«Να σας πω ότι είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 χρονια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» είπε αρχικά μιλώντας στον Alpha. Υποστήριξε, δε, ότι τις καταγγελίες «εμείς τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο.
Αυτό που μπορώ να σας πω και που το έχω αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις είναι ότι εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό τους παιδαγωγούς και τους ψυχιάτρους το πρώτο που κάνουμε είναι να προστατεύουσουμε το τραύμα της ψυχής των παιδιών αυτών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε και πήραμε τη θέση αυτή» πρόσθεσε ο πατέρας Αντώνιος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πατέρας Αντώνιος είπε ότι «δεν ξέρουμε το όνομά του (σ.σ. του παιδιού που έκανε την καταγγελία), το επίθετό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε απάντηση» προσθέτοντας επίσης ότι «όχι, δεν με κάλεσε κανείς (σ.σ. για την υπόθεση)».
Κιβωτός του Κόσμου – Σούρας: Έχω ακούσει πολύ χειρότερα απ’ όσα βγήκαν – Και νέες σοκαριστικές καταγγελίες
Τουλάχιστον 5 δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων έπειτα από σωρεία καταγγελιών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες έγιναν το προηγούμενο διάστημα στον «Συνήγορο του Πολίτη».
Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ήδη ανήλικοι τρόφιμοι και πρώην φιλοξενούμενοι στις δομές έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον παιδοψυχολόγων. Ενας από αυτούς φέρεται να καταγγέλλει ακόμα και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ασέλγειας σε βάρος του σε ηλικία 15 ετών. Τη βασιμότητα των σοκαριστικών αναφορών θα εξετάσουν τα στελέχη της Ασφάλειας, που έχουν ζητήσει τη διενέργεια ιατροδικαστικών εξετάσεων.
«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία-κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρος προσώπου που σχετίζεται με την “Κιβωτό του Κόσμου” για διενέργεια πράξεων ασέλγειας. Η “Κιβωτός του Κόσμου” διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, προσθέτοντας: «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η “Κιβωτός του Κόσμου” και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».
Μαρτύριο
Ασέλγεια, σεξουαλική παρενόχληση και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 κατήγγειλε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων ένας ενήλικος σήμερα, πρώην τρόφιμος σε δομές της «Κιβωτού». Ο εφιάλτης που περιγράφει ξεκινά από τα 15 του χρόνια και πίσω από τις αναφορές κρύβεται πρόσωπο το οποίο εργάζεται στη μη κερδοσκοπική οργάνωση. Οπως υποστήριξε, ο συγκεκριμένος άνδρας τον έπεισε να μετακινηθεί από την Αθήνα σε δομές της επαρχίας με το πρόσχημα της οικονομικής στήριξης και εκεί άρχισε να ασελγεί σε βάρος του και να του συμπεριφέρεται με υποτιμητικό τρόπο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο νεαρός, το καταγγελλόμενο πρόσωπο τον εκβίαζε απειλώντας τον πως, αν μιλούσε, θα έκοβε τις παροχές τού οργανισμού στα μέλη της οικογένειάς του. Παράλληλα, όπως είπε, του έδινε χρήματα, του αγόραζε παπούτσια 180 ευρώ και iphone των 800 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός, που κατήγγειλε περιστατικά τόσο στη δομή του Βόλου όσο και της Καλαμάτας, φέρεται να έδωσε λίστα και με άλλα παιδιά που είχαν πέσει θύματα του ίδιου προσώπου.
Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών και την έναρξη της προκαταρκτικής έρευνας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε στο «πάγωμα» της παραχώρησης χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», που είχε περιληφθεί σε διάταξη του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας. «Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ
Κιβωτός του Κόσμου: Μίλησε για ξυλοδαρμό στη δομή και απολύθηκε
«…Είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου», ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media, τον περασμένο Αύγουστο, ο Βολιώτης αθλητής καταδύσεων Χρόνης Χλίτσιος, αφού είχε προχωρήσει σε καταγγελία στην Ασφάλεια, σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα στη δομή της «Κιβωτού». Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε, στις 3 Αυγούστου, τρία παιδιά έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος από στέλεχος του οργανισμού. Οταν ενημέρωσαν τον αθλητή που εργαζόταν στη δομή, εκείνος απευθύνθηκε στις Αρχές. Υποστήριξε, μάλιστα, στην ανάρτησή του πως όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προβεί σε καταγγελία, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του. «Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να σημειωθεί πως κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης, καθώς επίσης οι εν λόγω ανήλικοι που προέβησαν στις καταγγελίες έφασκαν και αντέφασκαν», ανέφεραν σε ανακοίνωση-απάντηση οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού του Κόσμου», σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε και ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια ή την ακρίβεια των ισχυρισμών των ανηλίκων».
Αναφορικά με την απόλυση, ο οργανισμός ξεκαθάρισε στην ανακοίνωσή του πως «είχε λάβει την απόφαση αντικατάστασής του εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους αμιγώς εργασιακούς», προσθέτοντας ότι «είχε ενημερωθεί προ περίπου δύο μηνών από τους προϊσταμένους του».
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», είπε πως πριν γίνουν γνωστές οι καταγγελίες, είχε πληροφορηθεί κάποια πράγματα, για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά, «τις οποίες δεν ήθελα να πιστέψω».Οπως είπε στη συνέχεια o κ. Σούρας, είχε πληροφορηθεί και ονόματα από ανθρώπους που γνώριζαν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, προσθέτοντας όμως πως αυτά που πληροφορήθηκε είναι ακόμη πιο σκληρά από όσα έχουν ακουστεί.
Στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο Πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. «Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν αρχικά στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος τις διαβίβασε στην Εισαγγελία κι εκείνη με τη σειρά της στην Αστυνομία». «Στη συνέχεια καλέσαμε τον καταγγέλλοντα, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν κι άλλα παιδιά και εργαζόμενοι», συμπλήρωσε ο κ. Καλλιακμάνης τονίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κιβωτός του κόσμου: Νέες σοκαριστικές καταγγελίες
Τρεις νέοι άνθρωποι μίλησαν στην Καθημερινή για τα όσα έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου. Ένας 27χρονος αναφέρει την εμπειρία του: Ο ίδιος πήγε ως παιδί θύμα κακοποίησης στην Κιβωτό. Η πλάτη του είχε ανοίξει από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, ενώ ζητιάνευε στα φανάρια.
Δουλεύαμε καθημερινά
Αν και αρχικά η Κιβωτός του Κόσμου λέει πως έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. «Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει στην Καθημερινή, παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσαν να δουλέψεις».
Ήταν 14 όταν πήγε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Οι δουλειές, λέει, ήταν καθημερινές: καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως λέει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα!
Κλειδωμένοι σε ένα διαμέρισμα
Ένα καλοκαίρι, καταγγέλλει ο 27χρονος, παρέμεινε μαζί με άλλα παιδιά, επί τρεις μήνες, σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μαζί τους ήταν κι ένας παιδαγωγός, αλλά συχνά οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν εμπειρία με παιδιά, ήταν υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έβγαιναν από το σπίτι ήταν για να πάνε για δουλειά σε ένα χωράφι στην Αττική. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα».
Σεξουαλική παρενόχληση
Ακόμα περιέγραψε πως άτομο που δούλευε στη δομή είχε πάει σε διαμέρισμα όπου κρατούνταν απομονωμένος, είχε ξαπλώσει δίπλα του και είχε βάλει το χέρι του στα γεννητικά όργανα του παιδιού.
Στην ερώτηση «τι κάνεις», απάντησε «θα σου αρέσει». Ο νεαρός τον χαστούκισε και ο άνδρας έφυγε. Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ο 27χρονος.
Δεν μας τάιζαν
Νεαρή γυναίκα που έζησε στην Κιβωτό του Κόσμου, σε δομή στη Χίο, έξι χρόνια, καταγγέλλει απάνθρωπη συμπεριφορά. «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» λέει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα 7 της χρόνια. Τότε, λέει, μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο να μαζεύουν κουκουνάρια.
«Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», σημειώνει.
«Δασκάλεμα» για τα ΜΜΕ
Η 20χρονη Σοφία, που έζησε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια και περιγράφει τον εαυτό της ως δύσκολο και οξύθυμο παιδί, εξιστορεί κι εκείνη στην Καθημερινή πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθορίζουν την τουαλέτα και να βοηθούν τη μαγείρισσα και τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα.
Ο 27χρονος και η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφουν επίσης πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους, όταν πήγαιναν στις δομές και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.
Απομόνωση από την οικογένεια
Τα κινητά απαγορεύονταν στις δομές και έτσι η επικοινωνία με συγγενείς ήταν δύσκολη. Ο 27χρονος καταγγέλλει όταν όταν βγήκε από την Κιβωτό του Κόσμου, η μητέρα και η αδερφή του, του είπαν πως όσες φορές είχαν προσπαθήσει να του μιλήσουν, από την Κιβωτό του Κόσμου τους είχαν πει είτε ότι ήταν διακοπές είτε ότι δεν ήθελε να τους μιλήσει.
Η 20χρονη Σοφία καταγγέλλει ότι ακόμη δεν την αφήνουν να μιλήσει με τον αδερφό της, ο οποίος παραμένει σε δομή της ΜΚΟ στην Ήπειρο. Όπως καταγγέλλει, δεν την αφήνουν να του μιλήσει γιατί τη θεωρούν κακή επιρροή.
Η ίδια, επίσης, όπως και ο 27χρονος, καταγγέλουν πως αν και από την Κιβωτό του Κόσμου τους είχαν υποσχεθεί ότι αφού ενηλικιωθούν, θα τους βοηθούσαν να βρουν σπίτι για να μείνουν. Αλλά η Σοφία λέει ότι δεν της έδωσαν τίποτα και την απέλυσαν (δούλευε στη δομή ως καθαρίστρια με σύμβαση) και δεν τη βοήθησαν ούτε όταν έμεινε άστεγη.
Ειδήσεις σήμερα
Λιβύη: Πώς ο Δενδιας απέφυγε την παγίδα