Υλικά
270 γραμμ. χλιαρό νερό
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 γραμμ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι ψιλό
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
2 κρεμμύδια ξερά
4-5 μέτριες ντομάτες
80 γραμμ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνετε για 10΄στην άκρη, για να ξεκινήσει η μαγιά να ενεργοποιείται (όταν έρχεται σε επαφή η μαγιά με τη ζάχαρη).
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Προσθέτετε το μισό αλεύρι και ξεκινάτε να ζυμώνετε με το ένα χέρι, το άλλο το κρατάμε καθαρό. Προσθέτετε μια πρέζα (3 γραμμ.) αλάτι, τη ρίγανη και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα, αν όχι προσθέτετε λίγο αλεύρι.
Σε ένα μεσαίο ταψί βάζετε τα 70 γραμμ. ελαιόλαδο και το απλώνετε, ρίχνοντας και το ζυμάρι να πάει σε όλο το ταψί. Σκεπάζετε καλά με μια πετσέτα και αφήνετε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Όσο φουσκώνει το ζυμάρι, κόβετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε φέτες-ροδέλες και τις βάζετε σε ένα μπολ, αλατίζετε και ραντίζετε με ελαιόλαδο για να πάει παντού. Τα προσθέτετε πάνω στο ζυμάρι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά, μέχρι να δείτε τη ζύμη να έχει ψηθεί καλά από κάτω. Όταν είναι έτοιμη, αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου και τη σερβίρετε ζεστή ρίχνοντας λίγη φρέσκια ή ξερή ρίγανη από πάνω.