Υλικά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
4 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
1 κονσέρβα χυμός ντομάτας
5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
4 μελιτζάνες πλυμένες και κομμένες σε ροδέλες
3 κουταλιές της σούπας αγελαδινό βούτυρο
8 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 ½ φλιτζ. γάλα με πλήρη λιπαρά
2 κρόκοι αβγών
Αλάτι & πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά, για περίπου 4 λεπτά, να πάρει χρώμα. Σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και βράζετε, για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Λαδώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου. Στρώνετε μέσα τις πατάτες και τις μελιτζάνες και αλατίζετε. Σκεπάζετε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180, για περίπου μισή ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Λαδώνετε ένα ταψί 20 εκ. και στρώνετε στη βάση τις πατάτες. Από πάνω προσθέτετε τον κιμά και στη συνέχεια τις μελιτζάνες. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με σύρμα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν, προσθέτετε το γάλα, ανεβάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
Σε μπολ χτυπάτε με το σύρμα το γάλα με τους κρόκους. Προσθέτετε το μείγμα στη μπεσαμέλ και ανακατεύετε απαλά με το σύρμα. Απλώνετε τη μπεσαμέλ στο ταψί πάνω από τις μελιτζάνες. Ψήνετε τον μουσακά στους 180, για 40-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ.