Υλικά
- 1-½ κιλό κομμάτι αρνιού, χωρίς κόκαλα (περ. 2 κιλά)
- 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια
- 2 ½ πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί)
- 4 σκελίδες σκόρδο (2 ψιλοκομμένες και 2 ολόκληρες)
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- Χυμό ½ λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 200 γραμμ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, κομμένο σε κύβους
- 5 μεσαίες πατάτες
- ½ ώριμη ντομάτα, κομμένη σε φέτες
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε μερίδες και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και στη συνέχεια σε 4 κομμάτια. Κόβουμε τις πιπεριές σε 2-3 κομμάτια και τις 2 σκελίδες σκόρδου.
Προσθέτουμε τα λαχανικά στο μπολ με το αρνί και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λευκό κρασί και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τις 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη μαρινάδα για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο. Είναι καλύτερα να αφήσουμε το κρέας να μαριναριστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφαιρούμε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το τυρί (κομμένο σε κύβους 2 εκατοστά) και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Για να προετοιμάσουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε 4 κομμάτια. (Το αρνάκι θα χρειαστεί περίπου 2 1/2 ώρες ψησίματος, έτσι είναι καλύτερο να κόψουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, για να διατηρήσουν το σχήμα τους).
Σε μεγάλο ταψί, στρώνουμε 2 αντικολλητικά χαρτιά και άλλα 2 από πάνω σε σχήμα σταυρού. Ρίχνουμε τις πατάτες στο κέντρο του αντικολλητικού χαρτιού και μία πρέζα αλάτι και ρίγανη. Ρίχνουμε τη μαρινάδα πάνω από τις πατάτες και βάζουμε το αρνί και τα λαχανικά πάνω από τις πατάτες. Στη συνέχεια, βάζουμε τις φέτες ντομάτας.
Τα κλείνουμε με τα αντικολλητικά χαρτιά, σαν να τυλίγουμε πακέτο. Αν οι γωνίες έχουν μείνει ανοιχτές παρόλο που το τυλίξαμε, βάζουμε επιπλέον αντικολλητικό χαρτί, ώστε να μην βγαίνουν οι χυμοί καθώς θα ψήνεται. Δένουμε εξωτερικά με σπάγκο ψησίματος. Ψήνουμε το αρνάκι στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C.
Ξετυλίγουμε το αρνί και στριμώχνουμε το αντικολλητικό χαρτί στο κάτω μέρος του ταψιού. Αλείφουμε το αρνάκι με τους χυμούς και το βάζουμε ξανά στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε τα κομμάτια του αρνιού από το αντικολλητικό χαρτί και τα τυλίγουμε σε ένα αλουμινόχαρτο να ξεκουραστούν. Ανακατεύουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βάζουμε το αρνάκι μας στο ταψί και σερβίρουμε.