Με την ελπίδα ότι η πρόσφατη αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων σε ορισμένα κράτη μέλη της, θα αποφέρει καρπούς απέναντι στην εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί τουλάχιστον να χαίρεται ως ένα σημείο: Ξεπέρασε τις ΗΠΑ στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19.
Αν και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αρχή της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού του ευρωπαϊκού μπλοκ προκάλεσαν τριβές, «η ΕΕ έχει σήμερα εμβολιάσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της με μια πρώτη δόση συγκριτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (55,5% έναντι 55,4%)», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον, με ανάρτησή του στο twitter. «Συνεχίζουμε, επιταχύνουμε!», πρόσθεσε, κοινοποιώντας στατιστικά δεδομένα από τον ιστότοπο Our World in Data.
Διαδηλώσεις στη Γαλλία
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεσμεύθηκε από την πλευρά του χθες Σάββατο ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας θα έχει εμβολιαστεί πλήρως μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ο ίδιος επανέλαβε τον στόχο που έχει θέσει για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Μια μέρα μετά την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Καταλονία, ήταν η σειρά του ελληνικού νησιού της Μυκόνου να της επιβληθούν περιοριστικά μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.
Παράλληλα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι γαλλικές αρχές θα απαιτούν τεστ Covid-19 εντός 24 ωρών για μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ολλανδία. Μέχρι χθες γίνονταν δεκτά τεστ εντός 72 ωρών, εκτός από τους ταξιδιώτες που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο που χρειάζονται να παρουσιάσουν τεστ Covid-19 εντός 48 ωρών.
Η γαλλική κυβέρνηση πρόσθεσε επίσης στον κατάλογο των «κόκκινων» χωρών την Τυνησία, την Μοζαμβίκη, την Κούβα και την Ινδονησία.
Επίσης, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα είναι υποχρεωτική εκ νέου σε ορισμένες περιοχές στο ανατολικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Η αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε την οργή ενός μέρους του πληθυσμού.
Την περασμένη Δευτέρα, κατά την παρουσίαση των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, ο Μακρόν ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού για την Covid-19 καθίσταται υποχρεωτικός στη χώρα ενώ όσοι θέλουν να πάνε σε κινηματογράφο ή να επιβιβαστούν σε τρένα και άλλα μέσα μεταφοράς θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Πολλές διαδηλώσεις έγιναν χθες Σάββατο στο Παρίσι και σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν μια «δικτατορία» της υγείας, σύμφωνα με τους ίδιους, χαρακτηρίζοντας ελευθεροκτόνα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Ωστόσο, αυτά γίνονται αποδεκτά από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων, σύμφωνα με μια έρευνα.
Υπό τις ανησυχίες για την «επίμονη παρουσία» στη Γαλλία της παραλλαγής Βήτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να τίθενται σε καραντίνα όσοι φτάνουν στη χώρα από την Γαλλία, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19,
«Συγκεχυμένα μηνύματα»
Η παραλλαγή Βήτα, μαζί με τις παραλλαγές Άλφα, Γάμμα και Δέλτα, είναι οι τέσσερις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Καταργούμε στις 19 Ιουλίου όλα τα μέτρα φραγμών και, από την άλλη, θέτουμε σε καραντίνα τους Άγγλους και τους πλήρως εμβολιασμένους κατοίκους της χώρας που επιστρέφουν από τη Γαλλία», τόνισε αναρωτώμενη η δρ Μάουντ Λεμόιν, ηπατολόγος στο νοσοκομείο Σεντ Μέρι στο Λονδίνο, θεωρώντας ότι οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης στέλνουν ένα «πολύ συγκεχυμένο μήνυμα στους ανθρώπους».
Η παραλλαγή Δέλτα κάνει τις κυβερνήσεις να φοβούνται μια νέα με φρενήρεις ρυθμούς εξάπλωση της πανδημίας με που έχει ήδη σκοτώσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που μπορεί να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τις ασθένειες, προέβλεψε την Παρασκευή ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της προπερασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί λιγότερο γρήγορα, σύμφωνα με το ECDC, χάρη κυρίως στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο
- Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις Δ+Β «προτιμούν» νέους και «χτυπούν» ανεμβολίαστους – Τι λέει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ
- Φολέγανδρος: Ομολόγησε ο 30χρονος τη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς
- Κορονοϊός: Η εκκλησία κηρύσσει… πίστη στο εμβόλιο
- Επιχείρηση «όχι νέο lockdown» – Τα μέτρα της κυβέρνησης για να μείνει ανοιχτή η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο
- Κύπρος: Νέα επιχείρηση «Αττίλας» στην Αμμόχωστο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter