Υλικά
75 ml ηλιέλαιο
500 ml νερό
1 1/2 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό
400 γραμμάρια ζάχαρη
10 γραμμ. σόδα
15 ml κονιάκ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
70 γραμμ. κακάο
400 γραμμ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
20 γραμμ. μπέικιν πάουντερ
Για κρέμα φυστικοβούτυρο
150 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
230 γραμμ. φυστικοβούτυρο
60 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Για γλάσο σοκολάτας
150 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
30 γραμμ. φυστικοβούτυρο
Για διακόσμηση
50 γραμμ. φιστίκια αλατισμένα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα υγρά υλικά, ηλιέλαιο, νερό, ξύδι, κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά με έναν αβγοδάρτη. Σε άλλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο και τη σόδα και κοσκινίζετε. Ρίχνετε μέσα στο μπολ με τα υγρά, σταδιακά και ανακατεύετε με μία μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βουτυρώνετε μία στρόγγυλη φόρμα και τοποθετείτε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί, ρίχνετε το μείγμα και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αφήνετε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρετε.
Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για την κρέμα φιστικοβούτυρου και ανακατεύετε με μίξερ χειρός ώστε να έχετε μία αφράτη κρέμα. Κόβετε το κέικ στη μέση με ένα μαχαίρι και απλώνετε την κρέμα στην επιφάνεια του ενός μέρος. Καλύπτετε με το άλλο από πάνω και κρατάτε στην άκρη μέχρι να φτιάξετε το γλάσο σοκολάτας. Σε ένα γυάλινο μπολ, βάζετε το γάλα αμυγδάλου και την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Λιώνετε σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτετε το φυστικοβούτυρο, ανακατεύετε κι αφήνετε να κρυώσει για λίγο. Περιχύνετε με το γλάσο το κέικ και τέλος διακοσμείτε με τα φιστίκια.
Ειδήσεις σήμερα
Αυτή η νύχτα μένει: «Ο Μπισμπίκης είναι κα@λα» – Πανικός στο Twitter με τον ηθοποιό [εικόνες]