Στο μείγμα αυτό θα προσθέσουμε και 50 ml ελαιόλαδο. Μετά το μαρινάρισμα σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια (χωρίς να πετάξουμε τη μαρινάδα) και τα αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια τα σοτάρουμε, τα σβήνουμε με τη μαρινάδα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα όπως στην αρχική συνταγή.
Υλικά
1 μέτριο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γραμμ., κομμένο σε κομμάτια/μερίδες
30 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
60 ml ξίδι
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (με το χυμό τους), τα οποία ψιλοκόβουμε κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
4 – 5 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλας
180 γραμμ. κριθαράκι μέτριο
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένω και σκουπίζω καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αλατοπιπερώνω.Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, απλώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μονή στρώση στην κατσαρόλα. Τα αφήνω να σοταριστούν για 3 – 4 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσω ή να τα ανακατέψω, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα αν τα ανασηκώσουμε. Τα γυρίζω προσεκτικά από την άλλη πλευρά και τα σοτάρω για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Ρεβύθια της μαμάς – Το μυστικό στο χρόνο βρασμού για να βγουν μαλακά τόσο όσο
Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα, τα αφήνω σε μια πιατέλα και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρω τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω και το σκόρδο, σοτάρω για ½ λεπτό και ξαναβάζω στην κατσαρόλα τα κομμάτια κοτόπουλου. Σβήνω με το κρασί και το ξίδι και μαγειρεύω για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να φύγει η αψάδα του ξιδιού.
Προσθέτω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχάρια, τα γαρίφαλα, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Ρίχνω μπόλικο νερό ώστε να σκεπάσει το κοτόπουλο σχεδόν τελείως και το αφήνω να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 45 – 60 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει καλά και στην κατσαρόλα να μείνει σχετικά μπόλικη κόκκινη σάλτσα. Βγάζω προσεκτικά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνω σε μια πιατέλα.
Ρίχνω στην κατσαρόλα 500 – 600 ml ζεστό νερό και, όταν πάρει βράση, προσθέτω το κριθαράκι. Ανακατεύω, χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 20 – 25 λεπτά (ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού), ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ρίχνω την πάπρικα και το μέλι και ανακατεύω καλά. Βάζω ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου και μαγειρεύω για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ προσεκτικά. Το γιουβέτσι κοτόπουλο με το κοκκινιστό κριθαράκι είναι έτοιμο και μπορώ να το σερβίρω αμέσως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr