Το σχολικό κουδούνι είναι ο επόμενος κρίσιμος «σταθμός» στη συνολική επιδημιολογική πορεία της χώρας μας, ενώ σήμερα παρατηρείται συρρίκνωση των κρουσμάτων για δεύτερη στη σειρά εβδομάδα. Κατά τόπους εστίες και επιβάρυνση περιοχών όπως είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Ροδόπη και τα Ιωάννινα προβληματίζουν τους ειδικούς. Η Αργολίδα μαζί με την Ευρυτανία μπήκαν σε μίνι lockdown, τη στιγμή που τα μέτρα παρατείνονται για Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και Ικαρία. Στο «μικροσκόπιο» είναι και η Βόρεια Ελλάδα, από την οποία ενδέχεται να ξεκινήσει… κύμα αύξησης της μεταδοτικότητας.
Σύμφωνα με όσα εξήγησαν χθες οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, επί δύο εβδομάδες η σταθεροποίηση του επιδημικού κύματος είναι σαφής και μάλιστα καταγράφεται ύφεση των ημερήσιων κρουσμάτων και των ημερήσιων εισαγωγών. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 20% την εβδομάδα που πέρασε σε σχέση με την προηγούμενη και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία διαμορφώνονται σε λιγότερες από 250 την ημέρα – μείωση κατά 15% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων, αντίθετα, αυξήθηκε κατά 20%-30%, ενώ κατά 6% είναι και οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων «ανέβηκε» στα 35 έτη. Ωστόσο, θετικό παραμένει το γεγονός ότι η επίπτωση στους άνω των 65 -που έχουν και περισσότερες πιθανότητες για βαριά νόσηση και θάνατο- παραμένει σταθερή. Ενα εξίσου… καλό νέο είναι ότι στα μητροπολιτικά κέντρα δεν παρατηρείται αύξηση, όπως ανέμεναν οι ειδικοί μετά την επιστροφή από τις διακοπές. «Η εξέλιξη της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ικανοποιητική», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.
Η αγωνία επιστημόνων και κυβέρνησης συγκεντρώνεται στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων. «Είναι απολύτως αναμενόμενο ότι θα καταγραφεί αύξηση και την αναμένουμε. Θα συμβεί μόνο και μόνο με την επιτήρηση μέσω των τεστ», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας. Καθησυχαστική απέναντι σε αυτή την αναμενόμενη αύξηση εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Στην πρώτη της συμμετοχή στην τακτική ενημέρωση για την Covid-19 έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.
Τα τελευταία στοιχεία εμβολιασμού των ανηλίκων, από 12 έως 17 ετών, δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου, ενώ το ποσοστό εμβολιασμένων μαθητών του Γυμνασίου είναι 13%. Το εμβόλιο είναι μέχρι στιγμής εγκεκριμένο από 12 ετών και πάνω, συνεπώς τα παιδιά του Δημοτικού πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται με τα γνωστά μέτρα. Δεδομένα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι μάσκα και αυτοδιαγνωστικός έλεγχος επιτυγχάνουν έως και 85% μείωση της διασποράς μέσα στο σχολείο.
«Πηγή» ανησυχίας είναι τα ποσοστά ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ – περίπου εννέα στους δέκα. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Δύο είναι οι πυλώνες της προληπτικής αντιμετώπισης της επιδημίας. Ο πρώτος είναι η συμμετοχή μας στον εμβολιασμό και ο δεύτερος η αυτοδιάγνωση», τόνισε με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμώντας, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο η επιδημία να «ξεφύγει» με τον μισό πληθυσμό της χώρας εμβολιασμένο.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Κυρίαρχη η «Δέλτα», μίνι lockdown σε Αργολίδα, Ευρυτανία
Επιβεβαιώνονται οι ειδικοί για την κυριαρχία του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα». Στο σύνολο της επικράτειας η παραλλαγή «Δέλτα» έχει φτάσει να ανευρίσκεται στο 99,22% επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία. Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» έφτασε στο 100%.
Η υψηλή μεταδοτικότητά της είναι και αυτή που δημιουργεί σημαντικές εστίες επιδημικής έξαρσης. Περιοχές που προβληματίζουν για τη διασπορά τους, όπως τις ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Ροδόπη και τα Ιωάννινα. Στην Αργολίδα, όπως και στην Ευρυτανία, που στον επιδημιολογικό χάρτη χρωματίστηκαν «κόκκινες», επιβάλλονται από σήμερα έως και τις 16/9 περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας 01.00 – 06.00) και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος). Τα ίδια μέτρα παρατείνονται σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και Ικαρία.
5.305 οι αναστολές εργασίας στα νοσοκομεία
Με μικρότερες… απώλειες σε σχέση με αυτό που αναμενόταν εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Τα ακριβή στοιχεία των αναστολών έδωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Πιο αναλυτικά, στα νοσοκομεία έχουν επιδοθεί συνολικά 5.305 πράξεις αναστολής, από τις οποίες οι 447 αφορούν σε γιατρούς, οι 2.716 σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι 879 σε διοικητικό προσωπικό και οι 1.263 είναι αναστολές σε λοιπό προσωπικό. Παράλληλα, επιδόθηκαν 740 πράξεις αναστολής σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα πλαστά πιστοποιητικά η κ. Γκάγκα δήλωσε πως «όπου υπάρχουν καταγγελίες θα ελέγχονται» και επεσήμανε ότι ήδη στα νοσοκομεία γίνεται επιβεβαιωτικό εργαστηριακό τεστ σε περιπτώσεις που υπάρχουν αμφιβολίες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
- ΔΕΘ: Μέτρα και εξαγγελίες για όλους θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης – Ποιες οι τελευταίες πληροφορίες
- Καιρός: Άστατος με βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα Παρασκευή 10/9
- Στο «κόκκινο» από σήμερα και Αργολίδα, Ευρυτανία – Τα μέτρα που θα ισχύουν
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις