Πείτε μας δύο λόγια για τη ζωή σας! Eλλάδα, Γερμανία, δύο χώρες που μοιράσατε τα χρόνια σας…
Ελλάδα και Γερμανία είναι οι δύο τόποι στους οποίους μέχρι σήμερα έχω μοιράσει τα χρόνια μου, όντως. Γεννήθηκα το 1955 στην Κατερίνη Πιερίας και όταν ήμουν τριών ετών, οι γονείς μου, Θεοδόσης και Βασιλική, μετακόμισαν στον Τρίλοφο Πιερίας. Ζωή στο χωριό λοιπόν, μέχρι τα 12, οπότε και ξενιτευτήκαμε στη Γερμανία οικογενειακώς. Στη Γερμανία πήγα στο σχολείο, έμαθα τη γλώσσα και αργότερα την τέχνη της γουνοποιίας με την οποία ασχολήθηκα μέχρι που επαναπατρίστηκα το 1988. Τη σύζυγό μου, Τούλα (1962-2006), τη γνώρισα στη Χαλκίδα όπου ζούσε, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας. Αποκτήσαμε μια κόρη, τη Νάταλη, που ζει με τους εγγονούς μου Αλέξανδρο και Αγγελο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, και τον γιο μας, Σάκη, που ζει στο Καρλάιλ της Αγγλίας, με τη σύζυγό του Ματίνα και την εγγονούλα μου Ελενα, που εκφωνεί τις συνταγές μου στο YouTube! Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκα άλλαξε παντελώς. Η Ελλάδα μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση των δύο Γερμανιών έσφυζε από Γερμανούς τουρίστες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι γνώριζα τη γερμανική γλώσσα λειτούργησαν πολύ θετικά ώστε να εισέλθω στον χώρο αυτό σχεδόν εν μία νυκτί! Ηταν μια δουλειά που αγάπησα και με αγάπησε και αυτή. Εχοντας στερηθεί τη χώρα μας, ο ενθουσιασμός μου και η αγάπη μου για την Ελλάδα ήταν πηγαία. Ταυτόχρονα γνωρίζοντας αρκετά για τη ζωή και τη διάδραση των Γερμανών, κατάφερα να δημιουργήσω καλές συνθήκες για την παραμονή τους στη χώρα μας. Εχουν περάσει από τη «φιλοξενία» μου χιλιάδες Γερμανοί. Τους περισσότερους τους άγγιξε η αγάπη μου και ο θαυμασμός μου για την ελληνική Ιστορία, τη μυθολογία, την παράδοση, τη γαστρονομία, καθώς και η ομορφιά του τόπου μας και φεύγοντας πήραν μαζί τους λίγη από αυτή την αγάπη. Το γνωρίζω γιατί για χρόνια μετά την επίσκεψή τους λάμβανα γράμματα, κάρτες και δώρα! Πώς να μην ενθουσιάζονταν, σκέφτομαι σήμερα… Μέχρι και πώς να φτιάχνουν αυθεντικό τζατζίκι τούς έδειχνα ζωντανά με το που έφταναν, όσο απολάμβαναν το ουζάκι που τους κερνούσα για το καλωσόρισμα κάτω από κάποια κληματαριά!
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μαγειρική;
Τη μαγειρική δεν τη θυμάμαι να μπαίνει στη ζωή μου. Είναι σαν να υπήρχε πάντα. Από μικρό παιδάκι θυμάμαι τον εαυτό μου στην κουζίνα μαζί με τη μητέρα μου. Μικρά χεράκια τότε, που βοηθούσαν στο ανακάτεμα, στο πλάσιμο, στο κοσκίνισμα, στο άλεσμα.
Ποια είναι η γεύση ή το άρωμα που σας φέρνει στο μυαλό τα παιδικά σας χρόνια;
Το άρωμα των παιδικών μου χρόνων είναι αυτό του ζεστού ζυμωτού ψωμιού.
Η ενασχόληση με το YouTube ξεκίνησε στην πρώτη καραντίνα τυχαία ή το είχατε στο μυαλό σας και βρήκατε την ευκαιρία;
Η ενασχόληση με το YouTube ξεκίνησε τυχαία. Χωρίς κάποιον ιδιαίτερο σκοπό ή βλέψεις για εγγεγραμμένους και views! Το κανάλι δημιουργήθηκε για να μοιραστώ ένα απόσπασμα που είχα βιντεοσκοπήσει κατά τη διάρκεια μιας ελληνικής συναυλίας εδώ στη Γερμανία. Αγαπούσα από μικρός τη λήψη βίντεο και τη φωτογραφία, όπως αγαπούσα και τη μαγειρική. Στον ελεύθερο χρόνο μου, κάποια στιγμή το 2014, σκάρωσα το πρώτο βίντεο για τον εαυτό μου, το οποίο αποφάσισα να ανεβάσω στο κανάλι για να υπάρχει σαν προσωπικό αρχείο, για εμένα. Ενα νέο χόμπι γεννήθηκε και έτσι δεν άργησε να ακολουθήσει σειρά από βίντεο. Με μεγάλη μου έκπληξη πρόσεξα πως μετά από πολύ καιρό το κανάλι άρχισε να αποκτά κάποιους εγγεγραμμένους και η παρέα που παρακολουθούσε τα βίντεο μεγάλωνε. Πριν από τη πανδημία είχα ήδη αρκετά μεγάλο κοινό, αλλά στην πρώτη καραντίνα έγινε το μεγάλο μπαμ και μέσα από μια συνταγή για ψωμί, μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ το κανάλι. Βοήθησε που ο κόσμος έκανε ένα διάλειμμα από το καθημερινό του τρέξιμο και βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με την τροφή του. Η πανδημία αυτή ήταν σπουδαίο σχολείο για πολλούς λόγους. Αναπροσαρμόστηκαν προτεραιότητες και έγιναν συνειδητοποιήσεις παντού, σε όλο τον κόσμο.
Γιατί επιλέξατε το όνομα Παππούς Τάσος;
Το όνομα Παππούς Τάσος το επέλεξα γιατί η βασική μου ιδιότητα είναι να είμαι ο παππούς των εγγονιών μου! Ισως να είχα κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου να αφήσω μια παρακαταθήκη για τα εγγόνια μου που μεγαλώνουν μακριά μου, σε ξένες χώρες. Για να τους παρουσιάσω τις παραδόσεις μας. Η τεχνολογία χρησίμευσε πολύ και κατέστησε δυνατό να δημιουργηθεί ένα αρχείο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όποτε το θελήσουν από οποίο μέρος της Γης και αν βρίσκονται.
Τα παιδιά και τα εγγόνια σας τι σας λένε; Ποια είναι η αγαπημένη τους συνταγή;
Οι εγγονοί μου, ο Αλέξανδρος που αγαπά τις μελιτζάνες και τον μουσακά και ο Αγγελος που αγαπά όλες τις συνταγές με αβγολέμονο, είναι πολύ περήφανοι για μένα και κάνουν like σε όλα μου τα βίντεο! Συμμετείχαν ενεργά και στη συλλογή και αρχειοθέτηση όλων των συνταγών μου όταν δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα www.pappoustasos.com. Η Ελενα, που λατρεύει τα μελομακάρονα και τα γιουβαρλάκια, συμμετέχει με μεγάλο ενθουσιασμό με τη γλυκιά φωνούλα της αλλά και με βίντεο που σκαρώνουν για το κανάλι μαζί με τον μπαμπά της. Τα παιδιά μου έχουν ο καθένας το πόστο του! Ο γιος μου, που αγαπά τις γαρίδες σαγανάκι και το γαλακτομπούρεκο, έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία των αγγλικών υπότιτλων σε όλα μου τα βίντεο, όπως και τη διαχείριση της σελίδας στο Facebook. Η κόρη μου, παιδί των φαγητών κατσαρόλας, με ιδιαίτερη αγάπη στο χοιρινό με λάχανο και στο αρνάκι φρικασέ, έχει αναλάβει την ιστοσελίδα για την οποία γράφει τα κείμενα και τις εκτελέσεις των συνταγών και διαχειρίζεται το Instagram. Με καμαρώνουν και με στηρίζουν. Εχουμε μια ομαδική συνομιλία σε μια εφαρμογή όπου κάνουμε συσκέψεις και ανταλλάσσουμε ιδέες και γνώμες σχετικά με συνταγές, κινήσεις και σχόλια. Χωρίς τη βοήθειά τους θα ήταν πολύ δύσκολο να τα τρέχω όλα μόνος μου!
Τι συνταγές προσπαθείτε να ανεβάζετε στο κανάλι σας και να δείχνετε στον κόσμο;
Οι συνταγές μου χαρακτηρίζονται κυρίως από το μεράκι. Αλλες παραδοσιακές και αυτούσιες, άλλες πειραγμένες, άλλες δικής μου επινόησης και άλλες φίλων που μου τις στέλνουν να τις παρουσιάσω. Σημασία έχει το κοινό μυστικό συστατικό όλων, η αγάπη. Αυτή γεννά και το μεράκι.
Περιμένατε αυτή την τεράστια επιτυχία; Κάποια βίντεο έχουν 1.000.000 προβολές…
Εισπράττω πολλή αγάπη από τον κόσμο. Είναι τόσο πολλή που δεν βρίσκω λόγια να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου! Η επικοινωνία με τους φίλους που με παρακολουθούν είναι κίνητρο και έμπνευση! Μου ζητούν όλων των ειδών συνταγές, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο απαιτητικές και με μεγάλη μου χαρά εκτελώ όσες πιο πολλές μπορώ!
Εχετε γίνει γνωστός και στη Γερμανία;
Το κανάλι το παρακολουθεί κόσμος από την Ελλάδα και την Κύπρο κυρίως, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί φίλοι Ελληνες που παρακολουθούν από χώρες όλου του κόσμου. Η δημοσιότητά μου στη Γερμανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη (γέλια).
Τι σημαίνει για εσάς ελληνική κουζίνα;
Η ελληνική κουζίνα για μένα σημαίνει καλή πρώτη ύλη, αστείρευτες συνταγές, με αστείρευτες εκτελέσεις και μεράκι. Αγαπάμε να ταΐζουμε τους ανθρώπους μας και αυτό είναι το χαρακτηριστικό άρωμα που μοσχοβολά σε όλες τις ελληνικές κουζίνες.
Ποια είναι τα αγαπημένα σας πιάτα;
Τα αγαπημένα μου φαγητά λοιπόν μοσχομυρίζουν αγάπη και συνήθως βγαίνουν από κατσαρόλα ή ταψί.
Προτάσεις από εκπομπές έχετε;
Είχα μερικές προτάσεις για συμμετοχή σε εκπομπές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τις όποιες όμως αναγκάστηκα να αρνηθώ λόγω πανδημίας. Εχω να ταξιδέψω από το 2019…
Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Για το μέλλον δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό που θα ήθελα να κάνω, εκτός ίσως από κάποιο βιβλίο μαγειρικής, αν ταιριάξει. Να πω ότι την επόμενη Κυριακή θα έχω τη χαρά μέσα από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και το περιοδικό «Κουζίνα & Γεύσεις» να μοιραστώ 50 καλοκαιρινές συνταγές. Κατά τα άλλα, μαγειρική στο κανάλι και διάδραση με τους φίλους.
Ποιες συμβουλές δίνετε στις αναγνώστριες;
Η συμβουλή μου για τις αναγνώστριες, μια που για αυτές με ρωτάτε, είναι να βάλουν τους άντρες να μαγειρέψουν (γέλια).
INFO
FB: Grandpa Tassos Cooking
Instagram: grandpa_tassos_cooking
You Tube: Ο Παππούς Τάσος μαγειρεύει
Από το περιοδικό ΤΥΠΟΣ ΤV που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής