Υλικά
16-20 γαρίδες με κεφάλι
400 γραμμ. κριθαράκι μέτριο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ φινόκιο
50 ml ούζο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 ντομάτα τριμμένη
200 ml χυμός ντομάτας
300-400 ml ζωμός γαρίδας
Σχοινόπρασο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον ζωμό
Κεφάλια από τις γαρίδες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1½ λίτρο νερό
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 κλωναράκια σέλερι
10 κόκκοι πιπεριού
2 δαφνόφυλλα
1 σκ. σκόρδο
Ελαιόλαδο
Φέτα προαιρετικά
Διαδικασία
Για τον ζωμό: Ξεκινήστε με τον ζωμό βάζοντας σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο να κάψει και ρίξτε τα κεφάλια από τις γαρίδες και αφήστε τα να καούν αρκετά. Στη συνέχεια προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες, το καρότο σε φέτες, το σέλινο σε χοντρά κομμάτια, τα μπαχαρικά και τη σκελίδα σκόρδου. Για 5 λεπτά, περίπου, αφήστε τα να καούν και ανακατεύετε.
Επειτα σβήστε με το κονιάκ και αφήστε το να εξατμιστεί, μετά προσθέστε το αλεύρι και τον πελτέ και τσιγαρίστε τα για 2 λεπτά, περίπου, ακόμα. Πρέπει να πάρουν σκούρο χρώμα όλα και τα λαχανικά και τα κεφάλια γαρίδας. Προσθέστε το νερό και αφήστε να βράσει. Από τη στιγμή που θα βράσει μετρήστε 35’και σβήστε την. Τέλος, πολτοποιείτε με ένα ραβδομπλέντερ, σουρώστε με μια σήτα ή σουρωτήρι και κρατήστε τον ζωμό.
Ρεβύθια της μαμάς – Το μυστικό στο χρόνο βρασμού για να βγουν μαλακά τόσο όσο
Πώς καθαρίζετε τις γαρίδες: Αρχικά αφαιρείτε τα μουστάκια τους που εξέχουν, στη συνέχεια αφαιρείτε από τον κορμό της γαρίδας το κέλυφος ξεκινώντας από το κεφάλι αφήνοντας το πρώτο κέλυφος που ενώνει με το κεφάλι, συνεχίζετε με το υπόλοιπο σώμα και όταν φτάσετε στην ουρά κρατάτε και εκεί το τελευταίο κέλυφος που ενώνει την ουρά. Ετσι, η γαρίδα όταν μαγειρευτεί, η ουρά και το κεφάλι θα μείνουν πάνω χωρίς να ξεχωρίσουν και μπορείτε να κάνετε ένα ωραίο σερβίρισμα. Στη συνέχεια βγάζετε το εντεράκι με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή μιας οδοντογλυφίδας.
Βράζετε σε ένα κατσαρολάκι το κριθαράκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 3 λεπτά ακριβώς. Το σουρώνετε, ρίχνετε μπόλικο κρύο νερό να κρυώσει και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει και ανακατεύετε.
Σε ένα κατσαρολάκι φαρδύ ή σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο και σοτάρετε τις καθαρισμένες γαρίδες. Όταν σοταριστούν και από τις 2 πλευρές και πάρουν πορτοκαλί χρώμα, τις αφαιρείτε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το φινόκιο σε λεπτές φέτες, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Οταν μαλακώσουν, δεν θέλετε να πάρουν χρώμα, σβήνετε με το ούζο.
Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ και ανακατεύετε να σοταριστεί. Στη συνέχεια ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, τον χυμό ντομάτας και το νερό. Επιστρέφετε τις γαρίδες εκεί μέσα, αφήνετε να πάρουν βράση για 4-5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Tέλος, ρίχνετε το βρασμένο κριθαράκι και ανακατεύετε μέχρι να πιει τα υγρά του και να βράσει. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλετε, βάζετε και θρυμματισμένη φέτα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr