Υλικά
200 γραμμ.. αλεύρι
100 γραμμ. βούτυρο
20 γραμμ. νερό
20 γραμμ. ζάχαρη
2 γραμμ. αλάτι
1 αυγό
Για την κρέμα
200 γραμμ. βούτυρο σε κύβους
200 γραμμ. ζάχαρη
3 λεμόνια (χυμό)
2 λεμόνια (ξύσμα)
4 κρόκους αυγών
Για την μαρέγκα
250 γραμμ. ζάχαρη
65 γραμμ. νερό
20 γραμμ. γλυκόζη
150 γραμμ. ασπράδια αυγών
65 γραμμ. ζάχαρη
Διαδικασία
Για την ζύμη: Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το ανακατεύετε -με τα χέρια- με το αλεύρι, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν «άμμος». Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη. Αφήνετε στο ψυγείο για 30′.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Στη συνέχεια, βάζετε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλα και ανοίγετε με τον πλάστη. Η χρήση λαδόκολλας βοηθάει στο άνοιγμα αλλά και στη μεταφορά της ζύμης στην ταρτιέρα. Μεταφέρετε την ζύμη στην ταρτιέρα και τρυπάτε την επιφάνεια της με ένα πιρούνι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τοποθετείτε πάνω στη ζύμη (πάνω από την λαδόκολλα) φασόλια για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνετε για 20′. Αφαιρείτε το βάρος και ψήνετε για άλλα 15′. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει.
Για την κρέμα: Βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και το τοποθετείτε σε μπεν-μαρί. Χτυπάτε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο. Προσθέτετε τους κρόκους και χτυπάτε έντονα για 10΄περίπου, ώστε το μείγμα να αρχίσει να πήζει. Αφαιρείτε από τη φωτιά και μεταφέρετε στην κρύα ταρτιέρα.
Για τη μαρέγκα: Βάζετε τα 250 γραμμ. ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη να βράσουν. Από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση, αφήνετε για 4′ στη φωτιά (στους 142,5 βαθμούς-αν έχετε θερμόμετρο) και αποσύρετε.
Χτυπάτε τα ασπράδια και, όταν αρχίσουν να ασπρίζουν, προσθέτετε σε 2 δόσεις τη ζάχαρη. Όταν αφρατέψει το μείγμα, ρίχνετε με προσοχή το ζεστό σιρόπι. Φροντίζετε ώστε το σιρόπι να έχει ροή «σαν κορδόνι», αλλά χωρίς να πέφτει πάνω στο σύρμα (το σιρόπι να πέφτει πλάγια).
Χτυπάτε ώστε να ενσωματωθεί το σιρόπι και αφαιρείτε. Βάζετε το μείγμα σε ένα κορνέ με ίσια μύτη και κάνετε σχεδιάκια με την μαρέγκα. Με ένα φλόγιστρο καίτε τις άκρες και σερβίρετε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr