Υλικά
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 καρότα τριμμένα
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
½ φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 πρέζα μπαχάρι
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2½ φλιτζ. ρύζι για πιλάφι
5 φλιτζ. βραστό νερό
Διαδικασία
Ετοιμάζετε το ζωμό: σε 1/2 λίτρο νερό που βράζει, προσθέτετε 1 κύβο βοδινού. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί ο ζωμός. Αφήνετε στην άκρη, προσέχοντας να παραμείνει ζεστός ο ζωμός.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Ζεσταίνετε σε πλασωτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζετε σε δυνατή φωτιά το κρέας γύρω γύρω. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σέλερι και το αφήνετε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά να καραμελώσει.
Προσθέτετε τα καρότα και το σκόρδο, σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ και ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε με το μπαχάρι, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να βράσει δυνατά 2-3 λεπτά, ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Συμπληρώνετε με το ζεστό ζωμό βοδινού, ίσα που να μισοσκεπάζει το κρέας. Κλείνετε γύρω γύρω με αλουμινόχαρτο την κατσαρόλα και βάζετε καπάκι. Χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Δοκιμάζετε το κρέας: πρέπει να είναι μαλακό και να έχει δέσει η σάλτσα. Τότε προσθέτετε το ρύζι και 4 φλιτζ. νερό, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε με τη κατσαρόλα μισοσκεπασμένη. Όταν εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια του ρυζιού, σβήνετε τη φωτιά. Αφήνετε το πιλάφι να σταθεί για 10-15 λεπτά. Σερβίρετε με τριμμένο τυρί.