Δίπλες
Υλικά
500 γραμμ. αλεύρι
4 αβγά
20 γραμμ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
10 γραμμ. ξίδι
10 γραμμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
30 ml ούζο
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
Μέλι & καρύδια (σπασμένα)
Διαδικασία
Χτυπάτε τα αβγά για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το βούτυρο, το ξίδι και τη ζάχαρη και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Το προσθέτετε σταδιακά στα υπόλοιπα υλικά και δουλεύετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 30-35′. Ανοίγετε φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη μέχρι το φύλλο να γίνει πολύ λεπτό. Κόβετε σε λωρίδες 10×5εκ.
Βάζετε το ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα να κάψει καλά. Προσθέτετε μία μία τις δίπλες στην κατσαρόλα. Μόλις βάλετε κάθε δίπλα στο λάδι, τη «διπλώνετε»/τυλίγετε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του λαδιού, οι δίπλες θα αποκτήσουν αμέσως το σχήμα τους. Τηγανίζετε για 2-3 λεπτά τις δίπλες και κατόπιν τις βάζετε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρετε με μέλι και πασπαλίζετε με καρύδια, τα οποία έχετε χοντροσπάσει στο χέρι.
Μελομακάρονα
Υλικά
1.100 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμ. ελαιόλαδο (ελαφρύ)
300 γραμμ. ηλιέλαιο
50 γραμμ. κονιάκ
160 γραμμ. χυμό πορτοκάλι
200 γραμμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γραμμ. καρύδια σπασμένα
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
Για το σιρόπι
500 γραμμ. νερό
500 γραμμ. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 ξύλο κανέλα
1 φλούδα από λεμόνι
Διαδικασία
Βάζετε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διαλύετε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνετε στο μίγμα (προσοχή, γιατί θα φουσκώσει). Ανακατεύετε με το σύρμα, ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύετε απαλά μέχρι το μίγμα να γίνει ένα. Πλάθετε τα μελομακάρονα στο σχήμα και το μέγεθος που θέλετε (περίπου 30 γραμμ.) και ψήνετε για περίπου 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (στους 160 βαθμούς στον αέρα) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση βράζετε για 3 λεπτά. Τα βουτάτε στο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και, έτσι, τα μελομακάρονα θα είναι σιροπιασμένα αλλά μπισκοτένια.
Κουραμπιέδες χωρίς αβγά
Υλικά
200 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό
200 γραμμ. βούτυρο γάλακτος (λιωμένο)
600 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
125 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
80 γραμμ. αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
120 γραμμ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 βανίλια
140 γραμμ. ζάχαρη άχνη
30 ml ούζο ή μπράντι
Ούζο ή ανθόνερο για το ράντισμα
5 – 6 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένη με 60 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζετε 200 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό και 200 γραμμ. βούτυρο γάλακτος (λιωμένο). Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ για 15 λεπτά το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τη βανίλια, τη σόδα, το μπράντι και τις 2 κουταλιές από τον χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτετε τα αμύγδαλα σε σκόνη και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Μετά προσθέτετε σίγα σιγά όλο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Βάζετε και τα κομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Θα πήξει το βούτυρο και θα πλάθονται ευκολότερα οι κουραμπιέδες. Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους αραδιάζετε σε ένα ταψί. Τους ψήνετε στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 20-25 λεπτά.
Δεν θα ροδίσουν, γιατί δεν έχουν αβγά, αλλά, όταν θα είναι έτοιμοι, θα κάνουν ρωγμές στην επιφάνειά τους.
Αφήνετε τους κουραμπιέδες για 10 λεπτά και τους ραντίζετε με το ούζο ή ανθόνερο. Τους αφήνετε να κρυώσουν για άλλα 10 λεπτά.
Ανακατεύετε την κοπανισμένη μαστίχα με τη ζάχαρη άχνη και βάζετε τους κουραμπιέδες μέσα στη ζάχαρη να καλυφθούν και να κολλήσει η ζάχαρη επάνω τους. Τους αραδιάζετε σε μια πιατέλα και κοσκινίζετε τη ζάχαρη που περίσσεψε από πάνω.
Αρωματικά μπισκότα με σχέδια
Υλικά
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μίγμα μπαχαρικών (κανέλα σε σκόνη, μοσχοκάρυδο τριμμένο, τζίντζερ σε σκόνη, γαρίφαλο σε σκόνη)
300 γραμμ. καστανή ζάχαρη
1 αβγό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κακάο
2 στικ βανίλια
½ ξύσμα από πορτοκάλι
20 γραμμ. χυμό από πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
250 γραμμ. βούτυρο
Διαδικασία
Χτυπάτε ελαφρά το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη, το αβγό, το αλάτι, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι και τελευταίο το αλεύρι όπου μέσα του έχετε ρίξει το μίγμα μπαχαρικών, τις βανίλιες, το κακάο, το μπέικιν και τα έχετε ανακατέψει πολύ καλά και ετοιμάζετε μια ζύμη.
Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου. Ανοίγετε φύλλο πάχους 2 εκ. σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, κόβετε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα, τα τοποθετείτε σε χαρτί ψησίματος και ψήνετε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μπορείτε να τα αλείψετε με γλάσο και να τα διακοσμήσετε. Μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα σοκολάτας και να τα βουτήξετε μέσα. Μπορείτε να ρίξετε χρώμα ζαχαροπλαστικής μέσα στο γλάσο και να τα χρωματίσετε.
Για το γλάσο: 200 γραμμ. άχνη ζάχαρη και 1 ασπράδι αβγού.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr