Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο βασικότερος λόγος των 100 και πλέον θυμάτων σε ημερήσια βάση είναι η «τρύπα» των λίγο λιγότερων από 300.000 ανεμβολίαστων πολιτών από 60 ετών και άνω, ενώ το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, με τα… απόνερα της παραλλαγής «Δέλτα», τη δημογραφία της χώρας, τη μη έγκαιρη προσέλευση στα νοσοκομεία αλλά και την απόδοση των υγειονομικών δομών έπειτα από δύο χρόνια -σε λίγο- πανδημίας να έχουν ρόλο.
Η «κορυφή»
«Εάν συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα οι μεγάλοι αριθμοί των θανάτων, θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια αυτής της υψηλής θνησιμότητας», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Βάσει των προβλέψεων και της «κορυφής» των κρουσμάτων του πέμπτου κύματος, τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκτιμάται ότι η χώρα βρίσκεται στο peak των θανάτων. «Δυστυχώς, τα κρούσματα είναι πολλά και περίπου 2.000 με 3.000 στο σύνολο των 20.000 είναι “Δέλτα”, με αυτήν να… δίνει και τους περισσότερους θανάτους. Σιγά σιγά οι θάνατοι θα πέσουν, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιο επίπεδο», επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει: «Εάν ένας λόγος συμβάλλει περισσότερο στον υψηλό αριθμό θανάτων είναι τα μη ικανοποιητικά εμβολιαστικά ποσοστά στους άνω των 60 ετών».
Και, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, το ποσοστό κάλυψης στην ηλικιακή κατηγορία 60 ετών και πάνω μπορεί να έχει ξεπεράσει το 90% μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ωστόσο «το 10% δεν είναι μικρό», λέει. Επίσης, τα ποσοστά αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή. Δηλαδή, κατά τόπους υπάρχουν και χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο μεγάλος όγκος ηλικιωμένων που προστέθηκε λόγω υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό (200.000 άτομα) εμβολιάστηκε μόλις τον τελευταίο μήνα, κάποιοι δηλαδή πιθανόν δεν έχουν αναπτύξει ανοσία.
«Ρόλο έχει και η μεγάλη ενδοοικογενειακή μετάδοση, καθώς μέσα στις ελληνικές οικογένειες συγχρωτίζονται τρεις γενιές και μεγάλοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας και συννοσηρότητες. Ο γηρασμένος πληθυσμός της χώρας, η αργοπορημένη προσέλευση στα νοσοκομεία αλλά και η κούραση των υγειονομικών και η πίεση του συστήματος δημιουργούν ζητήματα αποδοτικότητας των δομών Υγείας. Μας προκαλούν μεγάλη εντύπωση οι σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, τον μήνα Ιανουάριο στην Κρήτη είχαμε 8,5 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ η υπόλοιπη χώρα είχε 24-24,5 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Η Κρήτη, μάλιστα, ήταν από τις περιοχές που επιβαρύνθηκαν πολύ στο πέμπτο κύμα με την παραλλαγή “Ομικρον”. Σε όσες περιοχές είναι άνισα κατανεμημένο το υγειονομικό προσωπικό, καταγράφονται θάνατοι», εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Τον Ιανουάριο του 2022 σημειώθηκαν 2.710 θάνατοι και τις πρώτες τρεις ημέρες του Φεβρουαρίου 333 θάνατοι. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των θανάτων είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.
Πολυπαραγοντικό πρόβλημα
Για ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό, με έναν από αυτούς τους παράγοντες να σχετίζονται με το σύστημα Υγείας, κάνει λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Θεόδωρος Λύτρας. «Το εμβολιαστικό κενό στις μεγάλες ηλικίες, η αύξηση των λοιμώξεων αλλά και ζητήματα στο σύστημα Υγείας είναι όλοι λόγοι που συντελούν για αυτούς τους αριθμούς», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής παραπέμποντας στη γνωστή μελέτη που είχε πραγματοποιήσει με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και είχε κάνει αίσθηση. Από αυτήν προέκυπτε ότι το «ταβάνι» της χώρας μας είναι οι 400 διασωληνωμένοι και καταγραφόταν διαφορά όσων ασθενών επιβίωσαν εντός Αττικής σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αναλυτικότερα, από τους 6.282 ασθενείς που εξετάστηκαν για τη μελέτη, οι 2.811 νοσηλεύτηκαν στην Αττική. Το 43% επέζησε και το 57% πέθανε. Από τους 1.492 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη, το 34% επέζησε και το 66% πέθανε, με την «ψαλίδα» να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου νοσηλεύτηκαν 1.979 ασθενείς, με το 30% να επιζεί και το 70% να πεθαίνει.
Κορωνοϊός: 24 νεκροί, 6 διασωληνωμένοι και 577 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μεγαλύτερη αναλογία θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού εντοπίζεται σε περιοχές της Μακεδονίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κατά τόπους χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά και σε πολλές άλλες παραμέτρους, όπως η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων ή η έγκαιρη προσέλευση στο ΕΣΥ.
Αξιολόγηση
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, ο αριθμός των θανάτων σε αυτήν τη φάση της πανδημίας δεν συγκρίνεται με το προηγούμενο κύμα, της «Δέλτα». «Οι θάνατοι πρέπει να αξιολογούνται όχι όπως αξιολογούνται, ανά μονάδα πληθυσμού, αλλά ανά αριθμό κρουσμάτων. Ετσι, η αναλογία θανάτων προς κρούσματα είναι πολύ μικρότερη στο πέμπτο κύμα. Επιπλέον, οι θάνατοι συμβαίνουν σε υπερήλικες κυρίως, στη συντριπτική τους πλειονότητα με συννοσηρότητες», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής και προσθέτει: «Η Ελλάδα είχε ένα έντονο κύμα “Δέλτα” που δεν αποκλιμακώθηκε όταν ξεκίνησε η “Ομικρον”».
Επίσης, ο ίδιος σημειώνει ότι οι θάνατοι αξιολογούνται κατ’ αναλογία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων σε όσους είναι διασωληνωμένοι. Και διασωληνωμένοι είναι ως επί το πλείστον άνθρωποι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, δηλαδή δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση ή δεν έχουν προλάβει να κάνουν τη δεύτερη. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι αριθμοί των θανάτων θα πέσουν, αναλογικά με τους διασωληνωμένους, και με αργό ρυθμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι διασωληνωμένοι θα διατηρηθούν περί τους 500 έως το τέλος Φεβρουαρίου. Το γεγονός, όμως, ότι οι νοσηλείες είναι περισσότερο «Ομικρον» και λιγότερο «Δέλτα», που σημαίνει μικρότερο χρόνο νοσηλείας, σε συνδυασμό με τον μικρότερο αριθμό εισαγωγών, προσφέρει αισιοδοξία ότι το ΕΣΥ θα αποσυμπιεστεί σιγά σιγά.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
2.710
ΘΑΝΑΤΟΙ καταγράφηκαν τον Ιανουάριο
333
ΘΑΝΑΤΟΙ το πρώτο τριήμερο του Φεβρουαρίου
300
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι
230
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ άνω των 60 ετών εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας
70%
ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ έχει ηλικία από 70 ετών και πάνω
88%
ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ αφορά στην παραλλαγή «Ομικρον»
80%
ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ έχει ηλικία άνω των 55 ετών
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Καλαβρυτά: Αγωνία για την εξαφάνιση τριών αναρριχητών – Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού
- Δολοφονία Άλκη: Εκκολαπτήρια ποινικών οι σύνδεσμοι οπαδών
- ΚΙΝΑΛ: Οι ίσες αποστάσεις φέρνουν γκρίνιες
- Αντίπαρος: Θάνατος εν πλω για 87χρονη – Μεγάλη θλίψη στο νησί
- Ουκρανία ώρα μηδέν: Ποια θα είναι η απάντηση του ΝΑΤΟ σε επίθεση της Ρωσίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr