Υλικά
6 φλιτζ. αλεύρι λευκό
1¼ φλιτζ. βούτυρο αγελαδινό
1 φλιτζ. βούτυρο γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
2¼ φλιτζ. άχνη ζάχαρη
1 φλιτζ. άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Taste Atlas: Κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη τα μελομακάρονα
Λιώνετε το βούτυρο και το σουρώνετε για να φύγουν τα υπολείμματα. Αφού κρυώσει εντελώς, το βάζετε στο μίξερ με το εξάρτημα για δυνατό χτύπημα, μαζί με τη ζάχαρη, και το χτυπάτε τουλάχιστον για 10-12 λεπτά μέχρι να ασπρίσει πολύ καλά. Ο όγκος του βουτύρου θα πρέπει να διπλασιαστεί.
Προσθέτετε έπειτα σταδιακά το αλεύρι για να γίνει μαλακιά η ζύμη και να μπορεί να πάρει σχήμα χωρίς να σπάσει. Το πιο εύκολο σχήμα είναι το μισοφέγγαρο ή το στρογγυλό.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετείτε τους κουραμπιέδες μέσα σε ταψιά στα οποία έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, κρατώντας κάποια απόσταση μεταξύ τους. Πέντε λεπτά αφού τους βάλετε, ελαττώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνετε τους κουραμπιέδες στο φούρνο ακόμα 15 λεπτά. Καλό είναι να τοποθετήσετε το ταψί στη μέση του φούρνου για να μη μαυρίσουν από κάτω οι κουραμπιέδες. Οταν κρυώσουν πασπαλίζετε -κοσκινίζετε από πάνω με άχνη ζάχαρη.