Υλικά
10 κολοκύθια μέτρια
300 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλιτζ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ φλιτζ. άνηθος
½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα
Αλάτι & πιπέρι
Για τη σάλτσα αυγολέμονου
1-2 αυγά
3 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ
Χυμός από 2 λεμόνια
Διαδικασία
Πλένετε τα κολοκυθάκια, από τη μια μεριά κόβετε μια μικρή φετούλα για σκέπασμα και τα ανοίγετε προσεκτικά χωρίς να τα τρυπήσετε. Κρατάτε το υλικό που βγάζετε από το εσωτερικό τους.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Αναμιγνύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα τα πράσινα, τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας το ξερό). Προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο, λάδι, 1 κούπα από την ψίχα των κολοκυθιών κομμένη σε μικρά καρεδάκια, το αλατοπίπερο. Ζυμώνετε καλά το μίγμα.
Γεμίζετε τα κολοκύθια και τα αραδιάζετε σε ταψάκι κατάλληλου μεγέθους. Προσθέτετε 1,5 κούπα νερό και το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το ταψί και τα βάζετε στον φούρνο. Τα ψήνετε στους 200 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από το κάτω επίπεδο του φούρνου, για μία ώρα περίπου.
Τα ξεσκεπάζετε, αδειάζετε προσεκτικά το ζουμί του ταψιού σε ένα μπολ και τα ξαναβάζετε ξεσκέπαστα στον φούρνο για μισή ώρα περίπου ακόμη.
Για τη σάλτσα αυγολέμονου: Μετράτε τον ζωμό που πήρατε από το ταψί και συμπληρώνετε με νερό ώστε να έχετε 2 κούπες. Το βάζετε σε κατσαρόλα να βράσει. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε μισή κούπα κρύο νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Μόλις αρχίσει να πήζει, αποσύρετε από το μάτι την κατσαρόλα για να μην πιάσει.
Χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού λίγο λίγο. Προσθέτετε λίγο από το καυτό μίγμα στο μίγμα των αυγών, χτυπώντας τα. Αδειάζετε τα αυγά στην κατσαρόλα και την ξαναβάζετε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας.