Το σεξ αλλάζει όσο μεγαλώνουμε, και είμαστε τυχεροί για αυτό! Ο καθένας από τους συντρόφους έχει πλέον τη σοφία και την εμπειρία να απογειώσει σωματικά και ψυχικά τον άλλον, γι’ αυτό διεκδίκησε τη σεξουαλική σου ζωή μεγαλώνοντας!
Για τον άνδρα άνω των 50
Τι είναι η ανδρόπαυση;
Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρία για τη μελέτη της γήρανσης του άνδρα (ISSAM), ως «ανδρόπαυση» ορίζεται το βιοχημικό σύνδρομο το οποίο συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας του άνδρα και χαρακτηρίζεται από βαθμιαία μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων στο αίμα. Σε αντίθεση με την εμμηνόπαυση, η οποία είναι μια άμεση, σαφώς καθορισμένη χρονικά περίοδος και φωτογραφίζει την απόλυτη αναστολή της λειτουργίας των γονάδων, η ανδρόπαυση χαρακτηρίζεται από σταδιακή έναρξη και αργή εξέλιξη, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι εμφανής και κλινικά αποτυπωμένη. Γι’ αυτό και η μέση ηλικία διαρκεί πολλά χρόνια…
Σχετίζεται με τη σταδιακή μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης ή τη μείωση της γενικότερης ευεξίας του άνδρα. Η τεστοστερόνη είναι η σημαντικότερη ορμόνη του φύλου και παράγεται, κυρίως, στους όρχεις, αλλά σε μικρότερα ποσοστά και στα επινεφρίδια.
Τόσο η τεστοστερόνη όσο και οι ουσίες που παράγονται από αυτήν επιδρούν σε πολλές φυσικές, πνευματικές και γνωστικές λειτουργίες. Συγκεκριμένα, η τεστοστερόνη επηρεάζει αρκετές παραμέτρους του ανδρικού οργανισμού, όπως τα γεννητικά όργανα, τα οστά, τους μυς, τον εγκέφαλο, το σύστημα παραγωγής στοιχείων του αίματος, το δέρμα και την τριχοφυΐα. Πιο απλά, είναι το λάδι που κρατάει το καντήλι της ζωής του αναμμένο και όχι αυτό στο καντήλι που ανάβει η χήρα στο μνήμα του.
Τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης ή της «ανδρικής κλιμακτηρίου», όπως αλλιώς είναι γνωστή (αδόκιμος όρος γιατί η κλιμακτήριος χαρακτηρίζει τη γυναίκα), είναι νευρικότητα, μειωμένη σωματική δύναμη, πτώση της λίμπιντο, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης, διαταραχές του ύπνου και θερμοκρασιακές μεταβολές. Ενας σημαντικός παράγοντας της κλινικής εικόνας της ανδρόπαυσης είναι ο υπογοναδισμός. Συσχετίζεται με την ανεπάρκεια των ανδρογόνων, η οποία επηρεάζει τόσο τη λειτουργία των οργάνων του ανδρικού σώματος όσο και την ποιότητα της ζωής γενικά.
Νεότερες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ανάμεσα στις ηλικίες των 40 και 75 ετών η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης φτάνει το 30%. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στη δεκαετία των 50 έως 60 ετών το ποσοστό των ανδρών με χαμηλή ολική τεστοστερόνη φτάνει το 15%, στη δεκαετία των 60 έως 70 το 25%, ενώ στη δεκαετία των 70 έως 80 ετών το 35%. Τέλος, σε άνδρες άνω των 80 ετών το ποσοστό ξεπερνάει το 60%. Η χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης από τους όρχεις μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε ό,τι αφορά την ανδρόπαυση, όμως, εμφανίζεται σε άνδρες άνω των 45 ετών λόγω βαθμιαίας διαταραχής της λειτουργίας των όρχεων (υποτεστοστεριναιμία).
