Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της «Ομικρον» τροφοδοτεί την πανδημία στην Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να έχει πλέον τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό λοιμώξεων στον κόσμο, πιθανόν απειλώντας ακόμη και την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα της χώρας.
Καταγραφή
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Our World in Data, σε διάστημα επτά ημερών, η Πορτογαλία κατέγραψε 2.447 νέα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, πολύ περισσότερα σε σχέση με τα 449 κρούσματα στην Ισπανία και τα 70 στη Βρετανία.
Αυξημένες είναι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αν και παραμένουν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα. Τουριστικές επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχίες για αναζωπύρωση, δηλώνουν ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ξένων τουριστών τον Απρίλιο θύμισε την περίοδο πριν από την πανδημία. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Ricardo Jorge αναφέρει σε έκθεσή του ότι η υποπαραλλαγή BA.5 της «Ομικρον» αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων.
Μετάδοση
Η επίπτωση της υποπαραλλαγής ΒΑ.5 στα νέα κρούσματα αυξάνεται επίσης στη Γερμανία, αν και με μικρότερο ρυθμό, τουλάχιστον προς το παρόν. Σύμφωνα με ένα εβδομαδιαίο δελτίο ειδήσεων της γερμανικής υπηρεσίας ελέγχου νόσων, του Ινστιτούτου Robert Koch, το μερίδιο των κρουσμάτων της «Ομικρον 5» διπλασιάστηκε περίπου για κάθε εβδομάδα τον τελευταίο μήνα και από 0,2% των περιπτώσεων στα τέλη Απριλίου αντιπροσώπευε 5,2% των κρουσμάτων έως τις 22 Μαΐου.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Για την Ελλάδα
Στη χώρα μας, η «Ομικρον 5» ανευρίσκεται πλέον στα δείγματα που εξετάζονται για μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει και με την «Ομικρον 4». Ακόμη, όμως, δεν αποτυπώνεται αυξημένη διασπορά και συνεχίζει να κυριαρχεί η «Ομικρον 2».
«Η πρώτη σημαντική ταλάντωση της άνοιξης-καλοκαιριού του ’22 στην Ευρώπη παρατηρείται στην Πορτογαλία οδηγούμενη από την Ο5 (σ.σ. «Ομικρον 5»). Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ταλάντωση ήδη βρίσκεται στην κορύφωσή της, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να είμαστε σίγουροι. Το ερώτημα που τίθεται φυσικά είναι αν θα δούμε παρόμοιες ταλαντώσεις στις υπόλοιπες χώρες και φυσικά στην Ελλάδα», επισημαίνει με ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, και εξηγεί:
«Οπως φαίνεται από το συγκριτικό προφίλ των δύο χωρών, η Πορτογαλία είχε μία μεγάλη οξυκόρυφη ταλάντωση που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, έπεσε πριν το τέλος του Φεβρουαρίου και έκτοτε βρισκόταν σε μια “κοιλάδα”. Η Ελλάδα βίωσε μια οξυκόρυφη ταλάντωση τον Δεκέμβριο-αρχές Ιανουαρίου και μετά ακολούθησε ένα πλατό, μία μικρή ταλάντωση τον Μάρτιο («Ομικρον 2») και μία διαρκής μείωση από τις αρχές του Απριλίου, ενώ από τα τέλη του Απριλίου βρίσκεται σε “κοιλάδα”. Τα δύο προφίλ είναι αρκετά διαφορετικά, συνεπώς είναι δύσκολο να εξαγάγουμε ασφαλές συμπέρασμα για την πιθανότητα επερχόμενης ταλάντωσης και στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν βλέπουμε συστηματική αύξηση των διαγνώσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αν ωστόσο επαληθευθεί το σενάριο της Πορτογαλίας και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η βασική πρόβλεψη είναι μια ήπια αύξηση των διαγνώσεων και στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της Ο5, που θα διαρκέσει 1-2 μήνες, χωρίς να δημιουργήσει κάποια σημαντική πίεση στο σύστημα Υγείας».
Ανησυχία
Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξέφρασε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Σε συνέντευξή του χθες (ΣΚΑΪ), ανέφερε ότι το καλοκαίρι θα καθορίσει και το χειμώνα.
«Ο μεγάλος φόβος είναι ότι θα έχουμε επανάληψη του περασμένου καλοκαιριού την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Τώρα, με τα αφρικανικά στελέχη, το 4 και 5, ο ιός μπορεί να φέρει ακόμα χειρότερες εκπλήξεις. Οι εν λόγω παραλλαγές της “Ομικρον” είναι αρκετά παθογόνες και πάρα πολύ μεταδοτικές. Ηδη υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα», σημείωσε μεταξύ άλλων.