Γράφει η ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Δύο νέες διεθνείς μελέτες, τις οποίες συνόψισαν καθηγητές του ΕΚΠΑ, ρίχνουν «φως» σε διάφορες πλευρές της πανδημίας, όσο συνεχίζεται η πτώση των σκληρών δεικτών στη χώρα μας.
Πιο αναλυτικά, μελέτη που διεξήχθη σε πάνω 1,1 εκατομμύρια μαθητές και 157.000 άτομα προσωπικού σε εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ υπό την αιγίδα του NIH (National Institutes of Health) δείχνει ότι τα σχολεία που εφάρμοσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας την περίοδο του κύματος της «Δέλτα» είχαν 72% λιγότερα κρούσματα ενδοσχολικής διασποράς συγκριτικά με σχολεία που είχαν προαιρετική τη χρήση της μάσκας.
Οι περισσότερες περιπτώσεις Covid-19 που περιγράφηκαν στη μελέτη προήλθαν από την κοινότητα, ενώ μόλις το 10% προήλθε από σχολική διασπορά. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, για κάθε 100 περιπτώσεις που προήλθαν από την κοινότητα, περιγράφηκαν 7,3 περιπτώσεις που προήλθαν από σχολεία όπου ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας και 26,4 περιπτώσεις από σχολεία που ήταν προαιρετική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προαιρετική χρήση μάσκας αυξάνει κατά 3,6 φορές τον κίνδυνο ενδοσχολικής μετάδοσης. Η μελέτη αφορά δεδομένα από 26 Ιουλίου 2021 έως 13 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή την περίοδο πριν την επέλαση του στελέχους «Oμικρον» και ενώ κυριαρχούσε η παραλλαγή «Δέλτα».
H μελέτη συνοψίστηκε από τους γιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνο Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ).
Την ίδια στιγμή, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature» διερεύνησε γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη βαρύτητα της νόσου Covid-19 σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό γιατί κάποιοι άνθρωποι νοσούν βαρύτερα σε σχέση με άλλους. Τα κύρια σημεία της μελέτης επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Αριστείδης Ηλιόπουλος, Σταυρούλα Πάσχου, Ευστάθιος Καστρίτης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως σχετική γενετική μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε συνολικά περισσότερα από 57.000 άτομα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της διεθνούς επιστημονικής κοινοπραξίας GenOMICC συνέκριναν το γονιδίωμα 7.491 ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 46.770 ατόμων χωρίς τη νόσο (ομάδα ελέγχου) και 1.630 ατόμων που εμφάνισαν ήπια νόσηση από Covid-19. Η συγκριτική γενετική ανάλυση οδήγησε στον εντοπισμό 16 νέων γενετικών παραλλαγών (πολυμορφισμών) που συνδέονται με εκδήλωση σοβαρής νόσησης. Οι 16 αυτές παραλλαγές προστίθενται σε επτά γνωστές και περιγράφονται 23 συνολικά.
Οι γενετικοί παράγοντες που ανακαλύφθηκαν συνδέονται επιγραμματικά με την πήξη του αίματος, την ανοσολογική απόκριση στον ιό και την ένταση της φλεγμονής που ακολουθεί.
Ηπια ανοδική τάση των κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε για τη χώρα μας 11.986 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός αυξημένος σε σχέση με αυτόν της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας (9.213 μολύνσεις). Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια ήπια ανοδική τάση όσον αφορά στα ημερήσια κρούσματα, συνεχίζεται, όμως, η αποκλιμάκωση στους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες. Χθες καταγράφηκαν 48 νέοι θάνατοι, ενώ το Σάββατο επιπλέον 39, αριθμοί πολύ μειωμένοι σε σχέση με τους 100 και πλέον θανάτους πριν από ενάμιση μήνα. Οι διασωληνωμένοι έπεσαν στους 356, ενώ σταθερές παραμένουν οι νέες εισαγωγές, με τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών να είναι 286 ασθενείς.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr