Υλικά
Για τη βάση
1 κούπα θρυμματισμένο μπισκότο της αρεσκείας μας
6 κουταλιές της σούπας λιωμένο αλατισμένο φρέσκο βούτυρο
Για την κρέμα cheesecake
700 γραμμ. τυρί Philadelphia
200 γραμμ. ζάχαρη
250 γραμμ. γιαούρτι
3 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την σάλτσα αλμυρής καραμέλας
200 γραμμ. ζάχαρη
50 γραμμ. αλατισμένο βούτυρο
210 ml κρέμα γάλακτος 35%
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Διαδικασία
Προθερμάνετε το φούρνο στους 165. Τυλίξτε μια στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα κέικ 25 εκ. με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ψηθεί σε μπεν μαρί και έτσι θα το προστατέψετε από τυχόν νερό που μπορεί να περάσει μέσα.
Προσθέστε λιωμένο βούτυρο (6 κ.σ.) στο θρυμματισμένο μπισκότο και ανακατέψετε καλά να γίνει μια μάζα. Πιέζοντας καλύψετε τον πάτο της φόρμας, καθώς και τα τοιχώματα περιμετρικά υψώνοντας το στους 3 πόντους.
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι - Εγγυημένο αποτέλεσμα, τέλεια υφή και γεύση
Για την γέμιση: Χτυπήστε το τυρί μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε την ζάχαρη, το γιαούρτι και την βανίλια και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Προσθέστε τα αυγά ένα κάθε φορά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίξτε το μείγμα του τυριού πάνω από τον φλοιό του μπισκότου. Προετοιμάσετε το μπεν μαρί, τοποθετήστε το στρογγυλό (26 πόντων) ταψί ελατηρίου σε ένα μεγαλύτερο ταψί και ρίξτε λίγο βραστό νερό. Πρέπει να ανέβει στους 2,5 πόντους, περίπου, το ζεστό νερό μέσα στο εξωτερικό ταψί.
Τοποθετήστε το cheesecake στο προετοιμασμένο μπεν μαρί μέσα στον φούρνο και αφήστε το να ψηθεί για 10 λεπτά στους 165. Δέκα λεπτά αργότερα μειώστε τη θερμότητα στους 150 και αφήστε να ψηθεί για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Σβήστε το φούρνο και αφήστε το να καθίσει στο φούρνο για αλλά 30 λεπτά. Αφαιρέστε προσεκτικά το cheesecake από το νερό. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 1 ώρα, και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Για τη σάλτσα καραμέλας: Μαγειρέψτε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά σε μια κατσαρόλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, προσέξτε γιατί η ζάχαρη καίγεται γρήγορα. Μόλις πάρει ένα χάλκινο χρώμα, προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο. Προσθέστε την ζεστή κρέμα γάλακτος σίγα σιγά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό. Αφαιρέστε την από τη φωτιά και ανακατέψτε σε αυτήν το αλάτι.
Αφήστε την να κρυώσει λίγο . Ρίξτε την δροσερή καραμέλα σε όλο το cheesecake και πασπαλίστε λίγο χοντρό αλάτι πάνω από την καραμέλα. Σερβίρεται παγωμένo.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr