Υλικά
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175 γραμμ. ζεστό νερό
250 γραμμ. ανάλατο βούτυρο
250 γραμμ. σοκολάτα
125 ml γάλα
55 γραμμ. κακάο
4 αυγά
550 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γραμμ. στιγμιαίο καφέ
30 ml vegetable oil
30 ml ηλιέλαιο
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού σόδα
10 γραμμ. μπέικιν πάουντερ
5 γραμμ. αλάτι
1 συσκευασία για ganache
Διαδικασία
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Δημιουργείτε ένα μπαίν μαρί βάζοντας ένα κατσαρολάκι με νερό στην εστία και από πάνω ένα γυάλινο ή μεταλλικό μπολ (προσοχή μην ακουμπάει στο νερό το μπολ). Βάζετε στο μπολ την σοκολάτα που έχετε κόψει σε κομματάκια, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό που μέσα έχετε διαλύσει τον στιγμιαίο καφέ.
Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν καλά (προσοχή πρέπει να λιώσει η ζάχαρη). Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά. Όσο λιώνει αυτό, σε ένα άλλο μπολ βάζετε τα στέρεα υλικά (αλεύρι, κακάο, μπέικιν ,αλάτι, σόδα).
Όταν βγάλετε το μπολ με τη σοκολάτα από το μπαίν μαρί, προσθέτετε το γάλα, ανακατεύετε με ένα μιξεράκι χειρός ή με σύρμα, τα αυγά, το ηλιέλαιο και το μείγμα με τα στέρεα υλικά. Αφού ανακατέψετε καλά, αφήνετε στην άκρη.
Θα χρησιμοποιήσετε αποσπώμενη φόρμα κέικ 20 εκ.. Αν δεν έχετε, μπορείτε να το βάλετε και σε κατσαρολάκι ύψους 20 εκ.. Κόβετε 2 κομμάτια λαδόκολλα, ένα στρογγυλό για να βάλετε στον πάτο και ένα να μπει γύρω γύρω. Λαδώνετε την κάτω πλευρά με λίγο ηλιέλαιο για να πατήσει καλά η στρογγυλή λαδόκολλα.
Λαδώνετε και το στεφάνι της φόρμας και βάζετε τη λαδόκολλα γύρω γύρω. Ψήνετε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες. Βγάζετε από τον φούρνο και το βάζετε σε διάτρητο σκεύος, π.χ στη σχάρα του φούρνου ώστε να κρυώσει και να παίρνει αέρα για να μη πανιάσει.
Ζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων τη γκανάζ για 2 λεπτά στα 400watt και ρίχνετε πάνω από το κέικ. Για σχέδια με λευκή σοκολάτα, λιώστε 150 γραμμ. λευκή σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων στα 400watt για 3 λεπτά.