Ετσι, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν φτάσει κοντά στους 200 και συγκεκριμένα έως χθες ανέρχονταν σε 235 ενώ πριν δύο εβδομάδες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 298 ασθενείς. Παράλληλα, σημαντική είναι η μείωση των ροών προς τα νοσοκομεία, με το μέσο όρο εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου να είναι 171 ασθενείς. Προ 15νθημέρου ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 237 ασθενείς. Οι βελτιωμένοι δείκτες έχουν οδηγήσει σε σημαντική αποσυμφόρηση τα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάλυψη απλών κλινών covid-19 είναι στο 33,64% και των ΜΕΘ covid στο 55,28% (στοιχεία περασμένης εβδομάδας).
Την ίδια στιγμή πάντως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αύξηση της θετικότητας καθώς και αύξηση των επαναλοιμώξεων που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού αριθμού κρουσμάτων ημερησίως. Χθες η ημερήσια θετικότητα διαμορφώθηκε σε πάνω από 9% καθώς ο αριθμός των τεστ που έγιναν ήταν πολύ μικρός λόγω ημερών αργίας. Επίσης, τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία όσον αφορά στη θετικότητα, έδειξαν μια αύξηση την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Οι ειδικοί αναμένουν οι ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς να αναζωπυρώσουν ελαφρώς την επιδημία.
Μάλιστα, πολλοί πολίτες επαναμολύνονται. Ορισμένοι μπορεί να νόσησαν στις γιορτές των Χριστουγέννων με το μεγάλο κύμα της παραλλαγής Ομικρον αλλά η προστασία από τη νόσηση φθίνει μετά από διάστημα τριών μηνών, με αποτέλεσμα να κολλούν ξανά. Οι επαναλοιμώξεις στο σύνολο των χθεσινών κρουσμάτων αντιπροσώπευαν ποσοστό 7,3% ενώ σε προηγούμενες ημέρες ξεπερνούν ακόμη και το 10%.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Το σημαντικό, ωστόσο, που κοιτούν είναι οι σκληροί δείκτες που παραμένουν ανεπηρέαστοι καθώς μεγάλο ποσοστό των μολύνσεων αφορούν σε εμβολιασμένους που περνούν τη λοίμωξη σπίτι τους, συνήθως με ήπια συμπτωματολογία, λόγω προστασίας από τον εμβολιασμό.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα με απελευθερωμένη την κοινωνική και οικονομική ζωή θα … δείξει το δρόμο για το φθινόπωρο. Το ίδιο και τα δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο που μπαίνει στη χειμερινή περίοδο. “Στη Νότιο Αφρική είδαμε μια ήπια αύξηση της διασποράς μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα παρατηρήσουμε το φαινόμενο και θεωρούμε ότι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η επιδημία στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο”, σημείωσε στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Εθνικό «φρένο» στις αυξήσεις ρεύματος ανακοινώνει ο Μητσοτάκης