Υλικά
4 μελιτζάνες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι κατά βούληση
Για τα σουτζουκάκια
800 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
5 φέτες ξερό ψωμί, μουσκεμένες σε κόκκινο κρασί και στυμμένες
Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
Για τη σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
3 φλιτζ. χυμός ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 δαφνόφυλλο
Μικρές πιπερίτσες γλυκιές
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό χοντροκομμένο
Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
Διαδικασία
Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε λεπτές μακρόστενες φέτες πάχους ½ εκ.. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά και τηγανίζετε τις μελιτζάνες και από τις 2 πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
Αφαιρείτε τις μελιτζάνες από το τηγάνι, τις αλατίζετε και τις μεταφέρετε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Αφήνετε τις μελιτζάνες στην άκρη.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, το σκόρδο, τα αυγά, το κύμινο, την κανέλα, το ελαιόλαδο, το ψωμί, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς. Βάζετε τον κιμά στο ψυγείο για 60 λεπτά.
Πλάθετε κεφτέδες σε σχήμα μακρύ οβάλ και σοτάρετε σε ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν. Εναλλακτικά, για πιο ελαφριά, μπορείτε να βάλετε τα σουτζουκάκια στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε το κρασί, το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το κύμινο, τον ντοματοπελτέ, το δαφνόφυλλο και αλατοπιπερώνετε.
Βράζετε και κατόπιν σιγομαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Τυλίγετε το κάθε σουτζουκάκι με μια φέτα μελιτζάνας και τα τοποθετείτε σε ένα πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο.
Ενδιάμεσα στα κενά στριμώχνετε και τις πιπερίτσες. Περιχύνετε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα ντομάτας και βάζετε το φαγητό στο φούρνο για 15 λεπτά. Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε.