Υλικά
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμμ. ζάχαρη
120 ml πλήρες γάλα
70 γραμμ. βούτυρο
140 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 βανίλια
Για την κρέμα
6 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
155 γραμμ. ζάχαρη
40 γραμμ. κορν φλαουρ
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
480 ml πλήρες γάλα
15 γραμμ. βούτυρο
Για την γκανάζ
60 ml κρέμα γάλακτος
120 γραμμ. κουβερτουρα ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμους στον αέρα. Πασαλείψετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 20εκ με βούτυρο και αλευρώστε την. Ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ. Αφήστε το στην άκρη. Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπολ ανακατέψτε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν, να πήξουν και να αφρατέψουν, περίπου 4 λεπτά.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύετε το γάλα και το βούτυρο. Ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αυγών χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ανακατεύετε τη βανίλια στο ζεστό μείγμα γάλακτος και προσθέσετε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα γάλακτος στο μείγμα των αυγών χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
Ξύστε τα πλαϊνά του μπολ και διπλώστε το κουρκούτι μερικές φορές για να βεβαιωθείτε ότι έχει ομογενοποιηθεί. Βάλτε τη ζύμη (κουρκούτι) στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ. Ψήστε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο και το κέικ να αρχίσει να τραβιέται από τις πλευρές του ταψιού, περίπου 35 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για λίγα λεπτά και μετά αναποδογυρίστε το σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα: Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε ένα κατσαρολακι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός. Όταν ζεσταθεί θα αρχίζει να πήζει. Μετά από λίγο βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το παγωμένο βούτυρο. Το αδειάζετε σε ένα μπολ και το βάζετε ψυγείο να παγώσει.
Κόψτε το κέικ στη μέση οριζόντια. Τοποθετήστε το κάτω μισό, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Απλώστε την παγωμένη, παχύρρευστη κρέμα ζαχαροπλαστικής πάνω από το κέικ, κάνοντας ένα περίγραμμα 3 πόντων. Γεμίστε με το υπόλοιπο το κενό και πιέστε απαλά προς τα κάτω για να απλωθεί η γέμιση στην άκρη. Βάλτε το στο ψυγείο και αφήστε το για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα. Καλύψτε με πλαστικό και αφήσετε την κρυώσει για περισσότερες από δύο ώρες.
Για τη γκαναζ: Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά. Ανακατέψτε το μείγμα σοκολάτας και κρέμας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε το κέικ, απλώνοντας στις άκρες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr