Υλικά
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο με ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτηράκι κρασί
2 τριμμένα καρότα
2 αβγά
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
170 γραμμ. τραχανά ξινό
200 γραμμ. γραβιέρα
Αλάτι & πιπέρι
Για την επάλειψη
50 ml ελαιόλαδο
50 ml γιαούρτι
1 κρόκος αβγού
1 κουταλάκι του γλυκού μαυροκούκι
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και τραβήξει τα ζουμιά του.
Συνεχίζουμε με τα τριμμένα καρότα στον τρίφτη βάζοντας και αυτά στην κατσαρόλα, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι και το κύμινο, ανακατεύουμε και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε τον τραχανά, τα αβγά, τη γραβιέρα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Σε ένα λαδωμένο ταψί 25 x 35 εκ. στρώνουμε 4 φύλλα περνώντας σε σχήμα σταυρού (βάζοντας το μισό έξω, το μισό μέσα). Βάζουμε 2 φύλλα στο κέντρο και προσθέτουμε τη γέμιση, προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγη γραβιέρα τριμμένη, κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, αλείφοντας συνεχώς με ελαιόλαδο. Βάζουμε άλλα 4 φύλλα από πάνω περνώντας και πάλι με ελαιόλαδο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τον κρόκο. Στο τελευταίο φύλλο περνάμε με αυτό το μίγμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα και μετά δυναμώνουμε λίγο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Ειδήσεις σήμερα
GNTM: Συνελήφθη πρώην παίκτρια του ριάλιτι – Παρέσυρε με το I.X της μηχανή, νεκρός ο οδηγός
Σίσσυ Χρηστίδου – Θοδωρής Μαραντίνης: Αγέλαστοι στην τελευταία κοινή έξοδο με τα παιδιά τους