Δύο είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιδημιολογική πορεία μετά τον Σεπτέμβριο: Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, που πλέον λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» πρέπει να ξεπεράσει το 80% στον γενικό πληθυσμό, και η τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.
«Περιμένουμε μετατόπιση του ιικού φορτίου στις αστικές περιοχές. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μικρή αύξηση εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα και αυτή η πορεία θα συνεχίσει έτσι και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και έπειτα, ο κίνδυνος αυξάνεται ιδιαίτερα. Γι’ αυτό, ο εμβολιασμός και η πιστή τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Κατά τον ίδιο, το «ύψος» που μπορεί να έχει η πιθανή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. «Εάν τηρηθούν τα μέτρα στο 100% και αυξηθεί ο εμβολιασμός, τότε δεν θα κινδυνεύσουμε», προσθέτει ο αναπληρωτής καθηγητής.
Χαλαρότητα, φωτιές
Ο εμβολιασμός είναι η βασική προϋπόθεση για να κερδηθούν «οι αγώνες» του Σεπτεμβρίου, όπως τους χαρακτηρίζει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. «Τον Αύγουστο το… τρένο των εμβολιασμών χάθηκε για πολλούς λόγους. Ο πρώτος ήταν η χαλαρότητα των διακοπών, όλοι είχαν ανάγκη να ξεσκάσουν και να χαλαρώσουν έπειτα από έναν δύσκολο χειμώνα. Ο δεύτερος ήταν οι φωτιές, που επηρέασαν πολύ κόσμο. Ο καύσωνας αποτέλεσε, επίσης, εμπόδιο», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής και προσθέτει: «Τώρα, όμως, που γυρίσαμε πρέπει να “τρέξουμε” τους εμβολιασμούς. Δεν έχουμε περιθώριο να βλέπουμε τη μετάλλαξη “Δέλτα” να “τρέχει”. Εμείς πρέπει να διπλασιάσουμε ταχύτητα».
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας μεταβατικός, καθώς κατά τη διάρκειά του ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ σταδιακά ο καλοκαιρινός καιρός θα δώσει τη σκυτάλη στον πιο φθινοπωρινό και οι εξωτερικές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σταδιακά σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα στην εστίαση, σε σπίτια κ.λπ. Ετσι, ο κίνδυνος δημιουργίας συνθηκών έντονης μετάδοσης του ιού μεγαλώνει. «Υπάρχει ήδη μια αύξηση όλων των δεικτών της πανδημίας, κρουσμάτων, νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid. Η κατάσταση στην οποία είμαστε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή. Η παρουσία της πολύ επιθετικής και πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης “Δέλτα” δυσκολεύει τα πράγματα, ιδιαίτερα σε νέους και ανεμβολίαστους», σχολιάζει η κ. Παγώνη.
Η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα, ώστε να νοσήσει κάποιος βαριά, να χρειαστεί διασωλήνωση και να χάσει τη ζωή του. Σε αυτό το πλαίσιο, ανησυχεί ιδιαίτερα η παρατήρηση ότι η εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν βελτιώνεται. «Απευθυνόμενη σε αυτούς που ακόμα δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, τους καλώ να το ξανασκεφτούν. Δεν μπορούν πια να βασίζονται στη προστασία που δυνητικά τους παρέχουν οι εμβολιασμένοι του περιβάλλοντός τους. Είναι σαφές πια ότι με την επικράτηση της μετάλλαξης “Δέλτα” στη χώρα μας οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν», ήταν η έκκληση που απηύθυνε δημόσια την Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.
Στοιχεία
Τα τελευταία δεδομένα, μάλιστα, δείχνουν τη μετατόπιση των κρουσμάτων και, συνεπώς, των νοσηλειών από τους νέους στους μεγαλύτερους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που παρουσίασε η κ. Παπαευαγγέλου, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει συντελεστεί μείωση των κρουσμάτων σε ανθρώπους κάτω των 39 ετών και ταυτόχρονα αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα την αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 30 έτη. Ενδεικτικά, από την πρώτη ημέρα του Αυγούστου έως και την Πέμπτη καταγράφηκαν περίπου 6.000 κρούσματα σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, ποσοστό που ανέρχεται σε 8,3%, δηλαδή υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 3,9% στα αντίστοιχα κρούσματα του Ιουλίου.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Για τους επιστήμονες και τους γιατρούς, είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. Αναμένεται ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και καθώς οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιικού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτό ως δεδομένο οι επιστήμονες επιμένουν να τονίζουν την αναγκαιότητα για όσους επιστρέφουν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν από την επιστροφή τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τουλάχιστον για 7-10 μέρες, στις επαφές τους τόσο στην εργασία και τις κοινωνικές τους συναναστροφές όσο και στο σπίτι. «Η χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τη διασπορά. Προτείνεται να αποφεύγεται, εάν είναι εφικτό, να συναντήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
Αυξήθηκε κατά 25% ο αριθμός νέων νοσηλειών
Οσον αφορά στο ΕΣΥ, η πίεσή του για κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 ετών, όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευής. «Η γενική εμβολιαστική κάλυψη στην κοινότητα, επίσης, παίζει ρόλο. Το βλέπουμε ήδη για περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο της Καλαμάτας είναι σε στάδιο κορεσμού λόγω της κατάστασης στη Μεσσηνία. Τον χειμώνα, βέβαια, ο κίνδυνος δεν θα είναι το ίδιο μεγάλος στα περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς μειώνεται και ο πληθυσμός», σημειώνει η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών του επταημέρου να διαμορφώνεται στις 267 εισαγωγές ανά μέρα. Πριν από δύο εβδομάδες ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών διαμορφωνόταν σε 213 ασθενείς την ημέρα, ενώ πριν από έναν μήνα σε 159 ασθενείς.
Οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία, σε όλες τις κλίνες, απλές και ειδικές, υπολογίζονται σε 2.500 σε όλη την επικράτεια, ενώ το ισοζύγιο νέων εισαγωγών/εξιτηρίων βρίσκεται στο 1,6. Σημαντική είναι η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νοσηλευομένων, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται να αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συννοσηρότητες. Ετσι, με βάση τα τελευταία δεδομένα, το 45%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο, είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες, στα τέλη Ιουλίου, οι ηλικιωμένοι αφορούσαν σε λιγότερο από το ένα τρίτο των νοσηλευόμενων ασθενών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Διπλό παιχνίδι από την Τουρκία: Σάλος με τα fake news που ωθούν μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα
- Επιμένει η Μπάρμπα: Κάποιος μου την είχε στημένη για να με εκδικηθεί
- Οικογενειακή τραγωδία στη Λάρισα – Σκοτώθηκαν σε τροχαίο πατέρας και γιος
- Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα βρέχει την Κυριακή
- Θεσσαλονίκη – Απαγωγή 10χρονης: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις – Η 33χρονη αναζητούσε θύματα σε ορφανοτροφεία
- Κορονοϊός 28/08: 3.064 κρούσματα, 35 θάνατοι, 333 διασωληνωμένοι
- Βάσεις 2021: Οι πρώτοι των… πρώτων μιλούν στον «Ε.Τ.» για την επιτυχία τους
- «Macedonia the great» – Πώς ο ΣΕΒΕ κατάφερε να κατοχυρώσει τα μακεδονικά προϊόντα στην Ευρώπη
- Ακης Τσοχατζόπουλος: Από κορυφαίος του ΠΑΣΟΚ στην εμπλοκή με σκάνδαλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter