Υλικά
1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη
2 κρεμμύδια ξερά
2 καρότα
1 αστεροειδής γλυκάνισος
200 ml κρέμα γάλακτος
50 ml πετιμέζι
150 γραμμ. απάκι
100 γραμμ. κάστανο βρασμένο
1/2 ματσάκι σχοινόπρασο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
Θυμάρι
80 γραμμ. βούτυρο
1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι σε 1 κ.σ. βούτυρο, μέχρι να μαλακώσει. Ψιλοκόβετε το σχοινόπρασο και την κολοκύθα με τα καρότα σε χοντρό καρεδάκι.
Τα προσθέτετε στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτετε τα κάστανα και βράζετε για ακόμη 2 λεπτά. Μεταφέρετε τη σούπα στο μούλτι και χτυπάτε (ή με ράβδο μπλέντερ) μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα με κρεμώδη υφή. Ξαναβάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το πετιμέζι, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε να πάρει μία βράση.
Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Σερβίρετε και προσθέτετε λίγο θυμάρι και τσιγαρισμένο απάκι.