Ποιες είναι οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης στον άνδρα;
Οι μελέτες της τελευταίας σχεδόν 20ετίας μιλούν για τη θετική επίδραση της τεστοστερόνης κατόπιν ορμονικού προσδιορισμού που πρέπει να χορηγηθεί. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με τεστοστερόνη είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ηπατικής λειτουργίας, του προφίλ των λιπιδίων, της καρδιαγγειακής ικανότητας και της φυσιολογικής κατάστασης του προστάτη. Στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση των επιπέδων της τεστοστερόνης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Μαριγκόνα: Ξανά στο γήπεδο η 24χρονη influencer - Σε αυτά δε χωρούν... οπαδικά
Τα επίπεδα τεστοστερόνης θα πρέπει να ελέγχονται από 3 έως 6 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Πολλές ιατρικές μελέτες διαφωνούν μεταξύ τους ως προς τη χορήγηση τεστοστερόνης σε πιθανή καρκινογένεση του προστάτη, αναμφίβολα όμως όλες συμφωνούν πως σε υπάρχουσα καρκινική εξέλιξη η ορμονική αγωγή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Ποιες είναι οι ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον άνδρα μετά τα 50;
Μετά τα 50 ο άνδρας μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με πολλές αλλαγές που τον επηρεάζουν σε ψυχολογικό επίπεδο. Κατ’ αρχάς, οι αλλαγές που παρατηρεί στην εξωτερική του εμφάνιση, όπως η αύξηση του βάρους του, η μείωση της μυϊκής του μάζας και δύναμης, η γήρανση του δέρματος, η απώλεια των μαλλιών συχνά του προκαλούν συναισθήματα στενοχώριας και αναπόλησης της νεανικής του ηλικίας και εικόνας. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με τη γυναίκα, ο άνδρας βιώνει με λιγότερο ψυχικό κόστος τις αλλαγές στην εξωτερική του εμφάνιση. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνδρες μπορεί να αισθάνονται λιγότερο αρεστοί και γοητευτικοί. Οι αλλαγές στην εξωτερική εικόνα μπορεί να λειτουργήσουν ως πλήγμα στην αυτοπεποίθηση του άνδρα μέσης ηλικίας. Παράλληλα, η εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, όπως η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης, καθώς και η ανάγκη της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να του δημιουργήσουν το αίσθημα της τρωτότητας, ενισχύοντας φοβίες και ανησυχίες για τη σωματική του υγεία. Ο άνδρας που μέχρι τώρα ήταν ενεργητικός και «δυνατός» μπορεί να αισθάνεται ευάλωτος και αδύναμος.
Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει ψυχολογικά τον άνδρα είναι η επαγγελματική του δραστηριότητα. Στη μέση ηλικία ξεκινά ο απολογισμός της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Η εκτίμηση, λοιπόν, που γίνεται για την εργασιακή του πορεία μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται περήφανος, να του δώσει ώθηση για να εξελιχθεί, αλλά και να επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις του, συντροφικές και κοινωνικές, βάσει της εικόνας που έχει για τον εαυτό του.
Ποια είναι η σεξουαλική εικόνα του άνδρα άνω των 50 ετών;
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η σεξουαλική εικόνα των ανδρών, οι οποίοι μετά τα 40-45 χρόνια της ζωής τους αρχίζουν να νιώθουν σεξουαλική ανασφάλεια και να βλέπουν το πρωί τη στύση τους να μειώνεται, ενώ η εικόνα τους βελτιώνεται! Πιο απλά, η ανδρόπαυση φαίνεται να είναι μια θεατρική παράσταση στη ζωή του άνδρα όπου ο ηθοποιός προσπαθεί να παίξει καλύτερα τον ρόλο του, αλλά βλέπει τα καθίσματα της αίθουσας λιγότερο γεμάτα.
Οι αλλαγές που υπάρχουν στη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα μέσης ηλικίας, όπως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να του προκαλούν ποικίλα συναισθήματα, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από ανησυχία και απορία μέχρι θυμό, απογοήτευση και ματαίωση.
Οπως ξέρουμε όλοι, η ανδρόπαυση δεν σημαίνει ότι σταματάει η σεξουαλική ζωή για τον 50άρη και τον 60άρη, ο οποίος ανησυχεί για τις σεξουαλικές επιδόσεις του, ενώ παράλληλα τον απασχολεί και ο εραστής που κρύβει μέσα του, καθώς την ίδια περίοδο πρέπει να αντιμετωπίσει και την εμμηνόπαυση της γυναίκας του, γεγονός που του δημιουργεί πρόσθετη αμφισβήτηση.
Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης ήταν ο 63χρονος που με επισκέφθηκε με θέμα τη στύση του, ενώ η σεξουαλική επιθυμία του εξακολουθούσε να υπάρχει, αισθανόταν ότι δεν ήταν «ο εισβολέας», όπως ανέφερε ο ίδιος, στη σεξουαλική επαφή με τη γυναίκα του.
Η ξηρότητα του κόλπου της, η μειωμένη επιθυμία της μπροστά στο δικό του ημίσκληρο πέος έκαναν το σεξουαλικό σκηνικό τους τραγικό, προσθέτοντας μέσα στη δυσκολία της σεξουαλικής επαφής τους και τους καβγάδες που έρχονταν για να συμπληρώσουν την γκρίνια και τη δυσφορία, τόσο του ίδιου όσο και της συντρόφου του. Και παρότι τα φάρμακα της στυτικής δυσλειτουργίας εξασφαλίζουν μια περήφανη στύση, ο άνδρας ένιωθε «λίγος», ενώ δύσκολα εισχωρούσε στον κόλπο της συντρόφου του, που, όντας στεγνός και ανελαστικός, του δυσκόλευε αυτήν τη διείσδυση. Ετσι, λοιπόν, η ανδρόπαυση συσχετίζεται άμεσα με την εμμηνόπαυση λόγω της μέσης ηλικιακής περιόδου του ζευγαριού και χρειάζεται σωστή διαγνωστική εκτίμηση ως προς την ίδια την πορεία της ανδρόπαυσης, παράλληλα με την ενίσχυση του ζευγαριού που θέλει να διατηρήσει ζωντανή και συστηματική τη σεξουαλική του ζωή. Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως το κρεβάτι της μέσης ηλικίας εξακολουθεί να είναι ζωηρό και δυνατό χωρίς να χρειάζεται την… ενίσχυση τρίτου προσώπου.
Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι «καμπανάκι κινδύνου» για την ύπαρξη κάποιας οργανικής ασθένειας;
Μελέτες δείχνουν συσχέτιση ανάμεσα στην ύπαρξη στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα, σε μελέτη που έκανε το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκε ότι άνδρες με προβλήματα αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν καρδιακά προβλήματα και δεν είχαν κανένα καρδιολογικό ιστορικό, όταν υπεβλήθησαν σε ειδικό καρδιολογικό έλεγχο, διαπιστώθηκε πως ένας στους πέντε είχε τη στεφανιαία νόσο και δεν το γνώριζε. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι σε αυτήν την περίπτωση η στυτική δυσλειτουργία λειτουργεί ως «καμπανάκι κινδύνου» για την ύπαρξη σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων.
Τι μπορεί να κάνει ο άνδρας που έχει σεξουαλική επιθυμία, ενώ η σύντροφός του όχι;
Η γυναίκα που βρίσκεται στην τρίτη ηλικία βιώνει σημαντικές βιολογικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές που καθρεφτίζονται στη σταδιακή μείωση της σεξουαλικής της επιθυμίας. Αντικρίζοντας στον καθρέφτη το νέο της είδωλο συνειδητοποιεί πως το γήρας έχει πιο έντονη παρουσία, πως το σώμα της έχει χάσει την σφριγηλότητά του, ενώ στο πρόσωπό της καθρεφτίζονται τα σημάδια του χρόνου. Ακόμη, έχοντας πια διανύσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης η γυναίκα της τρίτης ηλικίας μέσω των ορμονικών αλλαγών που έχει βιώσει ενδέχεται να παρουσιάζει έκπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας αλλά και ξηρότητα του κόλπου, που σε επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει πόνο και ενόχληση. Εχοντας ολοκληρώσει τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής της, είναι συχνό φαινόμενο η γυναίκα αυτή να ταυτίζεται πλέον με τον ρόλο της «γιαγιάς», δυσφορώντας μπροστά στην εικόνα του συζύγου της που συνεχίζει να την επιθυμεί διεκδικώντας ερωτικό παιχνίδι.
Αναγνωρίζοντας πως το πέρασμα στην τρίτη ηλικία δεν σηματοδοτεί την παύση της σεξουαλικής ζωής και του έρωτα, οι σύντροφοι είναι σημαντικό, από τη μία, να αντιληφθούν πως οι δυνατότητες για σεξουαλική επαφή είναι περιορισμένες σε σχέση με αυτές του παρελθόντος και, από την άλλη, να μη διστάζουν να εκφράζουν ανοιχτά την ερωτική τους επιθυμία. Πράγματι, ο άνδρας σύντροφος, από την πλευρά του, είναι σημαντικό να ακούει τη σύντροφό του, να αισθάνεται το πώς εκείνη νιώθει με το σώμα της και τον σεξουαλικό της ρόλο, να δείχνει στη σύντροφό του πως εξακολουθεί να είναι ποθητή και ελκυστική στα μάτια του, ενθαρρύνοντάς την να διεκδικήσει τη σωματική και την ψυχική τους ένωση μέσα από τους νέους σεξουαλικούς ρυθμούς που μαζί θα ορίσουν. Ο ειδικός Σεξουαλικής Υγείας μπορεί να ενισχύσει το ζευγάρι προς την κατεύθυνση αυτή, δίνοντάς τους χώρο να εκφραστούν, αλλά και να αντιληφθούν το νόημα της σεξουαλικής επαφής στο ηλικιακό στάδιο που βρίσκονται. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που μπορεί να εμφανίσουν στην τρίτη ηλικία δεν θα πρέπει να «κλειδώνουν» τον άνδρα ή τη γυναίκα σε μια σεξουαλική σιγή, αλλά να αποτελούν το κίνητρο για την αναζήτηση βοήθειας, υποστήριξης και θεραπείας που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της απόλαυσης που προσφέρει η εγγύτητα της σεξουαλικής επαφής.
Ποιος είναι ο φυσιολογικός αριθμός επαφών μετά τα 50; Τελειώνει το σεξ; Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εκσπερματίσεων;
Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στο πλαίσιο μιας ερωτικής σχέσης αποτελεί συχνά ένα κομμάτι διαπραγμάτευσης, τριβής ή ακόμα και σύγκρουσης. Οσον αφορά στο κομμάτι των σεξουαλικών επαφών, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει «ιδανικός» αριθμός που να τις καθορίζει ούτε ακόμα και η ηλικία του ζευγαριού, όπως δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσες φορές μπορεί ένας άνδρας να εκσπερματίσει στη ζωή του. Αυτό που έχει αξία είναι οι δύο σύντροφοι που είναι ικανοποιημένοι από το «πόσο συχνά βρίσκονται σεξουαλικά».
Είναι αλήθεια ότι ο κανόνας της πραγματικότητας υπαγορεύει ότι όσο περνούν τα χρόνια η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών θα μειώνεται. Για παράδειγμα, ένας άνδρας στα 65 του χρόνια είναι απόλυτα αναμενόμενο να μην έχει την ίδια ερωτική διάθεση αλλά και βιολογική απαντητικότητα όπως όταν ήταν 30 ετών. Η τεστοστερόνη του είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, τα αγγεία του έχουν «φθαρεί» από τον χρόνο και οι οργανικές παθήσεις που φέρει η ηλικία αντικατοπτρίζονται στην ποιότητα της στύσης του. Η μειωμένη συχνότητα, βέβαια, δεν σημαίνει ότι επηρεάζεται η σημασία της σεξουαλικής επαφής για το άτομο και για τη διατήρηση της σχέσης του. Το σεξ, ως μορφή επικοινωνίας και συναισθηματικής έκφρασης στον άνδρα και στη γυναίκα, δεν καθορίζεται σε επιδόσεις και καταναγκαστικές μετρήσεις αλλά στην ποιοτική ενίσχυση και ωρίμανση της συντροφικής ζωής του ζευγαριού.
Για τη γυναίκα άνω των 50
Πώς βιώνει η γυναίκα την εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή κάθε γυναίκας. Αυτήν την περίοδο παρατηρείται μεγάλη πτώση των επιπέδων των γυναικείων ωοθηκικών ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που συνήθως προοδευτικά προκαλεί έκπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Ταυτόχρονα, παρατηρείται λέπτυνση ή και ατροφία του βλεννογόνου, μειωμένη κολπική εφύγρανση και ξηρότητα του κόλπου, που σιγά σιγά οδηγούν στη μείωση ή και στην αποφυγή των σεξουαλικών επαφών.
Κατά την εμμηνόπαυση οι αλλαγές που συμβαίνουν στη γυναίκα είναι πολλές και επηρεάζουν τόσο τη συναισθηματική της σφαίρα όσο και τη σεξουαλική της ζωή. Σε αυτήν την περίοδο η γυναίκα δείχνει να είναι περισσότερο ευαίσθητη σε σχέση με το παρελθόν, είναι πιο ευάλωτη, ευσυγκίνητη, ενώ βιώνει αισθήματα ανασφάλειας για την εικόνα και τον εαυτό της. Ας μην ξεχνάμε πως το στάδιο της εμμηνόπαυσης δείχνει ότι η γυναίκα ωριμάζει, μεγαλώνει βιολογικά και ηλικιακά και αυτό της δημιουργεί άγχος και επιπρόσθετη ανασφάλεια για το πώς δείχνει στην εξωτερική της εμφάνιση. Ο φόβος ότι μεγαλώνει και γερνάει την τρομάζει και τη φέρνει αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, που έχει αντίκτυπο και στη σεξουαλική της έκφραση.
Ωστόσο, η γυναίκα δεν θα πρέπει να εγκλωβίζεται στις βιολογικές και τις ψυχολογικές μεταβολές που επιφέρει η εμμηνόπαυση, αλλά είναι σημαντικό να τολμά και να διεκδικεί το δικαίωμα στη σεξουαλική ικανοποίηση και απόλαυση. Αλλωστε, έχει φανεί πως οι γυναίκες που διατηρούν μια ενεργή σεξουαλική ζωή έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή της γυναίκας με την είσοδό της στη μέση ηλικία;
Η είσοδος της γυναίκας στη μέση ηλικία δεν χαρακτηρίζεται από δραματικές αλλαγές όπως συμβαίνει σε άλλες ηλικιακές φάσεις. Η μέση ηλικία, παλαιότερα, ήταν συνδεδεμένη με την απότομη μείωση, ακόμη και παύση της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας. Σήμερα ξέρουμε πως αυτό είναι μύθος! Η αλήθεια είναι ότι ο ερωτισμός στη μέση ηλικία είναι εντονότερος, σε σχέση με το στάδιο της νεότητας, όπως επίσης και η συνειδητή αναζήτηση ερωτικών ερεθισμάτων. Η γυναίκα νιώθει πιο ελεύθερη πια να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της και είναι περισσότερο ανοιχτή, πρόθυμη και ασφαλής να επικοινωνήσει με τον σύντροφό της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις. Επιπρόσθετα, με την πάροδο της ηλικίας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με αυτά που ικανοποιούν σεξουαλικά τόσο την ίδια όσο και τον σύντροφό της.
Ομως, πολλές φορές, ανάλογα και με τις προηγούμενες εμπειρίες της και τα οικογενειακά της βιώματα, αλλά, κυρίως, μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους της (γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας), επέρχεται μία σωματική και ψυχική κούραση, με αποτέλεσμα να οδηγείται στην παραίτηση και την αδιαφορία για τον σεξουαλικό της ρόλο.
Μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να παρουσιαστεί δυσκολία στον οργασμό της;
Η δυνατότητα της γυναίκας να κορυφώνει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής διατηρείται μέχρι τα βαθιά της γεράματα. Αυτό που είναι πιθανό να αλλάξει είναι ο τρόπος που βιώνει τον οργασμό. Ειδικότερα, η διάρκεια και η ένταση του οργασμού συνήθως μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση, αφού παρουσιάζεται μείωση των συσπάσεων της μήτρας. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η γυναίκα σταματάει να απολαμβάνει τις οργασμικές της κορυφώσεις. Πολύ συχνά συμβαίνει το αντίθετο, αφού νιώθει πιο ελεύθερη σε αυτό το στάδιο της ζωής της να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της.
Αλλωστε, ο οργασμός είναι μια λειτουργία που απαιτεί την αρμονική συνεργασία τόσο του σώματος όσο και της ψυχής. Η ψυχική και συναισθηματική επένδυση της γυναίκας στον άνδρα-σύζυγο και πατέρα των παιδιών της είναι καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στην καλύτερη σεξουαλική της λειτουργία, αλλά και στην καλύτερη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.
Πώς μπορεί ο άνδρας να συμβάλει στην προσαρμογή της γυναίκας στις αλλαγές αυτές και στις νέες συνθήκες της σεξουαλικής ζωής;
Η γνώση των αλλαγών της γυναικείας λειτουργίας αποτελεί ένα καταλυτικό εφόδιο του άνδρα, που του δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσει και να ενισχύσει την ποιότητα των σεξουαλικών συναντήσεων με τη σύντροφό του.
Ο άνδρας μπορεί να βοηθήσει αυξάνοντας τον χρόνο των προκαταρκτικών ερωτικών παιχνιδιών προς τη σεξουαλική του σύντροφο, γεγονός που, από τη μία, εξασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται η γυναίκα για να συμμετέχει και η ίδια στο σεξουαλικό τους παιχνίδι (εφύγρανση) και, από την άλλη, τονώνει την αυτοεικόνα και την αίσθηση της θηλυκότητάς της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινής τους πορείας, αλλά, κυρίως, στο μεταβατικό αυτό στάδιο, είναι σημαντικό ο άνδρας να δείχνει στη σύντροφό του ότι είναι σεξουαλικά επιθυμητή και ποθητή από τον ίδιο. Τα «πειράγματα» προς τη σύζυγο στη διάρκεια της καθημερινότητας, τα θετικά σχόλια και η ενασχόληση μαζί της αποτελούν κρυφά καθημερινά μυστικά που μπορούν να δώσουν ενέσεις αυτοπεποίθησης στη γυναίκα, η οποία περνώντας το κατώφλι της εμμηνόπαυσης αισθάνεται ότι χάνει τη γυναικεία της υπόσταση.
Τέλος, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα είναι αναγκαίο στη σεξουαλική τους συνεύρεση να ενισχύουν τη φαντασία, την πρωτοτυπία, την ευαισθησία και τη γνώση τους, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα προσαρμογής τους στις βιολογικές και τις ψυχολογικές αλλαγές που φέρνει ο χρόνος.
Για το ζευγάρι άνω των 50
Πώς μπορώ να διατηρήσω τόσο τη φυσική μου υγεία όσο και τη σεξουαλική μου ζωή μεγαλώνοντας;
Η διατήρηση μίας καλής σεξουαλικής λειτουργίας μεγαλώνοντας είναι ένα σημαντικό κριτήριο της ποιότητας της ζωής μας, της ψυχοσυναισθηματικής ισορροπίας και της καλής βιολογικής υγείας.
Για να διατηρήσουμε, λοιπόν, μία καλή σεξουαλική λειτουργία είναι χρήσιμο να ακολουθούμε τους εξής κανόνες:
- Διακόπτουμε το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά σημαντικά στην καλή σωματική υγεία.
- Μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
- Ελέγχουμε το σωματικό μας βάρος.
- Ξεκινάμε φυσική άσκηση.
- Μειώνουμε το στρες.
- Είμαστε συνεπείς στην ιατρική παρακολούθηση.
- Διατηρούμε μια θετική στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα.
- Αυξάνουμε τα προκαταρκτικά παιχνίδια.
- Χρησιμοποιούμε λιπαντικά για μεγαλύτερη ευκολία στη σεξουαλική επαφή.
- Επικοινωνούμε με τον σύντροφό μας για τις σεξουαλικές αλλαγές που παρατηρούμε. Οσο πιο ανοιχτά και αληθινά εκφραζόμαστε μέσα στη σχέση μας τόσο πιο εύκολα μπορούμε να μοιραστούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας στα διάφορα στάδια της ζωής.
Ειδήσεις σήμερα
Σεξ: Κάντε το και θα την πάτε στα ουράνια – Το προκαταρκτικό που ξεκλειδώνει τον γυναικείο οργασμό