Οι ομάδες διάσωσης κάνουν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του Τιτανικού. Ενώ έχουν υπάρξει κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί, το τι προκάλεσε την εξαφάνιση του υποβρυχίου και η τελική του τύχη, παραμένει άγνωστο.
Πέντε αγνοούμενοι τουρίστες που χάθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού μπορεί να αντιμετωπίζουν μία πίεση στους πνεύμονες, «νάρκωση από άζωτο» και υποθερμία, εάν το κύτος του υποβρυχίου έχει ραγίσει, δήλωσαν οι ειδικοί.
Ο Τιτανικός εξαφανίστηκε ενώ έκανε κατάδυση στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, 12.500 πόδια κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ακόμα και οι φάλαινες που έχουν εξελιχθεί για να τρέφονται στα βάθη του ωκεανού φτάνουν το πολύ μέχρι τα 10.000 πόδια.
Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν κάτω από το νερό πρέπει να αντιμετωπίσουν την πίεση του νερού, το οποίο είναι πολύ πυκνότερο από τον αέρα, που τους περιβάλλει. Στο βάθος του ναυαγίου του Τιτανικού, η πίεση θα είναι περίπου 380 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που βιώνουν οι άνθρωποι στην επιφάνεια. Καθώς η πίεση από το νερό αυξάνεται, προκαλεί την κατάρρευση οποιουδήποτε χώρου γεμάτου με αέρα κάτω από το βάρος.
Για τα υποβρύχια με βλάβη στο κύτος, όπως ο Τιτανικός, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήγμα, προκαλώντας πιθανό τραύμα στους επιβαίνοντες στο εσωτερικό. Και για συστήματα, όπως οι πνεύμονες, η έντονη πίεση μπορεί να είναι καταστροφική και σε ακραία βάθη αυτή η πίεση γίνεται θανατηφόρα.
Ένας άνθρωπος χωρίς προστασία και εξοπλισμό, που θα εκτίθετο στο βάθος που επεδίωκε να φτάσει ο Τιτανικός θα κατέρρεαν οι πνεύμονές του και θα έσπαγαν τα τύμπανά του από το βάρος του νερού. Το υγρό θα έμπαινε από το στόμα του για να γεμίσει το κενό που θα έμενε πίσω και αυτό θα προκαλούσε τον πνιγμό του άτυχου ατόμου.
Οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν περίπου 15 λεπτά χωρίς οξυγόνο, αν και χάνουν τις αισθήσεις τους πολύ νωρίτερα, ενώ η εγκεφαλική βλάβη είναι πιθανή μετά από λίγα λεπτά χωρίς αέρα.
Η πίεση του νερού που μπορεί να συνθλίψει τα ανθρώπινα οστά είναι περίπου 22 μίλια, δηλαδή περίπου τρεις φορές πιο βαθιά από τα βαθύτερα καταγεγραμμένα σημεία του ωκεανού.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Στις υψηλές πιέσεις στα βάθη των ωκεανών, η εσωτερική χημεία του σώματος αρχίζει να αλλάζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άζωτο, το οποίο αποτελεί μέρος του αέρα που αναπνέουμε, να εισέρχεται στο αίμα. Καθώς ο ανθρώπινος ιστός χρειάζεται οξυγόνο και όχι άζωτο για να επιβιώσει, αυτή η ανισορροπία προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται νάρκωση από άζωτο – με το σώμα να ασφυκτιά ουσιαστικά από μέσα προς τα έξω. Ακόμα και χωρίς αυτούς τους παράγοντες, ένα άτομο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την προοπτική της υποθερμίας που θα επέλθει γρήγορα. Ο βαθύς ωκεανός δέχεται ελάχιστο έως καθόλου φως και οι θερμοκρασίες στα 12.500 πόδια είναι περίπου 2°C (36°F).
Στους ανθρώπους, η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί σε νερό με θερμοκρασία μόλις 4°C (40°F), και οι άνθρωποι αρχίζουν να κουράζονται και να παθαίνουν σύγχυση.
Διάφορα πλάσματα που αναπνέουν αέρα, όπως οι φάλαινες, οι φώκιες και οι θαλάσσιες χελώνες, έχουν αναπτύξει ειδικές άμυνες για να αντισταθμίσουν το βάθος. Ορισμένα είδη «καταρρέουν» προληπτικά τους πνεύμονές τους και επιβραδύνουν τις σωματικές τους λειτουργίες πριν βουτήξουν στα βάθη, επιβιώνοντας με το οξυγόνο που απομένει στο αίμα τους.
Αν το σκάφος δεν έχει ρεύμα, οι πέντε επιβάτες του θα βρίσκονται σε απόλυτο σκοτάδι και σε θερμοκρασίες περίπου 3°C καθώς το σκάφος κυλάει στον βυθό της θάλασσας.
Χθες Τρίτη (20/6), η αμερικανική ακτοφυλακή εκτίμησε ότι το σκάφος είχε μόλις 40 ώρες οξυγόνου. Αυτό δίνει στους διασώστες περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να βρουν το σκάφος. Ακόμη και αν το σκάφος αναδυθεί και παρασυρθεί στα ρεύματα του ωκεανού, είναι σχεδιασμένο να ανοίγει μόνο από έξω, πράγμα που σημαίνει ότι το χρονικό όριο παραμένει.
Η OceanGate αντιμετωπίζει επίσης ερωτήματα σχετικά με το γιατί άργησε τόσο πολύ να ειδοποιήσει τις αρχές για το σκάφος που αγνοείται, καθώς σήμανε συναγερμό στην ακτοφυλακή μόλις οκτώ ώρες μετά τη διακοπή της επαφής.
Τιτανικός: Τρομακτικό γραφικό δείχνει πού μπορεί να βρίσκεται το βαθυσκάφος
Ενώ τα περιθώρια για τη διάσωση των πέντε επιβατών του Τιτανικού στενεύουν εντυπωσιακά γραφικά δείχνουν το απίστευτο βάθος στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο και πιθανότατα το υποβρύχιο και κάνουν την σύγκριση με εμβληματικά μνημεία της ανθρωπότητας, όπως αναφέρει η Dailymail.
Τα βίντεο που έχουν δημιουργήσει τα ισπανικά MetaBallStudios, δείχνουν πώς είναι το τοπίο κατεβαίνοντας στα βάθη του ωκεανού.
Η σύγκριση γίνεται με τον Πύργο του Άιφελ, το Άγαλμα της Ελευθερίας και το Μπουρτζ Χαλίφα που είναι το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.
Αποκαλύπτει, τέλος, πως τα μνημεία αυτά διάσημα για το ύψος τους φαίνονται μικροσκοπικά μπροστά στο βάθος που βρίσκεται το κουφάρι του Τιτανικού στα 3.800 μέτρα.
Ειδήσεις σήμερα
Τιτανικός: Ακούστηκαν ήχοι από το υποβρύχιο – Μάχη με τον χρόνο στα βάθη του Ατλαντικού
Μπαράκ Ομπάμα: Στην Αθήνα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ – Αναλυτικά το πρόγραμμά του
Νέα Υόρκη: Τραγωδία με 4 νεκρούς από φωτιά σε κατάστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων [Βίντεο]