Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εβδομάδα έως τις 7 Νοεμβρίου έδειξε ότι η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ήταν η μόνη περιοχή που κατέγραψε αύξηση κρουσμάτων, έως 7%, ενώ άλλες περιοχές ανέφεραν πτώση ή σταθερές τάσεις. Ομοίως, ανέφερε αύξηση 10% στους θανάτους, ενώ άλλες περιοχές ανέφεραν μείωση.
Περίπου το 65% του πληθυσμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) – που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία έχει λάβει δύο δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, αλλά ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.
Η διστακτικότητα έχει εμποδίσει την επίτευξη ικανοποιητικών ποσοστών εμβολιασμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, οδηγώντας σε κρούσματα που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν απότομα, για ακόμη μια φορά, το εκάστοτε σύστημα υγείας.
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ανησυχούν ότι η παρατεταμένη πανδημία θα εκτροχιάσει μια εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχία λαμβάνουν ή σχεδιάζουν μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση.
Η Γερμανία πέρασε σε νέα δραστικά μέτρα από τη Δευτέρα: Στο Βερολίνο δεν θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να εισέρχονται σε εστιατόρια που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, στα μπαρ, στα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση του κρατιδίου.
Βάσει των νέων κανόνων, μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 και όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει μπορούν να εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους. Το ίδιο θα ισχύει για τα μουσεία και τις εκδηλώσεις σε ανοικτό χώρο όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου.
Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τους ανήλικους και τους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο για αυτούς θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι και να περιορίσουν την παρουσία στα γραφεία στο 50% του προσωπικού.
Η Ολλανδία μπήκε από το προηγούμενο σαββατοκύριακο σε μερικό λοκντάουν, το πρώτο στη δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι. Μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.
Στην Αυστρία επεβλήθη, πριν τρεις ημέρες, το πρώτο «λοκντάουν των ανεμβολίαστων».
Στους ανεμβολίαστους επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο για να αγοράσουν απαραίτητα τρόφιμα, να εργαστούν, να πάνε στο γιατρό και να αθληθούν. Πρόσφατα η αυστριακή κυβέρνηση έλαβε τα πρώτα περιοριστικά μέτρα ειδικά για ανεμβολίαστους, αποκλείοντάς τους από την πρόσβαση στην εστίαση, τις αθλητικές εγκαταστάσεις τα κομμωτήρια και τα κουρεία.
«Το λοκντάουν για ανεμβολίαστους αποδίδει ήδη», δηλώνει ο Αυστριακός καγκελάριος, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Την περασμένη εβδομάδα εμβολιάστηκαν επιπλέον 500.000 άνθρωποι. Είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε».
Στην Τσεχία η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εργασίας, κατέστη υποχρεωτική από την 25η Οκτωβρίου. Από την 1η Νοεμβρίου, τα εστιατόρια, τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα πρέπει να επαληθεύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα τεστ ή τα αποδεικτικά νόσησης των πελατών τους.
Η κυβέρνηση περιόρισε, επίσης, τη διάρκεια της ισχύος των τεστ και επέβαλε στους ενήλικες να τα πληρώνουν από την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Τα δύο τρίτα των ενηλίκων στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 74% και υγειονομικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά ανεμβολίαστα άτομα.
Η Λετονία, μια από τις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες στην Ευρώπη, επέβαλε λοκντάουν τεσσάρων εβδομάδων στα μέσα Οκτωβρίου. Το κοινοβούλιο της ψήφισε την απαγόρευση στους νομοθέτες, που αρνούνται τον εμβολιασμό, του να ψηφίζουν για το νομοθετικό σώμα και να συμμετέχουν σε συζητήσεις.
Στη Σλοβακία, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού και η κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα, Πέμπτη αν θα επιβάλει περιορισμούς που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.
Η Σλοβακία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφει καθημερινά περίπου 6.500 νέα κρούσματα. Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε χθες ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμες στα νοσοκομεία μόνο 20 κλίνες με αναπνευστήρες.
Ο Χέγκερ είπε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να προτείνει μέτρα, τα οποία θα εγκριθούν την Πέμπτη: Μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις. Θα καθοριστούν επίσης νέοι κανόνες για διαγνωστικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας.
Μεταξύ άλλων θα περιοριστεί το δικαίωμα εισόδου σε καταστήματα και υπηρεσίες, σε αθλητικούς χώρους, κέντρα ευεξίας και ξενοδοχεία για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και για όσους ανάρρωσαν από την Covid-19 πριν από έξι και πλέον μήνες.
Στη Ρωσία, η εφαρμογή νέων μέτρων βρίσκεται επίσης προ των πυλών.
Η ομάδα εργασίας για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται νομοθεσία για την επέκταση του συστήματος σάρωσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, που χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές περιοχές για τον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένους δημόσιους χώρους, ώστε να περιλαμβάνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις καφετέριες και τα καταστήματα. Το σύστημα επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει πρόσφατα ή διαθέτουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, όχι παλαιότερο των 72 ωρών.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα επιβληθούν τα νέα μέτρα, αν θα είναι σε εθνικό επίπεδο ή πότε θα εισαχθεί η νομοθεσία στη Βουλή.
Λιγότερο από το 40% των σχεδόν 146 εκατομμυρίων κατοίκων της Ρωσίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως, παρόλο που η χώρα ενέκρινε εγχώριο εμβόλιο για την Covid-19 μήνες πριν από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
Νέα μέτρα έχουν επιβληθεί και στην Ιρλανδία. Από σήμερα, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια θα υποχρεούνται να κλείνουν από τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, οι αρχές θα εντείνουν τη διανομή των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: «Aσφυξία» στις εντατικές – 1.074 θάνατοι σε 17 μέρες, άλλες 5 περιοχές στο κόκκινο
- Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα για την πανδημία: «Στοπ» στη συζήτηση για νέα μέτρα – Κάλεσμα σε εμβολιασμό
- To… τερματίζουν Ερντογάν – Μπαχτσελί: Προκαλούν με τουρκικό χάρτη που έχει Θράκη, Κύπρο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr