίτλο: «Λόγια που καίνε».
Η Χριστίνα Βίδου έκανε πρεμιέρα στα κόκκινα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ
Σημερινός διευθυντής είναι ο δημοσιογράφος Σπύρος Σουρμελίδης, ο οποίος διαδέχθηκε τη Βούλα Κεχαγιά, την πρώτη γυναίκα διευθύντρια της εφημερίδας.
Δριμεία ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, κάνοντας λόγο για έναν «ξαφνικό θάνατο, που αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων».