Υλικά
6 αυγά
180 γραμμ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
300 γραμμ. σοκολάτα
250 γραμμ. βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
350 γραμμ. αλεσμένο αμύγδαλο (πούδρα)
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Για το απόλυτο γλυκό σοκολάτας ψιλοκόβουμε την σοκολάτα (60% περιεκτικότητα σε κακάο ή παρόμοια). Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίζουμε τα αυγά σε διαφορετικά μπολ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 23 ή 25 εκατ.
Πασπαλίζουμε με κακάο ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση. Σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, με καθαρά εργαλεία, ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε με το σύρμα για 3 – 4’ περίπου σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να κάνουν σώμα.
Προσθέτουμε σταδιακά την μισή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2’ περίπου, μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει σατινέ.
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Βγάζουμε την μαρέγκα σε ένα μπολ και την κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε το μαλακό βούτυρο στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5’ μέχρι να σχηματιστεί κρέμα από το βούτυρο και η ζάχαρη. Πρέπει να λιώσει η ζάχαρη στο χτύπημα. Προσθέτουμε 1-1 τους κρόκους, την βανίλια και το αλάτι.
Όταν ομογενοποιηθούν τα αυγά προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και την λιωμένη σοκολάτα κι ανακατεύουμε. Τέλος με μια σπάτουλα αναδιπλώνουμε την μαρέγκα μέσα στο κέικ σοκολάτας.
Αναδιπλώνουμε προσεκτικά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για περίπου 45’ μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέντρο και να μην είναι ρευστό.
Βγάζουμε το κέικ σοκολάτας από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει τελείως. Το σερβίρουμε σκέτο με λίγη ζάχαρη άχνη ή το γαρνίρουμε με γκαναζ ή βουτυρόκρεμα σοκολάτας
Ειδήσεις σήμερα
Nord Stream: Σαμποτάζ οι εκρήξεις στους αγωγούς – Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών
Γονικές παροχές και δωρεές χρημάτων με ένα «κλικ»