Υλικά
500 γραμμ. μακαρόνι 2
750 γραμμ. γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες
750 γραμμ. καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα με το τρυφερό πράσινο μέρος
300 γραμμ. ώριμη ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
1 ½ λίτρο βραστό νερό
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, κατά βούληση
Πιπέρι, κατά βούληση
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Ρεβύθια της μαμάς – Το μυστικό στο χρόνο βρασμού για να βγουν μαλακά τόσο όσο
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, που μπαίνει στο φούρνο, ζεσταίνετε 50ml ελαιόλαδο και σοτάρετε τις γαρίδες και τα καλαμαράκια και από τις δυο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μεταφέρετε τα θαλασσινά σε μία πιατέλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στην ίδια κατσαρόλα, με το ελαιόλαδο από τα θαλασσινά, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε.
Προσθέτετε την ντομάτα και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά. Ρίχνετε το νερό και, όταν πάρει βράση, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τα μακαρόνια. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τις γαρίδες και τα καλαμαράκια και μεταφέρετε το σκεύος στο φούρνο.
Ψήνετε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια και να πάρετε μια πηχτή σάλτσα. Αφαιρείτε από το φούρνο, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.